company

Wat is artrose?

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen tussen twee botten dunner wordt. De gewrichten bewegen minder soepel, kraken en kunnen pijnlijk zijn bij overbelasting. Vooral de knieën, heup, rug en handen zijn het gevoeligst voor degeneratie of vermindering van het kraakbeen. Heb jij pijnlijke gewrichten tijdens het sporten of een andere zware inspanning? Kraken je knieën of vingers? Misschien is artrose wel de oorzaak van je klachten. In deze blog kom je te weten hoe je de pijn kan verlichten.

Pijnlijk kniegewricht

Wat is het verschil tussen reuma en artrose?

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat. De aandoeningen worden ingedeelt in vier grote groepen: ontstekingsreuma, slijtagereuma, wekedelenreuma en reuma van het skelet. Artrose is één van de aandoeningen die hoort bij de groep slijtagereuma. 

Symptomen van artrose

Artrose laat zich in het begin kenmerken door stijfheid na een rustmoment die na wat bewegen terug wegebt. Meestal voel je dat ‘s morgens na het opstaan. Bij sommigen verergeren de klachten langzaam, anderen hebben vrij snel extra klachten zoals:

  • Pijnlijke gewrichten
  • Krakend geluid bij het bewegen
  • Ontstekingen, warm gevoel en zwelling in het gewricht
  • Minder kracht in de spieren
  • Minder makkelijk kunnen bewegen
  • Vervormingen van de knieën, vingerkootjes

Naast het dunner worden van het kraakbeen kunnen er bij artrose ook botuitsteeksels ontstaan. Die uitsteeksels en de kraakbeendikte kunnen vastgesteld worden via röntgenfoto’s.

Verschil tussen gezond kraakbeen en aangetast kraakbeen

Oorzaak van artrose

In de volksmond zeggen velen dat slijtage aan de basis ligt van artrose. Dit klopt niet helemaal, want niet iedereen krijgt deze gewrichtsaandoening bij het ouder worden. Artrose treft ook jongere mensen door bijvoorbeeld zwakke gewrichtsbanden of na een blessure. Een duidelijke oorzaak is niet altijd te vinden, wel zijn er enkele risicofactoren die artrose uitlokken. Door rekening te houden met de risicofactoren kan je soms artrose voorkomen.

Het gewricht dat getroffen wordt door artrose is afhankelijk van de oorzaak. Zo heb je door een oude nekblessure of een aangeboren heupafwijking meer kans om daar artrose te krijgen. Overbelasting door een zwaar beroep in de bouw kan je elleboog of rug aantasten. Bij intensief te sporten zoals marathons lopen, zijn je knieën gevoeliger om artrose te ontwikkelen. Naast deze oorzaken speelt ook erfelijkheid een grote rol bij het ontstaan van deze chronische gewrichtsziekte. 

Artrose voorkomen

Door rekening te houden met bovenstaande risicofactoren kan je in sommige gevallen artrose voorkomen.

Zo is het bij overgewicht een goede zaak om af te vallen. Dit is vooral belangrijk bij artrose in de knie en in de heup. Een diëtist kan een voedingsschema opmaken om op een gezonde manier een normaal BMI te bekomen. Daarnaast elke dag een halfuur bewegen zeker een must. 

Behandeling bij artrose

Artrose is chronisch, het verdwenen kraakbeen opnieuw aanmaken lukt niet. Daarom is de behandeling gericht op pijnbestrijding, verdere afbraak van het kraakbeen remmen en het aanwezige kraakbeen voldoende te voeden.

Geneesmiddelen bij artrose

Bij pijn kan je een pijnstiller zoals paracetamol innemen of een ontstekingsremmende gel smeren op het pijnlijke gewricht. Als dit niet voldoende is kan je arts een NSAID of ontstekingsremmer voorschrijven (bijvoorbeeld: Ibuprofen of Diclofenac). Gebruik een ontstekingsremmer in de vorm van een pil niet langer dan twee weken.

Voedingssupplementen

Glucosamine bij artrose kan het overgebleven kraakbeen voeden en pijnklachten verminderen. Niet iedereen merkt een verschil bij de inname van een glucosaminesupplement. Als je na drie maanden nog geen effect ervaart, zal dit supplement jou waarschijnlijk geen hulp bieden.

Natuurlijke ontstekingsremmers kunnen de pijn verlichten zonder veel neveneffecten. Vooral kurkuma, boswellia en groenlipmossel hebben goede resultaten.

Kom alles te weten over kurkuma in onze blog ‘Kurkuma: is het echt zo heilzaam?

Voedingstips bij artrose

Het is van belang om bepaalde voedingsstoffen te beperken en andere extra in te nemen. Fastfood en omega 6-vetzuren kunnen ontstekingen uitlokken bij artrose. Omega 3-vetzuren, verse groeten en fruit hebben een ontstekingsremmende werking.

Beweegtips bij artrose

Elke dag een halfuur bewegen is het absolute minimum. Denk daarbij aan een wandeling, een fietsritje en gaan zwemmen. Intensief sporten is niet echt aangeraden bij artrose, want die overbelasting kan blessures in de hand werken. Vermijd ook sporten waarbij valpartijen vaak voorkomen zoals voetbal, mountainbiken …

Operatie bij artrose

Pas als al deze behandelingen weinig effect hebben of als je nog veel pijn ervaart, zal je arts misschien opteren om het pijnlijk gewricht te vervangen door een kunstgewricht of een gewrichtsprothese. Doordat een kunstgewricht een levensduur van ongeveer 15 jaar heeft, wordt zo’n operatie meestal uitgesteld tot na je 65ste verjaardag.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van je voedingssupplement of pijnstiller? Aarzel dan niet om ons te contacteren via e-mail of chat.



Terug naar overzicht