🚚 Nu GRATIS VERZENDING vanaf €39MEI39
🚛 Wegens drukte mogelijks 1-2 dagen vertraging
company

Kaliumjodide bij een nucleair ongeval

Elien Geschreven door Elien -

Bij een nucleair ongeval zal het innemen van de juiste dosis stabiel, niet-radioactief kaliumjodide op het juiste moment de schildklier verzadigen, zodat je schilklier op dat moment geen radioactief jodium meer kan opnemen. 

Jodiumtabletten

Wat doet radioactief jodium met je lichaam?

Bij een nucleair incident kan er radioactief jodium vrijkomen. Via je luchtwegen of besmet voedsel kan dit in je lichaam terechtkomen. Je schildklier neemt die jodium op, wat de kans op kanker of andere aandoeningen doet toenemen. 

Wat doen jodiumtabletten bij een nucleair ongeval?

Door op het juiste moment, de juiste dosis stabiel of niet-radioactief jodiumtabletten in te nemen, zorg je ervoor dat jouw schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt. De tabletten met jodium bieden wel geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen. Het blijft dus noodzakelijk om tijdig te schuilen bij een kernramp.

Wie moet jodiumtabletten innemen?

De belangrijkste doelgroepen zijn kinderen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

De tweede doelgroep zijn personen tussen de 18 en 40 jaar. Volwassenen hebben namelijk een lager risico om schilklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium.

Personen ouder dan 40 jaar behoren niet bij de doelgroepen. Het risico op schilklierkanker, veroorzaakt door radioactief jodium, vermindert met de leeftijd. Bovendien heb je, naarmate je ouder bent, meer risico op complicaties bij de inname van jodiumtabletten.

Personen met een allergie voor jodium mogen geen jodiumtabletten innemen. Personen met schildklierproblemen moeten hun arts vragen wat ze best doen bij een nucleaire ramp. 

Wanneer moet je jodiumtabletten innemen?

De jodiumtabletten hebben enkel een beschermende werking als je deze op het juiste moment inneemt. Dit is wanneer de radioactieve wolk naar jouw regio komt.

Neem de tabletten nooit op eigen initiatief, maar alleen na instructie van de overheid. Het advies krijg je via de mobiele telefoon door BE-Alert of NL-Alert of via de media.

Hoeveel kaliumjodide moet je innemen?

De tabletten die de overheid verdeeld hebben, bevatten 65 mg kaliumjodide per tablet. Een voedingssupplement met kaliumjodide bevat een véél lagere dosis en heeft onvoldoende effect bij een nucleair ongeval. Koop jouw jodiumtabletten ter voorbereiding van een nucleaire ramp niet zonder medisch advies, maar vraag raad bij de apotheek in je buurt of bij je huisarts.

Belgische inwoners die tot de risicodoelgroep behoren kunnen een doosje kaliumjodide halen in de lokale apotheek. Nederlandse inwoners die tot de risicogroep behoren hebben jodiumtabletten thuis ontvangen. Als je de tabletten niet ontvangen hebt, kan je ze opvragen bij jouw gemeente.

Één enkele inname van jodium zou normaal moeten volstaan bij een nucleair incident. Bij langdurige blootstelling aan radioactief jodium zal de overheid verdere instructies geven.

De dosering per leeftijd:

  • Kinderen tot 1 maand nemen ¼ tablet
  • Kinderen van 1 maand tot 3 jaar nemen ½ tablet
  • Kinderen van 3 tot 12 jaar nemen 1 tablet
  • Personen van 12 tot 40 jaar nemen 2 tabletten in één inname.

Jodiumtabletten kunnen leiden tot overgevoeligheidsreacties zoals roodheid, pijn in de hals, verkoudheidssymptomen, … De symptomen verdwijnen normaal vanzelf als er geen nieuwe tablet ingenomen wordt. Dit is geen argument om de jodiumtabletten niet in te nemen.

Dit artikel is gemaakt met volgende bronnen:

  • Crisiscentrum van de Belgische overheid: nucleair risico.
  • APB, Algemene Pharmaceutische Bond: jodiumtabletten.
  • Rijksoverheid: straling.

Terug naar overzicht