company

Wat te doen tegen aambeien?

Jotti Geschreven door Jotti - - Welzijn & Gezondheid

Een wondermiddel tegen aambeien bestaat er helaas niet, maar gelukkig zijn er veel methodes om de klachten te verminderen en nieuwe aambeien te voorkomen. In deze blog leggen we alle methodes uit!

Aambeien behandelen

Hoe herken je een aambei?

Aambeien kan je herkennen aan het verlies van bloed bij de stoelgang, een drukkend gevoel, jeuk en pijn rond de anus. Daarnaast zie je bij uitwendige aambeien een knobbeltje dat uitsteekt aan de anus.

Ben je niet zeker dat je last hebt van aambeien? Dan ga je best eens langs de dokter. De klachten die aambeien geven, kunnen namelijk ook symptomen zijn voor andere kwaaltjes of aandoeningen. De dokter zal de symptomen en klachten bekijken en jouw anus onderzoeken met een gehandschoende vinger. Mensen zijn soms geneigd om dit soort doktersbezoekjes uit te stellen. Echter is dit kwaaltje helemaal niets om je over te schamen en komen aambeien veel meer voor dan je zou denken. 

Verdwijnen aambeien vanzelf?

In de meeste gevallen verdwijnen aambeien vanzelf. Dit kan enkele dagen tot enkele maanden duren. Een behandeling is meestal niet nodig. Het hangt ervan af hoeveel klachten je ervaart en hoeveel last je ervan hebt. Als je onderstaande adviezen voor thuis hanteert, zal je sneller van je aambeien verlost zijn. 

Aambeien thuis behandelen

Er zijn een aantal mogelijkheden om thuis de klachten van inwendige als uitwendige aambeien te verminderen en te voorkomen. Het doel is de ontlasting te verzachten zodat de druk op de anus wordt verlaagd. Dit kun je doen door:

  • Vezelrijke voeding te eten
    Zoals volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit, noten, …
  • Voldoende water te drinken
  • Het toiletbezoek niet uit te stellen
  • Voldoende te bewegen
  • Je anus te reinigen na het toiletbezoek
    Je gebruikt beter geen stug wc-papier. Reinig liever met lauw water of een parfumvrij, alcoholvrij vochtig doekje en dep je poep goed droog met een zacht doekje.
  • Om de pijn en irritatie te verlichten, kan een warm bad helpen

Ontlasting verzachten

Als je moeite hebt om voldoende vezels te eten of als vezelrijke voeding eten niet voldoende helpt, kan de arts ervoor kiezen om een vezelpreparaat voor te schrijven. Vezelpreparaten maken de ontlasting zachter, zodat de stoelgang vlotter gaat. 

Wie last heeft van harde stoelgang of opstipatie, moet harder persen en heeft zo meer kans op aambeien. Als extra inname van vezels onvoldoende effect hebben, kan de arts opteren voor geneesmiddelen die de ontlasting verzachten.

Heb je vaak last van opstipatie? In de blog ‘Hoe kan je constipatie oplossen?’ geven we je praktische tips en leggen we de verschillende medicijnen uit. 

Aambeien terugduwen

Uitwendige aambeien kan je voorzichtig terug naar binnen duwen. Dit kan tijdelijke verlichting bieden maar is geen blijvende oplossing. 

Zetpillen en zalf tegen aambeien

Jeuk en pijn zijn zeer vervelend, zeker als het op een onaangename plaats voorkomt zoals bij aambeien. Bij gebruik van bepaalde hulpmiddelen kan je deze ongemakken verlichten. 

  • Zinksulfaatvaselinecrème
    Zinkoxide voorziet de huid van een beschermlaagje en vermindert de jeuk onmiddellijk. De zinksulfaatvaselinecrème kan soms de aambei zelfs een beetje doen krimpen.
  • Zetpillen met zinkoxide
    De jeuk wordt onmiddellijk verlicht en de huid wordt een beetje uitgedroogd.
  • Lidocaïne vaselinecrème
    Heb je last van branderig gevoel, hevige pijn of anusscheurtjes? Dan kun je voor een lidocaïne vaselinecrème kiezen. Lidocaïne heeft een verdovend effect, hierdoor neemt de pijn af in slechts enkele minuten.
  • Corticosteroïdenzalf
    Deze zalven werken ontstekingsremmend, kalmerend en jeukstillend. Beperk het gebruik tot maximum twee weken om dunner wordende huid rond de anus te vermijden. 

Wondermiddel aambeien?
Er wordt weleens gezegd dat tandpasta de gouden tip is bij aambeien. Echter is dit niet wetenschappelijk bewezen en kan je door de fluoride in tandpasta last krijgen van een branderig gevoel en irritatie aan je anus. Je kiest dus toch beter een andere methode om van je aambeien verlost te geraken. 

Andere behandelingen bij aambeien

Elastiekjesbehandeling, rubberbandligatie

De meest gebruikte methode om van (inwendige) aambeien af te komen is het afbinden van de aambei met elastiekjes. Dit noemt men rubberbandligatie. Bij deze techniek worden er kleine elastiekjes aangebracht rond de basis van de aambei. De aambei wordt opgezogen met een kijkbuisje om zo de elastiekjes aan te brengen. Na enkele dagen sterft dit weefsel vanzelf af en komt dit mee met de ontlasting. De meeste mensen zijn na deze behandeling snel van hun klachten verlost. Al kan het soms voorvallen dat de behandeling nog eens moet herhaald worden.

Aambeien verwijderen via inspuiting

De dokter kan ervoor kiezen om de aambeien te verwijderen via een inspuiting, dit noemt men scleroseren. Hierbij wordt er een vloeistof in de aambei gespoten zodat de aambei verschrompelt. Deze methode is vrijwel pijnloos en geeft goede resultaten.

Operatie

Het operatief verwijderen van aambeien wordt enkel nog gedaan bij zeer grote, volledig uitgezakte en ernstig afgeknelde aambeien. Er zijn verschillende ingrepen mogelijk om aambeien te verwijderen. De keuze van de ingreep is vooral afhankelijk van de ernst van de aambeien. Indien je een operatie overweegt, kun je in overleg met de chirurg de beste ingreep voor jou kiezen.

Wil je meer weten over aambeien of heb je hulp nodig om de juiste behandeling te kiezen? Twijfel niet om raad te vragen aan één van onze apothekers of neem contact op met je huisarts. 

Hemoproct Aambeiengel met applicator 45ml
13,96
17,45 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht