company

Wat doet alcohol met je huid?

Julie Geschreven door Julie - - Verzorging & Hygiëne

Zouden die heerlijke mojito’s of frisse pintjes té lekker smaken om goed te zijn? Dat is jammergenoeg omdat ze dat ook zijn… Dat alcohol niet goed is voor onze lijn, dat weten we intussen wel al. Maar ook je huid wordt allesbehalve blij van jouw alcoholische uitspattingen. Zo nu en dan een drankje is uiteraard geen probleem, maar een overmatige alcoholconsumptie vormt een ticket naar vroegtijdige huidveroudering. Heb je weleens nagedacht over het effect van alcohol op je huid?
De ontnuchterende feiten kom je hier te weten.

Vrouw drinkt glas wijn

Is alcohol slecht voor je huid?

Alcohol is een hepatotoxine, dit betekent dat het specifiek de levercellen beschadigt. De lever en de huid zijn nauw verbonden met elkaar, dus een aangetaste lever heeft bijgevolg nefaste effecten op de huid. We sommen ze hier even voor je op.

Droge huid en vroegtijdige huidveroudering

Ook al ondervonden dat je vaker naar het toilet moet na het nuttigen van alcoholische drankjes tijdens een avondje stappen? Dat komt omdat alcohol een diureticum – ook wel vochtafdrijver – is. Dit betekent dat water uit het lichaam wordt geforceerd en de nieren meer vocht gaan uitscheiden. De verstoorde vochtbalans veroorzaakt niet alleen de gekende hoofdpijn, maar leidt ook tot een gedehydrateerde huid. Aangezien hydratatie heel belangrijk is voor een gezonde en stralende huid, zal dehydratatie ervoor zorgen dat fijne lijntjes en rimpels beter zichtbaar worden.

Tips om je huid opnieuw te hydrateren lees je in de blog: 'How to: diepgaande hydratatie van je huid'.

 

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot chronische uitdroging wat op zijn beurt snellere tekenen van huidveroudering - zoals vroegtijdige rimpels - in de hand werkt. Veelvuldig alcoholgebruik zou ook de productie van collageen, dat verantwoordelijk is voor het soepel houden van de huid, vertragen. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, verschijnen rimpels vroeger en worden bestaande lijntjes grover.

Gesprongen adertjes

Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in de huid verwijdt. Dit leidt tot een roodheid in het gezicht die aanvankelijk lijkt op een onschuldige flush, maar kan resulteren in een aanhoudende rode verkleuring. Overmatige alcoholconsumptie zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten steeds wijder worden, waardoor ze uiteindelijk kunnen barsten en permanent beschadigd zijn. Voornamelijk rondom de neus en op de wangen zijn gesprongen haarvaatjes zichtbaar.

Oogwallen

Het nuttigen van alcohol zorgt naast het uitdrogend effect ook voor het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor wordt de vochthuishouding in het lichaam anders verdeeld. Vochtophopingen zijn vooral zichtbaar boven en rond de ogen, waardoor typische oogwallen en opgezwollen ogen tot stand komen.

Acné

Alcoholische drankjes bevatten veel suikers, wat kan leiden tot het optreden van puistjes. Eén drankje zal geen acné-uitbraak veroorzaken, maar overmatig alcoholgebruik kan de hormoonspiegels uit evenwicht brengen waardoor de talgproductie van de huid gaat stijgen wat leidt tot puistjes en acné.

Advies over puisten vind je in de blog:'Wat te doen tegen puistjes?'. 

 

Verergeren van bestaande huidproblemen

Naast acné kan overmatig drinken van alcohol ook andere huidproblemen in stand houden of verergeren. Denk maar aan rosacea, eczeem, psoriasis, … Daarnaast verzwakt overmatig alcoholgebruik het immuunsysteem, wat je vatbaarder maakt voor huidinfecties.

Huidherstel

Iedere huid zal anders reageren op alcohol, toch is het duidelijk geworden dat alcohol slecht is voor élke huid. Af en toe een drankje zal uiteraard geen ernstige gevolgen hebben, alleen overmatig gebruik zal echter ernstige schade toebrengen. Het goede nieuws is dat de huid flexibel is en kan regenereren. Na een tijdje stoppen met alcohol, zal je huid zich herstellen. Het hangt er natuurlijk wel van af hoeveel schade er reeds is aangericht.
Probeer, net zoals met zoveel dingen, een goede balans te vinden in het nuttigen van alcohol. En neem het spreekwoord ‘water bij de wijn doen’ vanaf nu ook maar letterlijk.

Avène Hydrance Aqua Gel Hydraterende Creme 50ml
18,77
28,90 Adviesprijs

info
Avène A-oxitive Masker
7,30

Uriage Roséliane Dagcrème Anti-Roodheid 40ml
13,51
19,30 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Eucerin Dermopure Reinigingsgel Acne Onzuivere huid 400ml
14,42
21,95 Adviesprijs

info
Vichy Aqualia Thermal Spa Nacht 75ml
22,34
34,95 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Vichy Minéral 89 Booster Versterkend en Hydraterend Serum 50 ml
17,83
27,95 Adviesprijs

info

Versterkend en hydraterend serum voor alle huidtypes

Vichy Liftactiv Supreme Ogen 15ml
27,73
34,95 Adviesprijs

info
Louis Widmer Anti-ageing Dagcrème Geparfumeerd 50ml
23,18
30,90 Adviesprijs

info

Nog vragen?

Nu weet je wat alcohol doet met jouw huid. Is er iets nog niet helemaal duidelijk voor jou? Wij staan voor je klaar! Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.Terug naar overzicht