company

Wat is boswellia?

Elien Geschreven door Elien - - Vitamines & Voeding

De hars uit de boomstam van de boswellia serrata of de wierrookboom wordt al duizenden jaren in India gebruikt als krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer. Als de schors op natuurlijke wijze beschadigd raakt of door de mens ingesneden wordt, komt de stroperige vloeistof vrij uit de boomstam. De hars wordt vervolgens gedroogd tot een rubberachtig stuk waar het boswellia-extract uit verkregen wordt. Dat extract wordt beschouwd als een veelbelovend alternatief voor paracetamol, NSAID’s en corticosteroïden. Kom hier meer te weten over de werking en de voordelen van boswellia. 

Hars uit boswellia serrata

Boswellia werking:

Boswelliazuren zijn de belangrijkste werkzame bestanddelen in het boswellia-extract. Vooral het boswelliazuur AKBA heeft een ontstekingsremmende en pijnstillend effect.

Uit preklinische studies blijkt dat een voedingssupplement met boswellia-extract zinvol is bij uiteenlopende ontstekingsreacties. Onderzoekers hebben zich bij klinisch onderzoek in eerste instantie gericht op de werkzaamheid van boswellia-extract bij artrose, maar nu wordt er ook meer onderzoek gedaan bij andere aandoeningen zoals astma en chronische inflammatoire darmziekten.

Maar hoe werkt boswellia nu eigenlijk? Bepaalde enzymen, eiwitten en cellen zijn lichaamseigen stoffen die een rol spelen bij de ontstekingsreactie van gewrichten, bloedvaten en luchtwegen. Ons lichaam heeft deze stoffen dus in beperkte mate nodig om een infectie te bestrijden, maar bij een overproductie vallen deze stoffen je gezonde cellen aan. De boswelliazuren –in het bijzonder AKBA– remmen de productie van deze stoffen. 

Boswellia bijwerkingen:

  • Boswellia kan wat zwaar op de maag vallen. Als je een gevoelige maag hebt, kan je last hebben van maagklachten en darmproblemen zoals winderigheid en diarree.
  • Boswellia kan de bloedglucosespiegel verlagen. Diabetici dienen hier rekening mee te houden.
  • Gebruik geen hoge dosering boswellia in combinatie met antistollingsmedicijnen zoals warfarine.
  • Gebruik je ook andere medicijnen? Dan is het raadzaam je arts in te lichten op het moment dat je boswellia gaat slikken. 

Wie kan boswellia gebruiken?

Een voedingssupplement met boswellia draagt bij tot een normale werking van de gewrichten, heeft een positief effect op je luchtwegen en helpt de darmwand te beschermen. Zo worden klachten bij bepaalde aandoeningen vermindert: 

  • Osteoartritis (artrose)
  • Reumatoïde artritis
  • Sportblessures (zoals acute pijn door overbelasting, verstuiking, tenniselleboog, slijmbeursontsteking, peesontsteking)
  • Chronische inflammatoire darmziekten, collagene colitis
  • Astma, hooikoorts 

Uit verschillende onderzoeken is aangetoond dat boswellia in combinatie met vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte besblad gewrichtspijn vermindert en de gewrichtsfunctie verbetert. Daarnaast geef je best de voorkeur aan natuurlijke gezonde voeding. Want geraffineerde suikers en slechte vetten verhogen ontstekingsverschijnselen. 

Ontdek hier onze combinatiepreparaten met kurkuma en boswellia

Onze Keuze
Flexofytol Plus Gewrichten, Spieren en Pezen 182 Tabletten
45,56
65,09 Adviesprijs

info

Beste formule voor soepele spieren en gewrichten

Flexofytol Forte 84 Tabletten
47,30
57,50 Adviesprijs

info
Metagenics Curcudyn Forte Voedingssupplement Bewegingsstelsel 30 Capsules
15,67
24,10 Adviesprijs

info
Metagenics Curcudyn Forte Voedingssupplement Bewegingsstelsel 90 Capsules
42,32
65,10 Adviesprijs

info
J-ixX Intense Voedingssupplement Spieren en Gewrichten 60 Tabletten
34,88
46,50 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Flexofytol Plus Gewrichten, Spieren en Pezen 182 Tabletten
45,56
65,09 Adviesprijs

info

Beste formule voor soepele spieren en gewrichtenTerug naar overzicht