€ 5 korting* bij één bestelling
vanaf € 50

WELKOM5 Vul deze code
in bij uw betaling

company

Kurkuma: is het echt zo heilzaam?

Elien Geschreven door Elien - - Vitamines & Voedingssupplementen

Kurkuma wordt als krachtige antioxidant vooral aangeraden als natuurlijke ontstekingsremmer. Ontstekingen kunnen overal in je lichaam voorkomen en spelen een belangrijke rol bij chronische aandoeningen.

Er is al heel wat onderzoek naar gebeurd, echter met uiteenlopende resultaten. Hierdoor zijn sommige specialisten grote voorstander en anderen zien er het nut niet van in om een kurkuma supplement in te nemen.

Wil je zelf de heilzame werking ontdekken? Kom in deze blog meer te weten over kurkuma. Probeer nadien een kuur en ervaar zelf het effect op jouw lichaam. 

Kurkuma poeder| wortel van de plant curcuma longa

Wat is kurkuma?

Kurkuma (Indiase geelwortel) is als specerij herkenbaar aan zijn mild bittere smaak en gele kleur. Het wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma Longa. Misschien ken je kurkuma beter onder de naam: koenjit, kunyit, koenier of turmeric. De naam is afhankelijk van de oorsprong. Naast een smaak- en kleurgever is deze specerij ook gekend voor zijn geneeskrachtige eigenschappen.

In India en Zuid-Azië wordt kurkuma al jaren gebruikt om het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van uiteenlopende gezondheidsproblemen zoals
eczeem, candida, reuma, artritis en artrose.

Kurkuma poeder is heerlijk om te verwerken in gerechten, maar heeft geen heilzaam effect. Om te genieten van de geneeskrachtige eigenschap, gebruik je best kurkuma capsules.

Waar is kurkuma goed voor?

Kurkuma heeft tal van positieve eigenschappen, maar nog niet elk effect is wetenschappelijk bewezen.

 • Kurkuma als ontstekingsremmer
  Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. 
 • Ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering
  Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel. Aangezien kurkuma ontstekingen in de darmwand tegengaat, kan het ook belangrijk zijn bij het prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn. Bovendien is kurkuma is een natuurlijke ontgifter voor de lever.
 • Een gezond hart en bloedvaten
  Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol.
 • Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis.
  Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller. Het werkt bevorderend voor de beweegelijkheid van gewrichten en behoud de soepelheid. De natuurlijke stof curcumine richt geen schade aan het lichaam. Kurkuma is daarom een goed middel voor wie op een gezonde manier minder last van pijn wil hebben.
 • Verlicht hooikoorts
  Kurkuma lijkt de symptomen zoals niezen, loopneus en verstopte neus te verminderen. 

Kurkuma werking

Curcumine, de actieve stof in kurkuma is sterk ontstekingsremmend. Helaas wordt curcumine slecht opgenomen in ons lichaam. Om dat te verhelpen worden kurkuma supplementen altijd vergezeld van een actieve stof die de opname stimuleert. 

Enkele van die actieve stoffen zijn:

 • Piperine, extract van zwarte peper. Kurkuma met zwarte peper vertraagt de afbraak van curcumine. Het nadeel is dat ook andere geneesmiddelen langer in het lichaam blijven door zwarte peper en dat kan soms wel nevenwerkingen veroorzaken. Ook kan zwarte peper irriterend kan zijn voor de darmen.
 • (S)-ar-Turmerone, component van de essentiële olie van Curcuma Longa, zorgt voor een betere opneembaarheid van curcumine.
 • Lecithine zorgt ervoor dat onze darmen de curcuminoïden wél opnemen.

Kurkuma bijwerking

Kurkuma kan gevaarlijk zijn bij gelijktijdig gebruik van anderen medicijnen. Aangezien de opname van Kurkuma versterkt wordt, kan ook de opname van andere geneesmiddelen versterkt worden. En dat kan soms wel wat neveneffecten veroorzaken.

Breng altijd je arts op de hoogte wanneer je een supplement gebruikt.

Kurkuma vertraagt de bloedstolling en heeft een suikerverlagend effect. De combinatie van kurkuma en bloedverdunners wordt dus meestal afgeraden.

Over het gebruik van kurkuma bij zwangerschap is nog niet veel gekend en daarom worden deze supplementen afgeraden bij zwangere vrouwen. 

Conclusie:

‘Baat het niet dan schaadt het niet’. Het kan absoluut geen kwaad om zelf eens een kuur te volgen. Wanneer je ontstekingspijn of gewrichtspijn afneemt, kan je het kurkuma supplement blijven gebruiken zonder neveneffecten.

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht