company

Hoelang duurt een koortslip?

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Een koortslip is gemiddeld een achttal dagen zichtbaar. Maar vóór de uitbraak van de koortsblaasjes is het virus al besmettelijk. In die periode kan je al het virus op je eigen lichaam verspreiden en andere mensen besmetten. Bij sommige mensen kan een besmetting met het herpesvirus zelfs ernstige klachten geven. 

Hoe lang duurt een koortslip?

Wat is een koortsblaas?

Een koortsblaas is een veelvoorkomende infectie met kleine blaasjes. Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt wel eens een koortsblaas in zijn leven. De blaasjes verschijnen meestal op of rond de lippen. Vandaar de benaming koortslip of in het medische vakjargon herpes labialis. Deze huid- en slijmvliesinfectie wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Bij een opstoot komen de blaasjes vaak op dezelfde plaats terug. Maar soms kan een koortsblaas opduiken in de mond of ergens anders op het lichaam. 

Hoelang blijft een koortslip besmettelijk?

Een koortslip is besmettelijk vanaf de eerste symptomen totdat het korstje verdwenen is. Voor gezonde personen is het herpes simplex virus, dat vooral toeslaat als het immuunsysteem verzwakt is, onschuldig. De infectie verdwijnt vanzelf, maar kan behoorlijk vervelend zijn en komt altijd opduiken op de meest ongepaste momenten.

De eerste tekenen van een opkomende koortsblaas kan je herkennen door: tintelingen, jeuk en een pijnlijk of branderig gevoel op de plaats waar er na enkele dagen een rode vlek verschijnt.

Het kan twee tot twaalf dagen duren vooraleer er blaasjes verschijnen. Het kan beginnen met een gezwollen lip waaruit er kleine blaasjes gevuld met vocht ontstaan. In het wit-geelachtig vocht zit het enorm besmettelijke virus.

Na twee à drie dagen kunnen de blaasjes openbarsten. Dit is de meest besmettelijke fase van een koortslip. Het is belangrijk dat de blaasjes intact blijven en mooi indrogen. Door een open wondje ben je ook gevoeliger voor een extra besmetting met bacteriën. Een bijbesmetting kan je herkennen als er etter uit de blaasjes komen. Ontsmet het open plekje met isobetadine of chloorhexidine.

Enkele dagen later drogen de blaasjes uit en ontstaat er een gelige korst. Peuter het korstje niet los. Het plekje kan beginnen bloeden en zo nog virusdeeltjes verspreiden. Na een tweetal weken is het plekje volledig genezen en is het virus niet meer besmettelijk.

Nu je weet hoelang een koortslip besmettelijk is, kan je een besmetting bij de risicogroepen beperken. Een infectie met het herpesvirus kan ernstige klachten geven bij:

  • Pasgeboren baby's (meer info vind je in de blog 'Koortslip, gevaarlijk voor je baby?')
  • Mensen met een verzwakt afweersysteem door ziekten of medicijnen.
  • Mensen met atopisch eczeem

Personen met een verminderd afweersysteem - zoals kankerpatiënten, reumapatiënten of diabetici - hebben een grotere kans dat de infectie door het herpesvirus ernstig verloopt. Ook medicijnen als cortisone en antireumamiddelen verzwakken het immuunsysteem.

Bij kinderen en volwassenen met uitgebreide eczeem kan heel soms een koortslip leiden tot een ernstig ziektebeeld. Hierbij ontstaan er door verspreiding van het virus blaasjes in een eczeemplek. Daarna breiden de blaasjes zich uit over de rest van de huid. Hierbij krijgt de eczeempatiënt koorts en wordt die persoon ernstig ziek. Dit heet eczema herpeticum. Gelukkig komt heel zelden voor.

Een besmetting kan je beperken door hygiënische maatregelen in acht te nemen:

  • Handen wassen met reinigingsmiddel
  • Mondmasker bij een koortslip als je nauw contact hebt met anderen
  • Handschoenen bij een herpesinfectie aan de vingers
  • Deel geen toiletartikelen, bestek en glazen met anderen en was ze direct na gebruik goed af

Meer over de oorzaak en behandeling van koortsblaasjes vind je in de blog: ‘Waarom krijg ik een koortsblaas?

DeBa Pharma L-lysine Forte 120 Capsules
17,57
22,50 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Compeed Patch Koortsblaasjes 15 Pleisters
7,77
12,99 Adviesprijs

info

Behandeling bij koortsblaasjes

Sorefix Rescue Oplossing Koortsblaasjes Tube 6ml
8,79
10,99 Adviesprijs

info
Herpatch Serum 5ml met gratis Prevent Lipstick 4,8g
9,43
11,79 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht