company

Last van een witte tong? De mogelijke oorzaken op een rij!

Elien Geschreven door Elien - - Verzorging & Hygiëne

Je poetst je tanden, kijkt in de spiegel en ziet plots een witte tong. Wat nu? Geen reden tot paniek! Meestal wijst dit op een dipje in je weerstand en verdwijnt de aanslag vanzelf. Maar soms zijn er ook andere factoren in het spel. In deze blogpost gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van een witte tong en bespreken we hoe je het fenomeen kan voorkomen. 

Witte tong behandelen met tongschraper

Wat is een witte tong?

Een gezonde tong wordt gekenmerkt door zijn roze kleur. Zijn er veel bacteriën aanwezig in je mond? Dan kan hij bedekt worden met een witte aanslag. Doorgaans niets om je zorgen over te maken, maar een mooi zicht is het niet. Bovendien brengt een witte tong soms ook een slechte adem met zich mee. Daarom pakken de meeste mensen het probleem liefst doeltreffend aan. Heb je last van pijnlijke smaakpapillen of een ongemakkelijke zwelling? Dit kunnen signalen zijn van ernstige tongziektes. Stap in dat geval naar een arts of tandarts. 

Oorzaken van een witte tong

Vraag je je af waarom je plots opgezadeld zit met een wit beslagen tong? Wie de oorzaak kent, weet precies hoe hij moet handelen. Hieronder bespreken we de mogelijke oorzaken van een witte tong. 

Lagere weerstand

Vaak kunnen we een witte tong linken aan een verminderde lichamelijke weerstand. Kamp je met een verkoudheid? Sta je al enkele weken onder stress of slaap je slecht? Dan werkt je afweersysteem niet naar behoren en is de hoeveelheid bacteriën in je mond hoger dan normaal. Als gevolg kan er een witte laag op de tong ontstaan. Tijd om goed voor jezelf te zorgen! Eet voldoende vezels, drink veel water en zorg voor genoeg nachtrust. Van zodra je weerstand weer op peil staat, zal de witte aanslag spontaan verdwijnen. Ben je langdurig ziek? Dan zal ook de witte aanslag aanhouden. Je weerstand blijft immers op een laag pitje staan.

Droge mond

Speeksel heeft een sterke antibacteriële werking en beschermt het mondweefsel. Last van een droge mond? Dan wordt er te weinig speeksel aangemaakt en hebben bacteriën een streepje voor, waardoor witte aanslag op de tong zich makkelijker kan ontwikkelen. Een droge mond kan tal van oorzaken hebben. Zo zijn sigaretten, alcohol en koffie nefast voor de speekselproductie. Maar ook tandpasta’s en mondspoelingen die alcohol, natriumlaurylsulfaat of chloorhexidine bevatten, kunnen de aanmaak ervan remmen.

De sigaretten voorgoed vaarwel zeggen, is voor veel mensen geen evidentie. Ben je vastberaden om de stap te zetten? In onze blogpost ‘Stoppen met roken, hoe begin je daar nu best aan?’ delen we een handvol praktische tips.

Ziektes en allergieën

Een verkoudheid verkleint niet enkel de lichamelijke weerstand, maar staat vaak garant voor een overdaad aan neusslijm. Speeksel komt hiermee in aanraking en boet aan reinigende werking in. Zo krijgen bacteriën vrij spel. Hetzelfde geldt voor allergieën. Kamp je met een tandvleesontsteking? Deze aandoening - ook wel parodontitis genoemd - is niet alleen pijnlijk, maar laat zich ook voelen op de tong. De aanslag erop wordt significant dikker. Combineer dit met wat bloed en je krijgt een witte aanslag als resultaat. Ook bij een tongontsteking of een schimmelinfectie treedt een witte tong op als symptoom.

Andere oorzaken van een witte tong

  • Elke tong is bedekt met papillen: zenuwuiteinden die ervoor zorgen dat je verschillende smaken kan proeven. Sommige mensen hebben een ruwere tongstructuur, wat in het voordeel van de bacteriën speelt. Zo groeien ze makkelijker.
  • Ook een teveel aan suiker kan de boosdoener zijn. Frisdranken, snoep, koekjes … Na de maaltijd kunnen er suikers achterblijven op de tong. In deze omgeving kunnen bacteriën zich razendsnel vermeerderen, met een witte tong als gevolg.
  • Heel wat geneesmiddelen en behandelingen gaan gepaard met eventuele bijwerkingen. Ook een witte tong kan zo’n neveneffect zijn, bijvoorbeeld na het slikken van antibiotica of het krijgen van chemotherapie. 

Witte aanslag op de tong verwijderen

De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen. Zet niet te veel druk, anders loop je het risico dat je je tong beschadigt. Voor een maximale reiniging pas je dit ritueel zowel ’s ochtends als ’s avonds toe. Spoel nadien de tongschraper grondig af met proper water en bewaar hem op een droge plaats. Houdt de slechte adem aan? Gebruik dan een mondspoelmiddel zonder alcohol en natriumlaurylsulfaat. 

Hoe kan je een witte tong voorkomen?

  • Onderhoud een goede mondhygiëne. Poets je tanden twee keer per dag, vervang regelmatig je tandenborstel en ga jaarlijks naar de tandarts. Daar krijgt je gebit een diepgaande reinigingsbeurt.
  • Stop met roken en vermijd alcohol. Door sigaretten uit je leven te bannen en het aantal glazen alcohol te beperken, kan er meer speeksel aangemaakt worden.
  • Kauw op suikervrije kauwgom. Kauwen stimuleert namelijk de speekselproductie.
  • Verminder de hoeveelheid suikers in je voedingspatroon. Zo kan je niet enkel een witte tong, maar ook heel wat andere gezondheidsproblemen voorkomen.
  • Hydrateer je droge mond met een spray. Je bevochtigt de mond en voorziet je mondslijmvlies van extra bescherming.

Maak je je toch zorgen om die witte tong? Wil je graag meer informatie over de beste tongschraper voor jou? We luisteren naar je vragen en formuleren een glashelder antwoord. Neem contact op met één van onze experten. 



Terug naar overzicht