company

Wat te doen tegen snurken?

Petra Geschreven door Petra - - Welzijn & Gezondheid

Als je iets wilt doen tegen snurken is het belangrijk om de oorzaak te vinden. Deze kan voor iedereen anders zijn. Als je de oorzaak hebt gevonden kan je het snurken misschien wel een halt toe roepen met één van onze tips. Je kunt het allemaal ontdekken in deze blog. Lees je even mee? 

Wat te doen tegen snurken?

Waarom snurken mensen?

Snurken is een zangend, brommend geluid die gemaakt wordt tijdens het slapen. Tussen de neus- en keelholte bevindt zich het slijmvlies. Normaal gesproken houden de spieren de keelholte open. Zo komt er voldoende plaats vrij waardoor de lucht tijdens het inademen kan passeren zonder het slijmvlies aan het trillen te brengen. Tijdens het snurken is de doorgang tussen neus- en keelholte te nauw waardoor het slijmvlies wel gaat trillen. Dit zorgt ervoor dat het vreselijke geluid je nachtrust verstoort. 

Oorzaken van snurken

Snurken komt voor bij zowel kinderen, mannen en vrouwen. Wanneer een kind snurkt is dit vaak te wijten aan: een abnormale vergroting van de poliepen, grote amandelen, aangeboren afwijking van het aangezicht of een neurologische stoornis.

Bij volwassen kan snurken te wijten zijn aan een heleboel andere factoren. Zo stijgt het aantal snurkers vanaf de leeftijd van 40 jaar. 

  • Afwijking van neus en keelholte
    Enkele voorbeelden hiervan zijn: een scheef neustussenschot, neuspoliepen, sinusitis, zwelling van de huig, zwelling van het neusslijmvlies door allergie of verkoudheid en vergroting van amandelen of tong.
  • Leeftijd
    Het slijmvlies verdikt en je spieren verslappen.
  • Overgewicht
    Door vet opstapeling ter hoogte van de hals vernauwt de doorgang tussen je neus- en keelholte.
  • Hormonaal
    Dat kan door bijvoorbeeld te weinig schildklierhormonen of doordat je als vrouw in de menopauze bent en hierdoor minder vrouwelijke hormonen aanmaakt.  
  • Alcohol
    Alcohol werkt spierverslappend waardoor je gemakkelijker jouw ademhalingscontrole verliest bij het drinken van enkele glazen alcohol.
  • Medicatie
    Voornamelijk slaapmiddelen of spierontspanners  
  • Roken of brandend maagzuur
    Door te roken of als je last hebt brandend maagzuur prikkel je de keelholte, hierdoor gaat je slijmvlies zwellen.  
  • Ruglig
    Als je op je rug ligt valt je tong naar achter in je keelopening waardoor je ademruimte vernauwt. Wanneer iemand op de rug ligt om te slapen is het snurken vaak luider dan een andere slaaphouding.
  • Langzaam werkende schildklier
    Deze aandoending zorgt voor verslapping van de tong, het gehemelte en de keelspier.   

Wat doet snurken met jou?

Snurken kan ervoor zorgen dat jij of je partner wakker schrikken van je gesnurk en hierdoor minder goed slapen. Door het slaapgebrek raak je vermoeid en slaperig overdag, wat leidt tot concentratieproblemen op het werk en in het verkeer.

Tijdens het snurken gaat de ademhaling een stuk moeilijker waardoor je minder zuurstof opneemt. Die zuurstof is belangrijk voor je hart- en bloedvaten. Recente studies tonen aan dat luid snurken de kans op hart- en vaatziektes verhoogt.  

Als je zelf meerdere keren per nacht wakker wordt, kan slaapapneu aan de basis liggen van je gesnurk. Bij slaapapneu stop de ademhaling even en dit meerdere keren per nacht.  Vermoedt je dat je slaapapneu hebt dan ga je best eens langs bij je dokter. Meer info over slaapproblemen vind je in onze blog: “Ik slaap slecht. Heb ik een slaapstoornis?

Hebben jij of je partner last van snurken? Misschien kunnen we jullie dan wel helpen met één van onze onderstaande tips.

Snurken oplossen

Wist je dat je met snurken tot wel 100 decibel aan lawaai kan produceren?

  • Oordoppen zijn een eerste hulpmiddel om je partner niet wakker te maken.
  • Je kan ook gebruik maken van een snurkbeugel deze houd de onderkaak naar voor waardoor de tong -die vast hangt aan de onderkaak- de weg in keelholte niet meer kan versperren.
  • De neusvleugels kunnen worden opengehouden door een neusspreider zo ontstaat een vrije luchtstroom door de neus.
  • Zuigtabletten, mond- en neusspray. Deze middelen tegen snurken verzachten de keel, het gehemelte of de wanden van de neus waardoor je vrijer kan ademen en de trillingen tijdens het ademhalen verminderen.
  • Door prostagladine zwelt het weefsel in de keel op. Dit kun je makkelijk vermijden door soja te gebruik in plaats van lactose, of door thee te drinkend (bij voorkeur munt) dit werkt kalmerend, of door honing te eten want deze ontspant de keel, werkt antibacterieel en ontstekingsremmend ter hoogte van het strottenhoofd
  • Wanneer je last hebt van overgewicht kan vermageren helpen om van het gesnurk verlost te zijn. 10 tips om te vermageren vind je hier.
  • Stoppen met roken. In de blog 'Stoppen met roken, hoe begin je daar nu best aan?' krijg je enkele tips aangereikt.
  • Alcohol drink je best niet in de avond dit versterkt het snurken.
  • Probeer slaapmedicatie en spierverslappende medicatie te vermijden.
  • Je eet best geen zware maaltijden vlak voor je naar bed gaat dit kan maagzuur opwekken.
  • Naai een tennisbal aan je T-shirt waardoor je niet meer op je rug kunt slapen

Als het snurken voor jou of je partner zo storend is dat je nachtrust onder lijdt dan kun je best eens langs gaan bij de dokter. Met een slaapendoscopie kunnen ze tijdens je slaap de neus- en keelholte onderzoeken. Heb je nog meer vragen voor onze apothekers? Aarzel dan niet om ons te contacteren

Middelen tegen snurken

Quies Tegen Snurken Honing Citroensmaak Mondspray 70ml
13,79
18,50 Adviesprijs

info
Snoreeze Slaapbeugel Tegen Snurken
42,79
48,55 Adviesprijs

info
Quies A/snurk Neusspreider Large 1
15,27
18,89 Adviesprijs

info
Quies A/snurk Citrus Nf Zuigpast 12
11,10
14,50 Adviesprijs

info
Snoreeze Neusspray 10ml
12,23
14,45 Adviesprijs

info
Quies Tegen Snurken Den Eucalyptus Neusspray 15ml
10,98
14,70 Adviesprijs

info
Quies A/snurk Neusspreider Small/medium 1
13,81
18,89 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht