company

Wat is magnesium?

Julie Geschreven door Julie - - Vitamines & Voeding

Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt in heel wat processen in het lichaam. Het is dan ook onmisbaar voor de goede werking van het organisme en is in iedere cel aanwezig. Aangezien het lichaam deze stof niet zelf kan aanmaken, moet het uit de voeding worden gehaald. Magnesium is aanwezig in veel voedingsmiddelen zoals graanproducten, groenten, noten, melkproducten en vlees. Een tekort aan magnesium komt dus gelukkig niet snel voor, maar is wel moeilijk vast te stellen. We leggen je graag uit welke ongemakken een gebrek aan magnesium veroorzaken. 

Noten, zaden, groeten en bananen zijn rijk aan magnesium

Waarom is magnesium zo belangrijk?

Magnesium is onder andere nodig voor de vorming van botten en spieren, het behoud van de stevigheid van botten en speelt het een belangrijke rol bij de goede werking van spieren en de overdracht van zenuwprikkels. Verder is magnesium belangrijk voor de energieproductie en het verminderen van vermoeidheid. Daarnaast ondersteunt het de goede werking van ons immuunsysteem

Hoeveel magnesium heeft een volwassene nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid elementair magnesium bedraagt 350 milligram voor een volwassen man en 300 milligram voor een volwassen vrouw. In sommige situaties, zoals zwangerschap en borstvoeding, een chronische darmaandoening of na een intensieve inspanning, kan de behoefte hoger liggen. 

Waaruit wordt magnesium gehaald?

Het lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken, daarom moet het uit de voeding worden gehaald. Magnesium komt in verschillende voedingsmiddelen voor zoals in: volkorenproducten, groenten, peulvruchten, noten, zaden, zwarte chocolade, vlees, vis en melkproducten. Daarnaast mag ook de hoeveelheid magnesium dat we via het drinkwater binnenkrijgen niet onderschat worden. Een gevarieerde en evenwichtige voeding zou de magnesiumbehoefte moeten dekken. 

Magnesium tekort

Een tekort aan magnesium of hypomagnesiëmie is zeldzaam. Het kan veroorzaakt worden door onvoldoende inname via de voeding of door onvoldoende opname ter hoogte van de darmen. Ook langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen (zoals diuretica) kan de kans op een magnesiumtekort verhogen.

Volgende kwaaltjes kunnen wijzen op een magnesiumgebrek:

  • trillende oogleden
  • vermoeidheid
  • spierkrampen
  • angst en prikkelbaarheid
  • concentratieproblemen
  • duizeligheid
  • migraine of hoofdpijn

Het is echter moeilijk vast te stellen of een magnesiumtekort de oorzaak is van deze symptomen via een bloedonderzoek bij de huisarts. Dit omdat er slechts een klein percentage van de totale hoeveelheid magnesium in je lichaam in het bloed aanwezig is. Ongeveer de helft van je magnesiumvoorraad zit in de botten en tanden, terwijl de rest kan worden teruggevonden in spieren, cellen, organen en zenuwweefsel. Het klein percentage magnesium in het bloed zorgt er dus voor dat de resultaten van een bloedtest soms een verkeerd beeld geven. 

Wil je weten wat een tekort aan magnesium uitlokt? Lees er meer over in onze blogpost ‘Heb jij een magnesiumtekort? Dit kan je eraan doen!’ 

Magnesium teveel

Het onnodig innemen van magnesiumsupplementen, magnesiumzouten of drinken van magnesiumrijk mineraalwater kan leiden tot een teveel aan magnesium. Een teveel aan magnesium of hypermagnesiëmie kan je voornamelijk herkennen aan diarree. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk. Een overschot aan magnesium wordt normaalgezien via de nieren weggewerkt en is dus vrij zeldzaam bij gezonde personen. 

Magnesiumsupplementen

Bij een aangetoond magnesiumtekort of symptomen die kunnen wijzen op een tekort (bijvoorbeeld spierkrampen, energietekort, …) kan een magnesiumsupplement worden ingenomen.

Het element magnesium bestaat niet op zichzelf, maar komt in supplementen steeds voor onder een zoutvorm. Afhankelijk van de stof waaraan het element magnesium is gebonden, wordt er een onderscheid gemaakt tussen organische en anorganische magnesiumzouten.

Organisch gebonden magnesiumvormen, zoals magnesiumcitraat, magnesiumglycerofosfaat en magnesiumbisglycinaat, zouden beter worden opgenomen en minder buikklachten veroorzaken dan anorganische magnesiumvormen zoals magnesiumchloride, magnesiumoxide en magnesiumsulfaat.

Meer over het beste tijdstip om magnesium in te nemen kom je te weten in de blog: 'Wanneer magnesium innemen?'.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Via e-mail of chat helpen we je graag zoeken naar het meest geschikte voedingssupplement voor jou. Hier vind je alvast de meest verkochte magnesiumsupplementen. 

Promagnor Magnesium 90 Capsules
Promagnor Magnesium 90 Capsules
33,78
51,95 Adviesprijs

info
Magnesium EG Opti 225mg 60 Tabletten
Magnesium EG Opti 225mg 60 Tabletten
19,17
31,95 Adviesprijs

info
Onze Keuze
MaxiMag Magnesium 60 Tabletten
MaxiMag Magnesium 60 Tabletten
21,16
23,95 Adviesprijs

info

Goed gedoseerd magnesiumsupplement

Onze Keuze
Etixx Magnesium 2000 Aa 30 Bruistabletten
Etixx Magnesium 2000 Aa 30 Bruistabletten
23,60
25,99 Adviesprijs

info

Magnesium specifiek voor sporters

Magnesiumbisglycinaat 800mg V-caps 100
Magnesiumbisglycinaat 800mg V-caps 100
17,99
22,90 Adviesprijs

info
Magnixx Plus 160 Tabletten
Magnixx Plus 160 Tabletten
37,20
42,95 Adviesprijs

info
Onze Keuze
MagneBplusD 120 Tabletten
MagneBplusD 120 Tabletten
37,34
49,95 Adviesprijs

info

Goede formule bij stress, vermoeidheid & spierkrampen



Terug naar overzicht