€ 5 korting* bij één bestelling
vanaf € 50

WELKOM5 Vul deze code
in bij uw betaling

company

Blaasontsteking

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Heb je een branderig gevoel bij het plassen, moet je vaker plassen of heb je troebele urine? Dan is de kans groot dat je last hebt van een urineweginfectie. In de meeste gevallen is dit een milde blaasontsteking, die meestal snel te verhelpen is.

Bij zwangerschap, kinderen, bepaalde aandoeningen en een vergevorderde ontsteking wordt meestal meteen een antibioticakuur opgestart door de arts. 

Blaasontsteking

Wat is een blaasontsteking?

Ongeveer de helft van de vrouwen hebben in hun leven wel eens een blaasontsteking. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die zich nestelen aan de binnenkant van de blaas. Meestal is de E.coli darmbacterie de boosdoener. Deze bacterie leeft bij iedereen in de darm. Bij vrouwen komen deze bacteriën van rondom de anus gemakkelijker in de blaas terecht, omdat de urinebuis van een vrouw korter is dan die van mannen.

Bij een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, wordt onderscheid gemaakt tussen 2 soorten. 

 • Een ongecompliceerde blaasontsteking: bij gezonde, niet-zwangere vrouwen. Deze vorm is makkelijk te verhelpen met enkele hulpmiddelen. 
 • Een gecompliceerde blaasontsteking: bij bepaalde aandoeningen en een vergevorderde ontsteking. Deze vorm is niet zo onschuldig. Je gaat hiervoor best eens langs bij jouw huisarts. Het kan aandoeningen in de hand werken zoals nierbekkenontsteking, nierstenen, vaginale infecties …

Met een blaasontsteking bij kinderen, mannen en zwangere vrouwen ga je best langs bij de huisarts.

 • Kinderen kunnen een blaasontsteking krijgen als ze te weinig water drinken of als ze de blaas niet volledig leeg plassen. Dat kan door een onderliggende oorzaak zoals wanneer de darm vol zit met stoelgang, kan je kindje de blaas moeilijk leegplassen.
 • Mannen hebben bij een blaasontsteking meer kans op problemen. Bijvoorbeeld op een ontsteking van het nierbekken of een ontsteking van de prostaat. 
 • Tijdens de zwangerschap ben je gevoeliger voor blaasontstekingen door de veranderingen in je lichaam. Toch zijn deze niet altijd zonder gevaar, er kunnen altijd complicaties bij jou en je baby optreden.

Symptomen blaasontsteking

Een blaasontsteking herken je aan één van volgende klachten:

 • Pijn bij het plassen en branderig gevoel na het plassen.
 • Constante aandrang om te plassen, maar telkens kleine hoeveelheden urine.
 • Pijn in de onderbuik of rug.
 • Troebele urine, bij vergevorderde blaasinfectie kan er zelf bloed in de urine aanwezig zijn.
 • Druk op de blaas en pijnlijke krampen.

Bij koorts is belangrijk om je urine te laten controleren door je huisarts, want dat heb je enkel bij een gecompliceerde blaasontsteking. Er is dan een verhoogd risico dat de ontsteking zich naar de nieren verspreidt en zo een nierbekkenontsteking veroorzaakt.

Blaasontsteking oorzaak

Er zijn verschillende factoren die een blaasontsteking uitlokken. Sommige van die factoren kan je makkelijk voorkomen.

 • Synthetisch ondergoed, te strakke kledij of inlegkruisjes zorgen ervoor dat je vagina niet goed kan ademen
 • Door te vrijen komen er bacteriën in de urinebuis. Ga altijd nog even plassen na de seks.
 • Tampons: bacteriën kunnen samen de tampon ingebracht worden.
 • Geparfumeerde maandverbanden en verzorgingsproducten. Ze irriteren je vagina en kunnen een ontsteking uitlokken.
 • Slechte toilethygiëne, door van achter naar voor te wrijven.
 • Te weinig water drinken en de urine te lang ophouden.
 • Gebrek aan intieme hygiëne of overdreven hygiëne.
 • Zaaddodende middelen zoals spiraaltje, vaginale ring, …
 • Genetische aanleg.
 • Hormonale veranderingen zoals zwangerschap en menopauze.
 • Ziektes die het immuunsysteem verzwakken zoals: diabetes en reuma.
 • Verzwakte of te gespannen bekkenbodemspieren.

Blaasontsteking voorkomen

 1. Drink voldoende water (ongeveer 2L per dag).
  Op die manier worden bacteriën in de blaas verdund en regelmatig weggespoeld.
 2. Vermijd strakke kledij en synthetisch ondergoed.
  In deze kledingstukken kan je vagina niet goed ademen. Hierdoor ontstaat er een vochtig klimaat in je slip en dat is net de perfecte broeihaard voor bacteriën. Klinkt niet echt aantrekkelijk, toch? Met lossere kledij en katoenen ondergoed is dat probleem voorbij.
 3. Was je schaamlippen enkel met water, de binnenkant van je vagina houdt zichzelf schoon.
  Wassen met zeep kan de natuurlijke flora van je vagina verstoren, waardoor je last kan krijgen van jeuk, irritatie en bacteriën vrij spel krijgen.  
 4. Toiletbezoek: 
 • Veeg bij een toiletbezoek altijd van voor naar achteren schoon. Zo voorkom je dat darmbacteriën in de urinebuis terechtkomen. 
 • Wacht niet te lang om te gaan plassen. Als de blaas vaak geledigd wordt, krijgen bacteriën de kans niet om zich te nestelen.
 • Plas de blaas altijd volledig leeg. Wanneer je hangt boven het toilet is dit niet mogelijk, ga dus altijd zitten op het toilet.
 • Ga plassen direct na de seks, de bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis terecht gekomen zijn, plas je er dan weer uit.

Blaasontsteking medicatie

Heb je toch een blaasontsteking? Met deze hulpmiddelen kan je een blaasontsteking behandelen zonder antibiotica:

Vergeet zeker niet om voldoende water te drinken, losse kledij te dragen en vaker naar het toilet te gaan.  

Wanneer een arts raadplegen?

Bij een lichte blaasontsteking zonder antibiotica gaan de klachten binnen de week vanzelf over. Als de symptomen na 24 uur nog niet verbeterd zijn of als de klachten verslechten, contacteer dan zeker je huisarts. De dokter kan jouw urinestaal analyseren en een antibioticakuur voorschrijven. 

Wanneer je antibiotica neemt, zijn de klachten na 2 dagen bijna volledig weg. Stop niet vroeger dan voorgeschreven met je antibiotica. Ook als je geen klachten meer hebt. Anders kunnen bacteriën in de blaas blijven en krijgt je opnieuw een blaasontsteking. 

Chronische blaasontstekingen

Vanaf 3 blaasontstekingen per jaar spreken we van chronische blaasontstekingen. Is dat bij jou het geval? Dan neem je best meteen antibiotica wanneer je de klachten herkent.

Andere opties bij vaak terugkomende blaasinfecties zijn:

Eenmalige antibiotica na elk seksueel contact. Indien dit het aantal infecties niet reduceert, kan je preventief 1 antibiotica pil gedurende 6 maanden nemen. Onderneem deze acties niet zonder je het besproken hebt met jouw arts.

Mijn persoonlijke verhaal:

Uri-Cran forte is mijn redder in nood. Wanneer ik de klachten van een blaasontsteking herken, wordt meteen een Uri-Cran forte kuur opgestart.” 

Gedurende 5 dagen, 2 tabletten per dag. “In 70% van de gevallen kan ik hiermee een blaasontsteking tegenhouden. Bij de overige 30% is een antibioticakuur noodzakelijk. Dit is vooral het geval als de symptomen te laat worden opmerkt, bv. ’s nachts tijdens het slapen of als ik geen Uri-Cran forte meeheb tijdens een uitstap.” 

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht