company

Osteoporose symptomen

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Osteoporose is een aandoening die we in de volksmond botontkalking noemen. Wanneer je te maken krijgt met osteoporose neemt de botsterkte af en vermindert de botmassa. Doordat de botten poreuzer worden, heb je meer kans op botbreuken. In deze post kun je terugvinden wat de oorzaken en symptomen van osteoporose zijn en wat je zelf kunt doen om botontkalking tegen te gaan. 

Vrouw heeft pijnlijke rug

Waar hebben mensen met osteoporose veel last van?

Botontkalking op zich geeft geen klachten. Je merkt echter niets totdat je spontaan een bot breekt.
Soms kan een lichte val of stoot al leiden tot een pijnlijke breuk. De meest voorkomende breuken zijn breuken aan de pols, arm, ribben, bekken of heup. Andere klachten waar je mee te maken kunt krijgen zijn:

  • Ingezakte wervels, soms gepaard met rugpijn.
  • Een kromme rug door ingezakte wervels (scoliose of kyfose).
    Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom. Kyfose is een voorwaartse verkromming, een bult, bovenaan de rug. Beide verkrommingen ontstaat doordat de wervels poreuzer worden. De wervelkolom kan hierdoor wat inzakken en de wervels verschuiven. Daardoor kan de rug scheef of krom groeien.
  • Darm- en blaasklachten, door de druk op de organen
  • Evenwichtsproblemen 

Wil je weten als jij een risicopatiënt bent?

Osteoporose oorzaken

Osteoporose ontstaat door een verstoord evenwicht tussen botaanmaak en botafbraak. Bij het ouder worden is er meer botafbraak dan botaanmaak. Dit zorgt voor minder sterke botten. Leeftijd is dus een grote risicofactor, vooral na de leeftijd van 50 jaar neemt de botsterkte af. Ook erfelijkheid speelt een grote rol bij het krijgen van osteoporose. Er zijn nog een aantal risicofactoren, namelijk:

  • Menopauze
  • Te weinig calcium (kalk) in de voeding
  • Tekort aan vitamine D
  • Te weinig lichaamsbeweging, een halfuur per dag stevig wandelen levert al veel op. Het zorgt voor meer spierkracht en een betere conditie. Hierdoor verkleint de kans op vallen.
  • Te veel alcohol drinken, meer dan drie glazen per dag verhoogt de kans op botbreuken
  • Roken, dat verlaagt de botdichtheid
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen op basis van glucocorticoïden of cortisone (zoals: Medrol, Prednisone,…)
  • Bepaalde aandoeningen zoals diabetes, reuma, overactieve schildklier, …

Wat kan je doen tegen osteoporose en osteopenie?

Het beste medicijn tegen osteoporose is het voorkomen ervan. Door een aantal aanpassingen te doen in jouw levensstijl kom je al een heel eind. Als het bot iets zwakker is, maar nog niet ernstig genoeg verzwakt is om medicatie op te starten, heb je nog geen osteoporose maar osteopenie. Dit is de voorloper van osteroporose. Bij beide aandoeningen kan je breuken voorkomen door onderstaande maatregelen toe te passen: 

  • Pas je levensstijl aan:
    Ga elke dag een halfuurtje buiten wandelen, lopen,… Het zorgt voor extra spierkracht, waarbij het verlies van botmassa wordt vertraagd. Wees zuinig met alcohol, cafeïne, zout en stop met roken. Deze stoffen kunnen de opname van calcium verminderen.
  • Neem dagelijks ongeveer 1000 mg calcium (kalk) in via de voeding of via een supplement om je bot sterker te maken.
  • Neem extra vitamine D3 in. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium uit de voeding beter opgenomen wordt in het bloed en de botten.

Meer informatie over calium lees je in de blog: 'Calciumtekort, geen reden om van je melk te zijn'. Wil je weten waar vitamine D in zit? In de blog 'Waar zit vitamine D in?' vertellen we hoe je je dagelijkse dosis binnenkrijgt. 

Wanneer je een verhoogd risico hebt op osteoporose of je hebt al verschillende breuken opgelopen, zonder verklaarbare reden, ga je best eens langs de dokter. De dokter kan een botmeting doen om de dichtheid van jouw bot te meten. Zo kan hij het risico op breuken inschatten. 

Als uit de resultaten van de botmeting blijkt dat je osteoporose hebt, kan de arts een passende behandeling opstarten. In de meeste gevallen zal het volgen van bovenstaande adviezen al voldoende zijn. In ernstige gevallen kan de dokter een behandelingstherapie opstarten met medicatie die de botafbraak remt.

Osteoporose medicatie

Medicatie die de botafbraak remt zijn meestal tabletten op basis van bifosfonaten (zoals Alendronate, Fosamax, Risedronaat, Actonel …) of injecties op basis van denosumab (zoals Prolia)

Sinds kort is er een nieuw medicijn op de markt om osteoporose te behandelen, namelijk romosozumab (Evenity). Deze medicatie wordt vooral voorgeschreven voor vrouwen die na de overgang te maken krijgen met ernstige botontkalking. Dit medicijn wordt via injectie, net onder de huid ingespoten door een verpleegkundige of arts. 

Het zoeken van de beste behandeling is niet zo eenvoudig. Osteoporose is een chronische aandoening en dus nooit volledig te genezen. Wel is het mogelijk om de botsterkte te stabiliseren of zelf lichtjes te verbeteren, om zo een volgende breuk te voorkomen. Hiervoor is het belangrijk om naast de medicatie zeker ook de andere maatregelen toe te passen in je huidige levensstijl. 

Wil je zelf actie ondernemen om jouw botten te versterken met hulp van vitamines en mineralen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze klantendienst, wij helpen je graag bij je zoektocht naar een passend supplement. 

Calcium-D EG Forte 1000mg/800IE Citroensmaak 90 Kauwtabletten
Calcium-D EG Forte 1000mg/800IE Citroensmaak 90 Kauwtabletten
23,12
36,50 Adviesprijs

info
Metagenics Vitamine D 3000 IU 168 Kauwtabletten
Metagenics Vitamine D 3000 IU 168 Kauwtabletten
20,81
30,10 Adviesprijs

info
CalxPlus Vanillesmaak 60 Kauwtabletten
CalxPlus Vanillesmaak 60 Kauwtabletten
20,86
26,44 Adviesprijs

info
A.Vogel Urticalcin 1000 Tabletten
A.Vogel Urticalcin 1000 Tabletten
11,49
17,98 Adviesprijs

info
Vista-Cal D 60 Tabletten
Vista-Cal D 60 Tabletten
10,70
17,95 Adviesprijs

info
BariNutrics Calciumcitraat + K2 Kerssmaak 90 Kauwtabletten
BariNutrics Calciumcitraat + K2 Kerssmaak 90 Kauwtabletten
25,15
33,50 Adviesprijs

info
Alfa Vitamine K2 D3 Forte 60 Softgels
Alfa Vitamine K2 D3 Forte 60 Softgels
28,32
36,96 Adviesprijs

info
Calcium EG MAX 1000ui 90x2 Tabletten
Calcium EG MAX 1000ui 90x2 Tabletten
31,24
37,85 Adviesprijs

info
CalxPlus Chocoladesmaak 60 Kauwtabletten
CalxPlus Chocoladesmaak 60 Kauwtabletten
23,18
26,44 Adviesprijs

info
CalxPlus Sinaasappelsmaak 60 Kauwtabletten
CalxPlus Sinaasappelsmaak 60 Kauwtabletten
23,18
26,44 Adviesprijs

info
Pharma Nord D-Pearls 1520 IU 100 Capsules + 20 Gratis
Pharma Nord D-Pearls 1520 IU 100 Capsules + 20 Gratis
13,97
19,95 Adviesprijs

info
Metagenics Vitamine D 1000 IU 168 Kauwtabletten
Metagenics Vitamine D 1000 IU 168 Kauwtabletten
16,25
23,50 Adviesprijs

info
D-ixX Liquid Vitamine D Druppels 50ml
D-ixX Liquid Vitamine D Druppels 50ml
11,16
13,95 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht