Gratis levering vanaf € 39 Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten
company

De geneeskrachtige werking van Calendula!

Elien Geschreven door Elien - - Alternatieve Geneeskunde

Calendula staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antimicrobiële werking bij huid- en slijmvliesontstekingen, maar ook voor wondgenezing heeft het al zijn helende kracht bewezen. 

Calendula zalf, goudsbloemen en Calendula olie

Wat is calendula?

Calendula officinalis, ook bekend als goudsbloem, volgt met haar kopje gedurende de hele dag de zon. Hierdoor absorberen de bloemblaadjes veel licht en warmte, wat vervolgens wordt omgezet in talrijke actieve bestanddelen.

Deze bestandsdelen, waaronder carotenoïden, flavonoïden en essentiële oliën, genezen ontstekingen en stimuleren de aanmaak van nieuw weefsel. Calendula staat daarom vooral bekend om haar herstellende krachten en beschermende, versterkende en verwarmende effect op de huid.

De bloem, blaadjes en stengel, worden met de hand geplukt, gereinigd en te drogen gelegd. Daarna worden de verschillende bestanddelen vier weken lang in een mengsel van alcohol en water gelegd. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een sterke tinctuur, die als basis dient voor verdere verwerking in diverse verzorgingsproducten

Welke bijwerkingen heeft calendula?

Van calendula zijn er weinig bijwerkingen gekend. In zeldzame gevallen kan je allergisch gereageren op goudsbloem. Je kan eerst wat van het preparaat van je keuze op de binnenzijde van de ellenboog of pols aanbrengen en kijken of er geen reactie optreedt. Maar meestal is het een allergische reactie op de hulpstoffen die verwerkt zijn in een calendula preparaat. Heb je een allergie voor een bepaalde hulpstof zoals bv. wolvet? Bekijk dan altijd eerst de samenstelling voor je een calendula zalf op je huid smeert.

Waar wordt calendula voor gebruikt?

 • Als dagelijkse verzorging bij volwassenen en baby’s. Goudsbloemextract heeft verzorgende, herstellende en kalmerende eigenschappen, die de huid van jou en je baby - met respect voor de planeet - reinigen en verzorgen.
 • Bij ruwe, schrale huid en kleine wondjes, herstelt Calendula spray de huid.
 • Bij korstvorming in de neus. Dit is een lastige en pijnlijke kwaal, die met goudsbloemzalf sneller verholpen wordt.
  Onze aanrader: Homeoplasmine  
 • Bij eczeem, acne, jeuk en uitslag heeft Calendula zalf een ontstekingsremmende en kalmerende werking.
 • Bij lichte brandwonden en zonnebrand om je huid te kalmeren.
 • Bij kloven, scheurtjes en barstjes. Vooral in de winter kunnen je lippen en handen pijnlijk zijn door de vrieskou. Goudsbloemzalf versnelt de genezing, vermindert de jeuk en werkt ontstekingsremmend. 
 • Bij aambeien, het is niet onze eerstekeusbehandeling, maar als je enkel calendula zalf in huis hebt, dan kan je de jeuk al meteen verlichten.
 • Bij netelroos.  Bij deze allergische reactie heb je last van hevige jeuk en bultjes. Calendula is bij deze kwaal een hulpmiddel die de huid kalmeert en de jeuk vermindert.
 • Bij een behandeling met bestraling. Als de bijwerkingen zich uiten in een gevoelige, rode huid kan calendula zalf de huid kalmeren.
 • Bij honden en katten. Wanneer je hond of kat jeuk heeft, kan je dat verzachten met calendula zalf. Deze zalf helpt de wonden sneller genezen, werkt kalmerend en jeukstillend.
 • Op open wonden. Je kan calendula gebruiken als nabehandeling van kleine schaaf- en snij wonden. Calendula bevordert de genezing dankzij de wondhelende en ontstekingremmende werking. De zalf verlaagt de kans op infectie. Gebruik je calendula olie? Dan is het belangrijk om de calendula te verdunnen. Een verdunning kan je maken door 1 druppel Calendula tinctuur te nemen en deze te mixen met 7 druppels afgekoeld, gekookt water.
  Uiteraard kan je dit in grotere hoeveelheden maken zolang je de 1:7 verhouding gebruikt. Om de wonde te behandelen, neem je een steriel gaasje dat je onderdompelt in de verdunning. Leg het gaasje 10 minuten op de open wonde en verbindt hierna eventueel de wonde.

Wil je nog meer inforamtie over calendula? Onze apothekers staan voor je klaar, aarzel dus niet om ons te contacteren

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht