company

Oorzaken en oplossingen bij een chronisch verstopte neus

Marlies Geschreven door Marlies - - Welzijn & Gezondheid

Even doorbijten bij een neusverstopping? Met wat geluk ben je na enkele dagen van de hinder verlost. Bij een chronisch verstopte neus is dat jammer genoeg niet het geval. Het fenomeen keert steeds terug en brengt de gebruikelijke kwaaltjes, van droge mond tot reukproblemen, met zich mee. Welke oorzaken liggen aan de grondslag? En nog belangrijker: welke oplossingen heb je voorhanden? Deze blog dompelt je volledig onder in de problematiek. 

Man met verstopte neus

Wat is een verstopte neus?

Via de neus ademen we in en uit. Dankzij slijmvliezen en trilhaartjes in de neusgaten wordt deze lucht verwarmd, bevochtigd en gefilterd. De linker- en rechterzijde van de neusholte nemen deze rol beurtelings op zich. Drie uur lang adem je dus hoofdzakelijk door één neusgat, daarna wordt er gewisseld.

Bij een verstopte neus produceren de slijmvliezen meer slijm, waardoor de ademhaling via de neus bemoeilijkt wordt. Daarom ga je vaker ademen via de mond, waardoor je een droge mond kan krijgen. Verder kan je last hebben van gezwollen neusschelpen, reuk- of spraakstoornissen, snurken of vermoeidheid. Een verstopte neus kan namelijk het in- of doorslapen verhinderen.

Wanneer heb je een chronisch verstopte neus?

Iedereen kampt occasioneel wel eens met neusklachten. Keren de problemen regelmatig terug? Dan wordt er ook wel gesproken van een chronisch verstopte neus. Dit is geen ernstige aandoening, maar zorgt vooral voor veel hinder.

Oorzaken van chronische neusklachten

Een chronisch verstopte neus kan verschillende aanleidingen hebben. Een infectie, zoals een verkoudheid of sinusitis, hoort echter niet in dat rijtje thuis. In dat geval raakt het neusslijmvlies besmet door een virus of bacterie en ben je doorgaans na enkele dagen volledig genezen.

De drie oorzaken die wel in aanmerking komen, kunnen we onderverdelen in drie categorieën: een ontsteking, een obstructie in de neus of een verslaving. De volgende alinea’s gaan er dieper op in. 

Ontsteking

Een ontsteking van het neusslijmvlies kan uitmonden in een chronisch verstopte neus. Ben je overgevoelig voor bepaalde prikkels? Dan werkt dit een ontsteking in de hand. Zo gaan chronische neusklachten vaak hand in hand met allergieën zoals hooikoorts, huisstofmijt- of huisdierenallergie. De hinder keert steeds terug wanneer je in contact komt met uitlokkende factoren. Bovendien kan je, naast een verstopte neus, ook kampen met niesbuien, waterige neusloop en jeukende of waterige ogen.

Maar een allergie hoeft niet noodzakelijk de boosdoener te zijn. Het lichaam kan evengoed reageren op impulsen zoals sigarettenrook, indringende geuren (parfum, uitlaatgassen, verflucht …) of temperatuursveranderingen. Het neusslijmvlies verdikt, met een verstopte neus als gevolg.

Ben je maar al te goed bekend met hooikoorts? Wij wijden een volledige blogpost aan deze allergie en delen tips om de klachten te verlichten. Lees hier het artikel over hooikoorts.

Obstructie in de neus

Bepaalde obstructies in de neus kunnen een obstakel vormen, waardoor je een chronisch verstopte neus ervaart. Hieronder sommen we de meest courante oorzaken op:

  • Vergrote neusamandelen
  • Scheefstaand neustussenschot (aangeboren of veroorzaakt door trauma)
  • Neuspoliepen: goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies
  • Neustumor
  • Een vreemd voorwerp in de neus

Verslaving

Ten slotte kan een chronisch verstopte neus teweeggebracht worden door een verslaving, bijvoorbeeld aan drugs of ontzwellende neusspray op basis van xylometazoline. Dit medicijn mag slechts enkele dagen gebruikt worden, daarna moet er een rustperiode ingelast worden. Afwijken van deze richtlijn, kan leiden tot een reboundeffect. Wanneer je de behandeling stopzet, zwelt het slijmvlies sterk op en steken neusklachten opnieuw de kop op. Dit heeft als gevolg dat je steeds weer naar het geneesmiddel grijpt. Het overmatig gebruik van dit type neusspray wordt otrivinisme genoemd.

Chronische neusverstopping behandelen

Sukkel je al een tijdje met een chronisch verstopte neus? Dan stap je best naar de dokter of een gespecialiseerde neus-keel- oorarts om de exacte oorzaak te achterhalen. Dit bepaalt namelijk hoe de klachten best behandeld worden. Afhankelijk van de aanleiding van de chronische neusverstopping kunnen de klachten op termijn verdwijnen. Een greep uit de mogelijke oplossingen:

  • Neus spoelen
    Je kan je neus spoelen met een zoutoplossing om de hinder te verminderen. Hiervoor voeg je één theelepel zout toe aan een kop lauwwarm water (200 millimeter) en giet je de oplossing in een neusdouche. Of gebruik je een neusspray op basis van natriumchloride.
  • Stomen
    Stomen pakt de oorzaak van de chronisch verstopte neus niet aan, maar kan wel verlichting bieden. Vul een kom met heet water en ga er een tiental minuten boven hangen met een handdoek op het hoofd of gebruik een inhalator. De dampen maken de neusslijmvliezen los, waardoor je vrijer kan ademen.
  • Stoppen met roken
    Sigarettenrook kan een trigger zijn voor een chronische neusverstopping. Reden te meer om de sigaretten vaarwel te zeggen en anderen te vragen om niet in jouw bijzijn te roken. Hulp nodig? Met het artikel 'Stoppen met roken, hoe begin je daar nu het best aan?' verhoog je jouw slaagkansen. 
  • Antihistaminica
    Wanneer een allergie aan de basis ligt, kan de arts een antihistaminicum voorschrijven. Dit geneesmiddel onderdrukt typische allergische reacties, zoals niesbuien of een verstopte neus. Klassieke neussprays daarentegen bieden geen baat, aangezien een infectie niet de aanleiding vormt van een chronisch verstopte neus.
  • Medische ingreep
    Bij obstructies in de neus, bijvoorbeeld scheefstand van het neustussenschot of neuspoliepen, kan een operatie zich opdringen om de klachten te verhelpen.

Heb je verdere vragen over chronische neusverstopping? Wil je je behandeling afstemmen met een deskundig apotheker? Onze experts spitsen de oren en zijn gul met persoonlijk advies.

Physiomer Sinus Neusspray 135ml
13,42
16,99 Adviesprijs

info
Physiomer Strong Jet 210ml
18,39
22,99 Adviesprijs

info
Physiomer Eucalyptus Spray 135ml
9,89
17,99 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Physiomer Normal Jet 135ml
9,96
15,49 Adviesprijs

info

Om je neus te reinigen

Physiomer Express Pocket 20ml
6,49
9,99 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht