€ 5 korting* bij één bestelling
vanaf € 50

WELKOM2020 Vul deze code
in bij uw betaling

company

Alles wat je wil weten over fopspeentjes.

Elien Geschreven door Elien - - Zwangerschap & Baby

Een fopspeen is bedoeld om te voldoen aan de grote zuigbehoefte van een baby. Veel ouders twijfelen als ze een fopspeen willen geven aan hun baby. Het kan heel rustgevend zijn voor je kindje, maar het wordt snel een gewoonte die je moeilijk kan afleren. Is het nu goed of slecht? Welk speentje kies je het best? En hoe leer je het foppen het af? In onze blog kom je alles te weten over fopspeentjes. 

Fopspeentjes

Waarom een fopspeen geven aan je baby?

Een pasgeborene heeft een erg grote zuigbehoefte, dat is een natuurlijk reflex om in de eerste plaats voldoende voeding binnen te krijgen. Daarnaast helpt het zuigen om zichzelf te troosten, te kalmeren en om in te slapen. Soms is het niet mogelijk om je baby aan de borst te leggen op de momenten dat hij graag wil zuigen. Ook na de flesvoeding heb je niet altijd de mogelijkheid om je baby nog even te laten sabbelen op de speen. Op die momenten is een tutje hét perfecte hulpje om jou even te ontlasten. 

Welke soorten fopspenen bestaan er?

Fopspenen bestaan in verschillende vormen en materialen. Als mama kan je een bepaalde voorkeur hebben voor een merk of motiefje, maar het is uiteindelijk je baby die beslist.

Wat de vorm betreft, heb je keuze tussen een bol (kersvorm of natural) en een plat (orthodontisch of dental) tutje.
Een bol tutje is rond en lijkt op een tepel. Deze tutjes worden meestal snel geaccepteerd door je baby, bovendien hoef je bij deze tutjes niet na te denken welke kant tegen de tong en het gehemelte moet.
Een plat tutje is bovenaan rond en onderaan plat, hierdoor kan de baby het makkelijker in zijn mondje houden en valt het minder rap in de grond. Het ronde gedeelte moet tegen het gehemelte komen en het platte gedeelte tegen de tong.
Wat je baby ook kiest, de tandontwikkeling wordt niet bepaalt door de vorm, maar wel door de zuigbeweging.
 

Wat de stof van het zuiggedeelte betreft, heb je keuze tussen een silicone en een rubber tutje.
Een siliconen tutje wekt bijna nooit allergieën op en is vrij sterk.
Een rubber tutje is soepeler en comfortabeler, maar hierdoor verslijten ze wel sneller en bij sommige baby’s kunnen ze allergische reacties veroorzaken. 

Is een fopspeen veilig?

Vervang het tutje elke maand om slijtage te voorkomen of gooi het meteen weg als je beschadiging opmerkt. Door slijtage kunnen stukjes fopspeen loskomen, waardoor er gevaar ontstaat voor inslikken of verstikking.

Kies de fopspeen die bij de leeftijd van je baby past. Je hebt speentjes voor newborns, baby’s van een half jaar, een jaar tot anderhalf jaar en zelfs voor peuters. Dit betekent dat je regelmatig de speen van je baby moet vervangen voor een nieuw exemplaar passend bij de leeftijd. Een te lange of te grote speen kan de huig van je baby raken waardoor hij moet kokhalzen. Ook wordt het zuiggedeelte steeds massiever, zodat het in verhouding blijft met de sterker wordende kaken van je kindje. Zodra je kindje begint te bijten op de fopspeen raden wij aan te stoppen met foppen en over te stappen op een bijtring of bijtspeeltje.

Met een speciale ketting kan je het tutje vastmaken aan de kledij. Gebruik dit niet in bed om verstikking te vermijden! 

Is een fopspeen goed of slecht voor mijn baby?

De voordelen van een fopspeen:

  • Het is een hulpje om je baby te troosten en jezelf even te ontlasten. 
  • De mondspieren worden getraind, wat helpt bij een goede spraakontwikkeling en het slikken.  

De nadelen van een fopspeen:

 

  • Een kind kan alle klanken alleen goed leren uitspreken als hij tijdens het praten het tutje uit zijn mond haalt. Leert je kindje praten? Gebruik het tutje dan enkel om te slapen.
  • Door het gebruik van een tutje kan de stand van de melktanden veranderen. Dit heeft gelukkig geen effect op het latere gebit van je kind als hij stopt met foppen voor het uitkomen van de definitieve tanden.
  • Het optreden van middenoorontstekingen kan te wijten zijn aan het zuigen op een speen. Een kind dat vaak middenoorontstekingen heeft, zou daarom het beste zo weinig mogelijk of helemaal niet meer een speen gebruiken. 

Tot welke leeftijd mag een kind een fopspeen gebruiken?

Als na zes maanden de zuigbehoefte van je kind afneemt, is het zuigen op een tutje een gewoonte geworden.

Rond de leeftijd van 1 jaar kan je beginnen met enkel een tutje te geven bij een stressvolle situatie, een huilbui en in bed.
Vanaf 2 jaar probeer je jouw kindje bij huilbuien best te troosten op een andere manier, zonder tutje. Om te slapen kan je het tutje wel nog aanbieden.
Tussen de 3- en 5 jaar ban je het tutje volledig uit de slaapkamer met een tof afscheidsritueeltje en als het lukt … vergeet dan vooral niet te zeggen dat je apetrots bent op je kind. 

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht