company

Stop Darmkanker! #blauweapotheek

Julie Geschreven door Julie - - Welzijn & Gezondheid

De start van de maand maart betekent ook de start van de Internationale Darmkankermaand. In België tellen we jaarlijks zo’n 5.000 nieuwe gevallen van darmkanker. Het is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende bij mannen.

colon cancer

Meten is weten

Het blauwe lintje dat symbool staat voor deze Darmkankermaand helpt je eraan herinneren eens stil te staan bij deze cijfers, maar vooral om er iets aan te doen. Hoe vroeger het kwaadaardig gezwel namelijk wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Daarom is een vroegtijdige opsporing van levensbelang.

Als je behoort tot de leeftijdsgroep van 51- tot 74- jarigen word je om de twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Je hoeft enkel een stoelgangsstaal af te nemen en dit op te sturen. Het resultaat krijg je thuis toegestuurd.
Daarnaast bestaan er eenvoudige zelftests die je snel thuis kan uitvoeren, zoals de Veroval Test Darmpreventie en de Fecotest. Het is aangewezen om een zelftest regelmatig te herhalen om nieuwe risico’s tijdig op te sporen.
De test diagnosticeert de aanwezigheid van onzichtbaar bloed in de stoelgang. Een positieve test kan meerdere oorzaken hebben, één ervan kan wijzen op de aanwezigheid van bloedende poliepen, een mogelijke voorloper van darmkanker. 

Ontstaan darmkanker & risicofactoren

De meeste darmkankers ontstaan immers uit goedaardige poliepen die zich in enkele jaren ongecontroleerd vermenigvuldigen tot een kwaadaardig gezwel. De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig en blijven dat ook. Slechts een klein aantal poliepen verandert in een kwaadaardig gezwel of tumor. Dit proces kan wel 10 tot 15 jaar in beslag nemen. Het is voorlopig nog onbekend waarom sommige uitgroeien tot een tumor en andere niet.

Sommige factoren vergroten de kans op darmkanker:

  • Leeftijd
  • Darmkanker in de familie (erfelijkheid)
  • Voorgeschiedenis van darmkanker
  • Chronische darmontstekingen
  • Overgewicht
  • Te weinig beweging
  • Ongezonde voeding
  • Roken en alcohol

Neem dus maatregelen en houd een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtig voedingspatroon aan om het risico op darmkanker verkleinen.

Steun Stop Darmkanker

Pazzox steunt de sensibiliseringscampagne en verkoopt blauwe lintjes aan 1 euro per stuk. De opbrengst gaat naar de vzw Stop Darmkanker. Zo kunnen zij nog meer actie en campagne voeren met één doel voor ogen: meer levens redden, meer leed vermijden en meer kosten besparen. Alle middelen worden ingezet om darmkanker een halt toe te roepen. En dat is ook nodig. Want iemand die per dag in België 23 slachtoffers maakt en 9 families verweesd achter laat, moet keihard aangepakt worden…

Draag ook jij je lintje bij?

Producten in dit artikel

Blauw Lintje Stop Darmkanker
0,90
1,00 Adviesprijs

info
Veroval Test Darmpreventie 1
15,27
20,36 Adviesprijs

info
Fecotest (1 Test)
18,26
21,37 Adviesprijs

info

Terug naar overzicht