company

Blaasontsteking

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Heb je een branderig gevoel bij het plassen, moet je vaker plassen of heb je troebele urine? Dan is de kans groot dat je last hebt van een urineweginfectie. In de meeste gevallen is dit een milde blaasontsteking, die meestal snel te verhelpen is. Enkel bij zwangerschap, kinderen, mannen, bepaalde aandoeningen en een vergevorderde ontsteking wordt meestal meteen een antibioticakuur opgestart door de arts.

Blaasontsteking

Video over blaasontsteking

Wat is een blaasontsteking?

Ongeveer de helft van de vrouwen hebben in hun leven wel eens een  ongecompliceerde blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd. Deze vorm van urineweginfectie is gemakkelijk te verhelpen met enkele hulpmiddelen die we in deze blog bespreken. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die zich nestelen aan de binnenkant van de blaas. Meestal is de E.coli darmbacterie de boosdoener. Deze bacterie leeft bij iedereen in de darm. Bij vrouwen komen deze bacteriën van rondom de anus gemakkelijker in de blaas terecht, omdat de urinebuis van een vrouw korter is dan die van mannen.

Bij een gecompliceerde blaasontsteking, kinderen, mannen en zwangere vrouwen ga je best meteen langs bij de huisarts. 

  • Een gecompliceerde blaasontsteking: bij bepaalde aandoeningen en een vergevorderde ontsteking. Deze vorm is niet zo onschuldig. Je gaat hiervoor best eens langs bij jouw huisarts. Het kan aandoeningen in de hand werken zoals nierbekkenontsteking, nierstenen, vaginale infecties …
  • Kinderen kunnen een blaasontsteking krijgen als ze te weinig water drinken of als ze de blaas niet volledig leeg plassen. Dat kan door een onderliggende oorzaak zoals wanneer de darm vol zit met stoelgang, kan je kindje de blaas moeilijk leegplassen.
  • Mannen hebben bij een blaasontsteking meer kans op problemen. Bijvoorbeeld op een ontsteking van het nierbekken of een ontsteking van de prostaat. 
  • Tijdens de zwangerschap ben je gevoeliger voor blaasontstekingen door de veranderingen in je lichaam. Toch zijn deze niet altijd zonder gevaar, er kunnen altijd complicaties bij jou en je baby optreden.

Symptomen blaasontsteking

Een blaasontsteking herken je aan één van volgende klachten:

  • Pijn en branderig gevoel tijdens en na het plassen.
    Door de ontsteking is je blaaswand geirriteerd. 
  • Constante aandrang om te plassen, maar telkens kleine hoeveelheden urine plassen.
    Het gevoel dat je moet plassen kan ook heel intens zijn. 
  • Pijn in de onderbuik of rug.
    Je kan krampen en drukkende pijn voelen in je hele bekkengebied. 
  • Troebele urine, soms met witte vlokjes, bij vergevorderde blaasinfectie kan er zelf bloed in de urine aanwezig zijn.

Bij koorts is belangrijk om je urine te laten controleren door je huisarts, want dat heb je enkel bij een gecompliceerde blaasontsteking. Er is dan een verhoogd risico dat de ontsteking zich naar de nieren verspreidt en zo een nierbekkenontsteking veroorzaakt.

Blaasontsteking oorzaak

Er zijn verschillende factoren die een blaasontsteking uitlokken. Met een aangepaste levensstijl kan je een herhaaldelijke blaasontsteking tot het minimum beperken. Hier sommen we de meest voorkomende triggers op:

  • Synthetisch ondergoed en te strakke kledij zorgen ervoor dat je vagina niet goed kan ademen.
  • Door te vrijen komen er bacteriën in de urinebuis. Ga altijd nog even plassen na de seks.
  • Door tampons kunnen extra bacteriën in de vagina gebracht worden.
  • Geparfumeerde maandverbanden, inlegkruisjes en verzorgingsproducten. Ze irriteren je vagina en kunnen een ontsteking uitlokken. 
  • Slechte toilethygiëne, door van achter naar voor te wrijven, de urine te lang op te houden of de blaas niet volledig leeg te plassen.
  • Te weinig water drinken.
  • Door bepaalde irriterende voedingsstoffen te eten of te drinken. 
  • Gebrek aan intieme hygiëne of overdreven hygiëne.
  • Zaaddodende middelen zoals spiraaltje, vaginale ring, …
  • Genetische aanleg.
  • Hormonale veranderingen zoals zwangerschap en menopauze.
  • Ziektes die het immuunsysteem verzwakken zoals: diabetes en reuma.
  • Verzwakte of te gespannen bekkenbodemspieren.
Heb je vaak last van blaasontstekingen? Hou dan even een dagboek bij om jouw triggers op te sporen. 

Blaasontsteking voorkomen

  1. Drink voldoende water (ongeveer 2L per dag).
    Op die manier worden bacteriën in de blaas verdund en regelmatig weggespoeld.
  2. Zorg voor een goede voeding
    Kies voor een dieet met volkoren voedingsmiddelen, suikerarme voeding en beperk irriterende voedingsstoffen om je eigen flora in goede balans te behouden. Irriterende stoffen zoals cafeïne, alcohol, kruidig voedsel, koolzuurhoudende dranken en citrusvruchten kunnen de blaas irriteren en de symptomen verergeren. Suikerrijke voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken zoals snelle koolhydraten (wit brood), snoep en frisdrank zijn de ideale voedingsstoffen waarmee bacteriën in je urinewegen en darmen zich kunnen vermenigvuldigen. Je flora raakt uit balans, waardoor je gevoeliger bent voor een blaasinfectie. 
  3. Draag losse, katoenen kledij.
    In synthetische en strakke kledingstukken kan je vagina niet goed ademen. Hierdoor ontstaat er een vochtig klimaat in je slip en dat is net de perfecte broeihaard voor bacteriën. Klinkt niet echt aantrekkelijk, toch? Met lossere kledij en katoenen ondergoed is dat probleem voorbij.
  4. Was je schaamlippen enkel met water, de binnenkant van je vagina houdt zichzelf schoon.
    Wassen met zeep kan de natuurlijke flora van je vagina verstoren, waardoor je last kan krijgen van jeuk, irritatie en bacteriën vrij spel krijgen.  
  5. Toiletbezoek
    Veeg bij een toiletbezoek altijd van voor naar achteren schoon. Zo voorkom je dat darmbacteriën in de urinebuis terechtkomen. Wacht ook niet te lang om te gaan plassen. Als de blaas vaak geledigd wordt, krijgen bacteriën de kans niet om zich te nestelen. Plas de blaas altijd volledig leeg. Wanneer je hangt boven het toilet is dit niet mogelijk, ga dus altijd zitten op het toilet.
  6. Ga plassen direct na de seks, de bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis terecht gekomen zijn, plas je er dan weer uit.
  7. Kies voor katoenen, ongeparfumeerde menstruatiematerialen (maandverbanden, inlegkruisjes en tampons) en vervang ze om de 4 uur. 

Tip: Heb je het gevoel dat je vaginale flora of darmflora uit balans is? Een probioticakuur kan je balans helpen herstellen. Meer info over probiotica vind je in de blog 'Wanneer probiotica innemen?'.

Blaasontsteking behandelen

Heb je toch een blaasontsteking? Met deze hulpmiddelen kan je een beginnende en milde blaasontsteking verhelpen zonder antibiotica:

  • Drink meteen veel water (2 liter)
    Je kan hiermee misschien de ongewenste bacteriën nog uitplassen. Water kan je afwisselen met thee of cranberrysap. Het drinken van thee met actieve bestanddelen bv. beredruif of gember bevordert de genezing, want deze werken anti-bacterieel. Nierthee: Denolin, Tilman kruidenthee nr.6, Dr.Ernst blaas -en nierthee, …
  • Hou jezelf warm
    Warmte verzacht het gespannen en verkrampend gevoel. Neem een warm bad of gebruik een kersenpitkussen of hot pack om de pijn te verlichten.  
  • Cranberry of veenbessen
    Cranberrysap of supplementen op basis van cranberry versterken de immuniteit van je urinewegen. Ze kunnen bacteriële aanhechting van de blaaswand helpen verminderen. Bv. U-CranVogel Cranberry Monarda...
  • Medisch hulpmiddel
    Een combinatie van xyloglucaan, gelatine, hibiscus en propolis verhinderen de aanhechting van de E.coli bacteriën op de darm- en blaaswand, waardoor de bacteriën sneller de blaas verlaten. Je vindt deze combinatie in bv. Uricran Forte.
  • D-Mannose hecht zich vast aan E.coli bacterie waarna deze uitgeplast wordt bv. Femannose N. 
  • Vitamine C, om de weerstand algemeen te verhogen.
  • Een pijnstiller, om de pijn en eventuele koorts te verlichten.

Na de blaasontsteking

Als de blaasontsteking verdwenen is, kan je de immuniteit van je urinewegen versterken met een cranberrysupplement. Om je vaginale flora terug herstellen kan je een orale probioticakuur innemen. Ben je gevoelig voor een schimmelinfectie na een antibioticakuur? Een vaginale antischimmelcrème of tablet verlicht snel de pijn. 

Wanneer een arts raadplegen?

Bij een lichte, ongecompliceerde  blaasontsteking zonder antibiotica gaan de klachten binnen de week vanzelf over. Als de symptomen na 24 uur nog niet verbeterd zijn of als de klachten verslechten, contacteer dan zeker je huisarts. De dokter kan jouw urinestaal analyseren en een antibioticakuur voorschrijven. 

Bij kinderen, mannen en zwangere vrouwen ga je beter meteen langs bij je huisarts. Een arts kan de juiste diagnose stellen en de meest geschikte behandeling voorschrijven om de blaasontsteking effectief te behandelen. 

Wanneer je antibiotica neemt, zijn de klachten na 2 dagen bijna volledig weg. Stop niet vroeger dan voorgeschreven met je antibiotica. Ook als je geen klachten meer hebt! Als je te vroeg stop, kunnen bacteriën in de blaas blijven en krijg je opnieuw last van de blaasontsteking. 

Chronische blaasontstekingen

Vanaf 3 blaasontstekingen per jaar spreken we van chronische blaasontstekingen. Is dat bij jou het geval? Dan neem je best meteen antibiotica wanneer je de klachten herkent. Andere opties bij vaak terugkomende blaasinfecties zijn:

  • Preventief de immuniteit van je urinewegen versterkten met een cranberrysupplement. Dit doe je best ook telkens na een blaasontsteking.  
  • Je vaginale flora terug herstellen met een orale probioticakuur.
  • Neem een voedingssupplement dat aanhechting van bacteriën aan de blaaswand verhindert, na elk seksueel contact. Indien dit het aantal infecties niet reduceert, kan je preventief 1 pil gedurende 6 maanden nemen. 
  • Ben je gevoelig voor een schimmelinfectie na een antibioticakuur? Breng je arts hiervan op de hoogte. De arts kan  preventief een anti-schimmel tablet voorschrijven bij een antibioticakuur. Of gebruik een vaginale antischimmelcrème om de klachten snel te verminderen.

Keuze van Elien:

Uri-Cran forte is mijn redder in nood. Wanneer ik de klachten van een blaasontsteking herken, wordt meteen een Uri-Cran forte kuur opgestart. Gedurende 5 dagen, 2 tabletten per dag. In 90% van de gevallen kan ik hiermee een blaasontsteking tegenhouden. Bij de overige 10% is een antibioticakuur noodzakelijk. Dit is vooral het geval als de symptomen te laat worden opmerkt, bv. ’s nachts tijdens het slapen of als ik geen Uri-Cran forte meeheb tijdens een uitstap.” 

Heb je nog een vraag over blaasontstekingen of wil je jouw ervaring met ons delen? Aarzel dan niet om ons te contacteren

Uri-cran Forte Urineweginfecties 30 Capsules
41,36
45,95 Adviesprijs

info
Onze Keuze
U-Cran Comfort Cranberry Voedingssupplement Urinair Comfort 120 Tabletten
33,77
51,95 Adviesprijs

info

Voedingssupplement om je urinewegen in optimale conditie te houden

Metagenics UriDyn Ondersteuning Urinewegen 45 Tabletten
23,01
31,10 Adviesprijs

info
Bacilac Femina Probiotica Vaginale Flora 60 Capsules
26,05
39,50 Adviesprijs

info
Multi-Gyn ActiGel Bacteriële Vaginose 50ml + Applicator
13,69
16,95 Adviesprijs

info
Multi-Gyn FloraPlus Vaginale Schimmelinfecties Gel 5 x 5ml
14,36
17,95 Adviesprijs

info
Nutriphyt Vacramac Gezonde Urinewegen 10 Capsules
11,43
12,90 Adviesprijs

info
Femannose N D-Mannose Urineweginfecties 30 Zakjes
25,34
38,95 Adviesprijs

info
Cranberry Juice 500ml Metagenics
12,11
13,45 Adviesprijs

info
Biolys Thee Urinair Comfort Hibiscus Cranberry 24 Zakjes
4,78
5,50 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht