€ 5 korting* bij één bestelling
vanaf € 50

WELKOM5 Vul deze code
in bij uw betaling

company

De dagelijkse babyverzorging: tips & tricks

Elien Geschreven door Elien - - Zwangerschap & Baby

Hoe vaak moet mijn baby een verse luier aan? Hoe moet ik dat kleine wezentje wassen? Wanneer mag ik de nageltjes knippen? Wat smeer ik aan zijn luieruitslag? ...

Wanneer je thuiskomt met je pasgeboren baby kan je wat onzeker zijn. En dat is volledig normaal: je bent zeker niet de eerste kersverse mama die nog nooit eerder een luier heeft verschoond of een lastig pakje heeft aangetrokken. Wees gerust: al doende leert men. Vertrouw vooral op je intuïtie en als je het even niet meer weet, zijn er altijd voldoende mensen die kunnen helpen of advies kunnen geven. Wij helpen je alvast op weg met enkele tips. 

Baby met badcape

Het verversen van de luier

Verwissel de luier na elke voeding, na elke ontlasting, na ieder dutje of wanneer je denkt dat het nodig is. Schenk daarbij extra aandacht aan het schoonmaken van zijn billetjes. De babyhuid is namelijk heel gevoelig en je moet ze aandachtig verzorgen. Zorg er altijd voor dat de huid schoon en droog blijft. Gebruik bij voorkeur parfumvrije doekjes en droog na met een droge doek.

Luieruitslag, wat nu?

Iedere baby die luiers draagt, kan last krijgen van luieruitslag. Het is makkelijk te herkennen aan de rode billetjes. Luieruitslag wordt meestal veroorzaakt door huidirritatie vanwege vocht in de luierzone. Verschoon je baby’s luier dus zo snel mogelijk als deze nat of vies is. Maak de billetjes grondig schoon en dep ze droog voordat je een luier omdoet. Met een speciale babyzalf tegen luieruitslag of rode billetjes kun je de huid van je baby beschermen tegen irritaties van urine en ontlasting. Gebruik zachte, alcoholvrije doekjes of een zacht washandje en lauw water.

Zo verzorg je de navel

De navelstomp valt er meestal binnen twee weken na de geboorte af, maar vormt een belangrijk onderdeel van de verzorging. Hoe droger het navelstompje, hoe beter. Goed droogdeppen na het badje is dus heel belangrijk. Plooi bovendien de boord van de luier over zodat het navelstompje aan de droge lucht wordt blootgesteld. Je kunt de navel het best met rust laten om de heling sneller te doen verlopen. Enkel wanneer het bloedt, kan je het ontsmetten met ontsmettingsalcohol.

Baby's badje

Het is voldoende om je baby om de 2 à 3 dagen in bad te steken. Op de andere dagen was je natuurlijk wel het gezicht, de handjes en billetjes van je kleine spruit.

  1. Leg op voorhand alles klaar: wasproducten, handdoek, washandje, verse luier, kleertjes, … .
  2. Controleer de temperatuur van het water (+/- 37 °C) en de kamer (22-24 °C).
  3. Was eerst het gezichtje met water en zeep daarna het lichaam en haar in op de verzorgingstafel. Spoel je baby nadien in het water. Dat is veiliger en gemakkelijker. In het bad houd je je baby de eerste maanden vast met één hand onder de nek en de schouders en de andere onder zijn zitvlak: zo voelt hij zich goed ondersteund en gerustgesteld. 
  4. Badolie wordt best pas toegevoegd wanneer de baby al enkele minuten in bad zit. Om de babyhuid niet te laten uitdrogen is een zeepbadje 1x per week en een oliebadje om de 2 dagen voldoende. 
  5. Na het bad pak je je baby snel warm in zijn handdoek, en dep je hem zachtjes droog zonder te wrijven. Let vooral op zijn zitvlak en op de huidplooien (dijen, oksels, hals, voeten, enz.). 
  6. Hydrateer het babyhuidje ten slotte door hem in te masseren met lichaamsmelk.

Het knippen van de nageltjes

Het knippen van de nagels is meestal pas nodig vanaf 6 weken. Krabt een baby zich vaak, doe hem dan katoenen wantjes aan. Wanneer de baby ongeveer 3 maanden is, mag je wekelijks zijn nageltjes knippen. Dit doe je het best met een speciaal babyschaartje met stompe punten om wonden uit te sluiten. Zoek een moment uit wanneer je kindje rustig is. Knip de vingernagels in de vorm van de vinger en knip de teennagels recht. 

Wat met de oogjes, de oortjes en het neusje?

Afscheiding in de oogjes kan je voorzichtig verwijderen met een vochtig doekje gedrenkt in water of met speciale reinigingscompressen voor de ogen. Wrijf voorzichtig van de buitenhoek naar de binnenhoek.

De oortjes maak je schoon aan de buitenkant en binnenkant van de oorschelp met een vochtig doekje gedrenkt in water. Het oorsmeer waar je niet bij kan, laat je zitten. Dit geeft namelijk een natuurlijke bescherming aan het trommelvlies. Gebruik geen wattenstaafjes, ze kunnen de oren verwonden.

Het neusje mag je dagelijks spoelen met een fysiologische oplossing.

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht