company

Wat kan je doen tegen seborroïsch eczeem op de hoofdhuid?

Marlies Geschreven door Marlies - - Welzijn & Gezondheid

Jeuk, roodheid, huidschilfers … Een verzameling van symptomen die meteen doet denken aan eczeem. Maar er bestaan ook meer specifieke vormen van deze huidaandoening. Heb je te maken met vette huidschilfers tussen de haren? Dan kamp je waarschijnlijk met seborroïsch eczeem op de hoofdhuid. Dit type eczeem vraagt uiteraard om een aangepaste behandeling, waar wij je graag meer over vertellen. Ontdek hoe je de schilfers het hoofd kan bieden! 

Seborroïsch eczeem op de hoofdhuid

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem die gepaard gaat met roodheid en vette, witte of gele huidschilfers, voornamelijk op de hoofdhuid en in het gezicht (tussen de wenkbrauwen en de wimpers, of naast de neusvleugels). Ook achter de oren, op de borst of de rug en in de lichaamsplooien kan seborroïsch eczeem voorkomen. De schilfers kunnen jeuk veroorzaken en uitmonden in schimmelgroei. Op zich is de aandoening niet gevaarlijk, maar de symptomen kunnen wel vervelend zijn, zeker wanneer ze het gelaat ontsieren. De klachten gaan soms liggen, om nadien weer de kop op te steken.

Seborroïsch eczeem wordt makkelijk verward met andere huidproblemen, zoals psoriasis en atopisch eczeem. Bij psoriasis zijn de schilfers echter veel dikker. Atopisch eczeem is dan weer vaak te linken aan een allergie, wat bij seborroïsch eczeem op de hoofdhuid niet het geval is. 

Wat zijn de seborroïsch eczeem oorzaken?

Het is nog onduidelijk wat de precieze oorzaak van seborroïsch eczeem is. Onderzoekers vermoeden dat talg, aangemaakt door de talgklieren, een belangrijke rol speelt. Talg bestaat namelijk uit verzadigde en onverzadigde vetzuren. Wanneer er te veel onverzadigde vetzuren aanwezig zijn, kan de (hoofd)huid schilferen. De huid antwoordt hierop met een ontstekingsreactie, wat roodheid teweegbrengt.

Maar ook de gist Pityrosporum ovale, die op ieders huid aanwezig is, kan een uitlokkende factor zijn. Bij grote hoeveelheden kan de huid geïrriteerd raken en ontsteken, met schilfers en roodheid als resultaat. Kampt één van je familieleden met seborroïsch eczeem op de hoofdhuid? Dan is de kans groter dat je er zelf ook mee geconfronteerd wordt. Ten slotte kunnen enkele elementen de klachten verergeren, namelijk emotionele spanningen en stress, koude of droge lucht en hoofddeksels, bijvoorbeeld het regelmatig dragen van een pet of muts. 

Bij wie komt seborroïsch eczeem op de hoofdhuid voor?

Zo’n 5 % van de bevolking krijgt met seborroïsch eczeem te maken, voornamelijk pasgeboren baby’s (tot drie maanden) en volwassenen tussen 18 en 40 jaar. De aandoening treft vaker mannen dan vrouwen. Dat is niet onlogisch, aangezien zij over meer behaarde lichaamszones beschikken. Daarnaast behoren mensen met een slecht werkend immuunsysteem, bijvoorbeeld hiv-patiënten, tot de risicogroep. Seborroïsch eczeem is niet besmettelijk: een ander persoon kan het dus niet aan jou doorgeven. 

Wat is de beste seborroïsch eczeem behandeling?

Er zijn diverse manieren om seborroïsch eczeem te behandelen, die we hieronder opsommen. Na een viertal weken zouden alle symptomen verdwenen moeten zijn. Houd er wel rekening mee dat de aandoening op een later moment weer de kop kan opsteken wanneer je de behandeling stopzet.

  • Vermijd stress en hoofddeksels
    Deze twee factoren kunnen de klachten van seborroïsch eczeem op de hoofdhuid verergeren.
  • Droog je goed af na het douchen
    Besteed hierbij extra aandacht aan de huidplooien: de bilnaad, de liezen, de buikplooien, onder de borsten …
  • Gebruik milde verzorgingsproducten
    Een shampoo en douchegel met alcohol, parfum of zeep laat je beter links liggen: zij kunnen irritatie in de hand werken. Opteer in de plaats liever voor een babyshampoo en een zeep voor een gevoelige huid. 
  • Smeer een crème op basis van salicylzuur of ureum
    Deze crèmes kunnen de korstjes verminderen.
  • Perk de schimmelgroei in
    Hiervoor wend je een crème, gel of shampoo aan met een schimmeldodende stof, zoals ketoconazol. Deze producten worden voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog.
  • Gebruik seleniumsulfide op behaarde lichaamszones
    Seleniumsulfide is erg effectief bij seborroïsch eczeem op de hoofdhuid, maar maakt het haar vet, verspreidt een onaangename geur en kan de hoofdhuid irriteren. Wrijf het nooit tussen de wenkbrauwen!
  • Breng een zalf met cortisone aan
    Corticosteroïden zullen de schilfers en korstjes niet verhelpen, maar kunnen wel de jeuk en roodheid die veroorzaakt worden door seborroïsch eczeem, verzachten. Smeer deze zalf maximaal twee weken lang. Als je deze zalf te lang of overvloedig gebruikt, kunnen er bijwerkingen optreden.

De jeuk die door seborroïsch eczeem teweeggebracht wordt, kan erg vervelend zijn. Wat kan je hieraan doen? We bundelen onze beste tips in de blogpost ‘Jeukende huid: hoe stop je de klachten zonder te krabben?’. 

Kan je haaruitval krijgen door seborroïsch eczeem op de hoofdhuid?

Seborroïsch eczeem is een aandoening die de voorkeur geeft aan behaarde lichaamszones. Op deze plaatsen kan het haar dunner worden en lokaal uitvallen. Maar geen paniek: het gaat hierbij niet om chronisch haarverlies. De haren zullen nadien gewoon weer terug groeien.

Heb je geregeld last van seborroïsch eczeem op je hoofdhuid? Wil je komaf maken met de schilfers? Wij zoeken vastberaden mee naar een effectieve oplossing. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Pilos Anti Schilfer Shampoo Met Ketoconazole 100ml
9,99
11,10 Adviesprijs

info
Ducray Keracnyl Lokale SOS Verzorging tegen Puistjes 10ml
9,60
12,00 Adviesprijs

info
CeraVe Gel Anti Onzuiverheden 40ml
10,64
15,95 Adviesprijs

info
Louis Widmer Remederm Shampoo Zonder Parfum 150ml
13,09
18,50 Adviesprijs

info
CeraVe Hydraterende Schuimende Reinigingsolie 236ml
9,17
13,75 Adviesprijs

info
Cetaphil Milde Huidreiniger 200ml
11,19
12,43 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Eucerin pH5 Doucheolie Zeer Droge en Gevoelige Huid 1l
18,94
33,95 Adviesprijs

info

Lichaamsreiniging voor de zeer droge en gevoelige huid

+ Cadeau
Weleda Calendula Baby Shampoo & Douchecreme 200ml
6,29
8,99 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht