company

Misselijk on the road? 7 tips om wagenziekte te voorkomen en te verlichten

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Een korte rit naar de supermarkt en je bent al misselijk? Of op weg naar een zonnige vakantie in het zuiderse Frankrijk of Italië. Voor sommigen is de autorit louter een formaliteit, voor anderen een immens struikelblok. Wagenziekte kan de reisplannen namelijk aanzienlijk bemoeilijken. Al betekent dit niet noodzakelijk dat je trip in het water valt. Er zijn verschillende manieren om reisziekte te voorkomen en te verlichten. Lees even mee!

Misselijkheid in de auto

Wat is wagenziekte?

Wagenziekte is een vorm van reisziekte, die specifiek voorkomt tijdens verplaatsingen met de auto. Andere varianten hiervan zijn bijvoorbeeld zeeziekte of luchtziekte. De schommelende bewegingen veroorzaken klachten zoals misselijkheid en duizeligheid. Vooral kinderen tussen twee en twaalf jaar hebben last van wagenziekte, maar ook volwassenen – voornamelijk vrouwen – kunnen ermee te maken krijgen. Zeker tijdens de menstruatie en de zwangerschap ligt de kans op wagenziekte hoger.

Wat zijn de symptomen van wagenziekte?

Wagenziekte gaat gepaard met een reeks symptomen die variëren van persoon tot persoon. Ze verschijnen vooral tijdens lange autoritten langs hobbelige of kronkelige wegen. Wanneer de reis erop zit, kunnen de klachten nog even aanhouden. Doorgaans verdwijnen ze vrij vlug. Dit zijn de voornaamste signalen van reisziekte:

  • Misselijkheid, braken
  • Duizeligheid
  • Zweten
  • Een bleek gelaat
  • Vermoeidheid, neiging om te geeuwen of zuchten
  • Toegenomen speekselproductie
  • Hoofdpijn
  • Winderigheid
  • Constipatie of diarree

Meestal is reisziekte geen chronische diagnose. Vaak verminderen de klachten door regelmatig te reizen of met het ouder worden.

Hoe ontstaat wagenziekte?

Tijdens een autorit ligt de zintuiglijke informatie niet langer in lijn met die van het evenwichtsorgaan. De ogen kunnen zich niet meer oriënteren op basis van de horizon, terwijl het lichaam onbeweeglijk blijft. Door deze tegenstrijdige prikkels raken de hersenen in de war en treedt er wagenziekte op. Sommigen hebben hier geregeld last van, terwijl anderen moeiteloos lange ritten uitzitten. Dat is echter geen familietrekje: het feit dat je vatbaar bent voor reisziekte, is puur toeval.

Wat kan je doen tegen wagenziekte?

Net zoals de symptomen, zijn ook de mogelijke oplossingen bij wagenziekte sterk persoonsafhankelijk. Ons advies? Breng de zeven tips in praktijk en ondervind zelf wat al dan niet voor jou werkt om wagenziekte te voorkomen.

  1. Neem vooraan plaats. Zorg dat je voorin kan zitten en kijk recht vooruit naar een punt in de verte. Een neksteun kan je hierbij helpen. Hoe beter je voor je uit kan zien, hoe minder de klachten.
  2. Vermijd boeken en schermen. Activiteiten zoals lezen of gamen kunnen de klachten van wagenziekte in de hand werken.
  3. Verlucht voldoende. Ventilatie of frisse lucht kan helpen om wagenziekte in te tomen. Maak het zeker niet te warm in de wagen en vermijd rokerslucht.
  4. Zorg dat je uitgerust bent. Vermoeidheid kan de symptomen van wagenziekte verergeren. Reden te meer om uitgeslapen aan de rit te beginnen!
  5. Nuttig een lichte maaltijd. Zorg ervoor dat je gegeten hebt voor je vertrek en kies daarbij voor een makkelijk verteerbare maaltijd. Voel je je effectief misselijk? Dan is verse gember ideaal om de misselijkheid te verlichten.
  6. Neem kleine snacks mee voor onderweg. Lichte tussendoortjes zijn aangewezen bij reisziekte, denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit, yoghurt of een beschuit met mager beleg. Snoep daarentegen laat je beter thuis.
  7. Doe een polsbandje tegen reisziekte om. Er bestaan specifieke polsbandjes die de misselijkheid onderdrukken op basis van acupressuur. Ze oefenen constante druk uit op het P6-accupunt, waardoor er signalen naar het braakcentrum in de hersenen gestuurd worden. Houd wel in het achterhoofd dat de werking niet wetenschappelijk bewezen is. Bovendien is het essentieel dat het bandje juist wordt aangebracht om effectiviteit te ondervinden.

Vertrek je binnenkort op vakantie? Wie een basisreisapotheek meeneemt, kan kleine kwaaltjes makkelijk het hoofd bieden. In onze blog ‘Checklist voor je reisapotheek’ bespreken we welke items niet mogen ontbreken in je koffer.

Medicatie bij wagenziekte

Dimenhydrinaat (bv. R Calm) en meclozine (bv. Agyrax) zijn geneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn in de (online)apotheek. Ze verminderen de symptomen zoals misselijkheid, braken en duizeligheid. Deze reistabletten mag je een halfuur tot één uur voordat je de rit aanvat, innemen. Hou er rekening mee dat er vermoeidheid kan optreden als bijwerking. Vooral wanneer je zelf chauffeur bent, is dit een belangrijk aandachtspunt.

Andere mogelijkheden zijn plantaardige supplementen op basis van gember zoals Antimetil of homeopathische geneesmiddelen zoals Cocculine en Vertigoheel, dat de symptomen van wagenziekte voorkomen en verlichten, maar geen slaperigheid veroorzaakt.  

Wanneer wagenziekte je ernstig hindert, kan je naar de huisarts stappen voor specifieke medicatie zoals metoclopramide of domperidon. Het zijn geneesmiddelen die maaglediging bevorderen en zo misselijkheid verminderen. 

Hopelijk ben je met deze uitleg goed gewapend om elke (lange) autorit aan te vatten. Zit je toch nog met prangende vragen rond wagenziekte? Vuur ze gerust af op onze experts, want zij reiken met plezier een deskundig antwoord aan.



Terug naar overzicht