company

Waarom heeft je baby vitamine D nodig?

Elien Geschreven door Elien - - Zwangerschap & Baby

Onderschat de rol van vitamine D bij baby’s en jonge kinderen niet. Het is sterk betrokken bij het ontwikkelingsproces en de groei van hun lichaam. Zo speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de opname van calcium en fosfor, wat essentieel is voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden. Wist je dat vitamine D ook een groot effect heeft op de immuniteit van je baby? Je leest er hier meer over.

Vitamine D bij baby's

Waarom heeft een baby extra vitamine D nodig?

Vitamine D is een essentiële voedingsstof voor baby’s omdat het de immuniteit en botontwikkeling van je baby ondersteunt.

Vitamine D zorgt voor een betere calciumopname wat zorgt voor een goede ontwikkeling van sterke botten en het gebit. Daarnaast wordt het immuunsysteem ondersteunt waardoor je baby minder vatbaar is voor infecties zoals verkoudheden en griep. Alsook bevordert deze vitamine de longfunctie en het celdelingsproces

Welke maanden extra vitamine D innemen?

Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 jaar is het aanbevolen om, het ganse jaar door, een vitamine D supplement van 400 IE (internationale eenheden) of 10 µg te geven aan je kind. Je komt hier te weten waarom.

Baby’s en jonge kinderen hebben een gevoelige huid en zijn daardoor extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van UV-stralen. Zeker baby’s tot één jaar houd je beter helemaal uit de zon.

Meer info over zonnebescherming bij baby’s kan je lezen in de blog: “Alles over zonnecrème bij baby’s”.

Voor volwassenen en oudere kinderen is blootstelling aan zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D3 of cholecalciferol. Twee derde van de dagelijkse dosis wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Het resterend gedeelte haal je uit voedingsmiddelen zoals vette vis, vlees, eieren en zuivelproducten. De plantaardige variant vitamine D2 (ergocalciferol) kan je halen uit paddenstoelen.

Onderzoek toont aan dat de natuurlijk aanmaak van vitamine D soms onvoldoende is. In dat geval is het beter om een vitamine D supplement in te nemen. Omdat een vitamine D-tekort ernstige gevolgen kan hebben, is het om die reden aanbevolen om elk kind tot de leeftijd van 6 jaar dagelijks een vitamine D supplement te geven in de dosis van 400 IE. 

Hoe vitamine D toedienen aan je baby?

Voor baby’s is een vitamine D supplement in druppels de makkelijkste manier om toe te dienen. Je kan ze toevoegen aan de melk, een andere drank, op een lepel of rechtstreeks in de mond. 

Ken je Nestlé NanCare Vitamin D al?

Nancare Vitamin D bevat geen suiker noch smaakstoffen. Dankzij de neutrale smaak heeft het product geen invloed op de smaak van voedingsmiddelen en dranken. Nancare Vitamin D bevat geen lactose noch gluten, en kan dus ook gebruikt worden in geval van lactose- of glutenintolerantie. Het mag gegeven worden vanaf de geboorte.

Slechts 2 druppeltjes per dag, in 1 toediening, volstaan om aan de aanbevolen inname te voldoen. Doe de druppeltjes, in de moeder- of zuigelingenmelk, of dien toe op een lepeltje of rechtstreeks in het mondje. Twee druppels bevat 10 µ of 400 IE.

  • Schud goed vóór gebruik. Dien 2 druppeltjes per dag toe, tenzij anders voorgeschreven door je arts.
  • Houd het flesje in een hoek van 45°, zodat de druppeltjes langzaam gevormd worden. Sluit nadien de dop goed.
  • Bewaar bij kamertemperatuur (max. 25°C) op een koele, droge plaats. Vermijd contact van het product met water of blootstelling aan warmtebronnen of direct zonlicht.
  • Met 1 flesje van 10ml kan je 3 maanden verder.

Wat als je jouw baby geen vitamine D geeft?

Vitamine D is belangrijk voor de algehele gezondheid en ontwikkeling van baby's. Het krijgen van voldoende vitamine D kan helpen bij het voorkomen van rachitis, een aandoening die botvervormingen en zwakte veroorzaakt. De botten worden brozer en kunnen sneller breken. Je kind krijgt botpijnen en spierkrampen.

Naast rachitis, wat eerder ontstaat bij een ernstig tekort, kan een tekort aan vitamine D leiden tot tandproblemen zoals cariës, vertraagde lengtegroei, vertraagde motorische ontwikkeling en een verzwakte immuniteit waardoor je kindje vatbaarder is voor infecties

Extra advies nodig?

Nu weet je waarom het belangrijk is om jouw kindje tot 6 jaar een vitamine D supplement te geven. Heb je nog een prangende vraag over je baby? Contacteer ons. Wij maken graag tijd om je een passend antwoord te formuleren. 

Bronnen:



Terug naar overzicht