company

Dit zijn de mogelijke pistes om psoriasis te behandelen

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Iedereen droomt van een stralende, gezonde huid, maar psoriasis kan dat plan flink in de war sturen. De huidziekte brengt namelijk schilferende, rode plekken met zich mee. Heel wat mensen schamen zich voor de aandoening en zien de symptomen liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Wij zoomen in op de verschillende verschijningsvormen en duiden de opties om psoriasis te behandelen. 

Psoriasis op arm laten bekijken door arts

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidziekte die gekenmerkt wordt door rode, schilferende plekken. De aandoening treedt op wanneer de huidcellen zich te snel vernieuwen. Ze krijgen niet de kans om volledig uit te groeien, maar sterven af en stapelen zich op. Op deze plaatsen ontsteekt de huid en ontstaan er schilfers. Psoriasis verloopt in opstoten en gaat vaak gepaard met jeuk en vervormde nagels, en in sommige gevallen zelfs met gewrichtsontstekingen. De ziekte treft zo’n 2 tot 3 % van de Belgische bevolking: voornamelijk volwassenen, zowel mannen als vrouwen. 

De soorten psoriasis

Psoriasis op de voeten, de handen, de ellebogen, de hoofdhuid … De ziekte kan zich op uiteenlopende plaatsen op het lichaam voordoen. Daarnaast kunnen we verschillende soorten psoriasis onderscheiden, elk met hun eigen symptomen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende verschijningsvormen.

  • Psoriasis vulgaris
    Dit type psoriasis komt het vaakst voor. Je herkent het aan de rode verdikkingen met kleverige schilfers, die over het volledige lichaam verspreid zijn.
  • Druppelpsoriasis
    We spreken van druppelpsoriasis wanneer er op enkele dagen of weken tijd honderden kleine, rode plekjes opduiken op het lichaam. Ze bevinden zich vooral op de romp, de bovenarmen en -benen. Meestal ligt een infectie aan de basis.
  • Psoriasis inversa
    Psoriasis inversa lijkt qua uitzicht op huidschimmel. Er verschijnen felrode plekken op de huid, voornamelijk in de lichaamsplooien waar het iets vochtiger is (de lies, de oksels, de bilnaad …). Enkel aan de randen van de rode plekken merk je schilfers op.
  • Nagelpsoriasis
    Psoriasis van de nagels ziet eruit als schimmel- of kalknagels. De geelbruine verkleuring van de nagels is het belangrijkste kenmerk.
  • Psoriasis artritis
    Psoriasis artritis is een vorm van ontstekingsreuma die zich vooral uit in gewrichtsklachten. Schilferende plekken op de huid komen er minder aan te pas.
  • Psoriasis capitis
    Bij deze vorm krijg je psoriasis op de hoofdhuid, waardoor vaak de vergelijking gemaakt wordt met hoofdroos of seborroïsch eczeem. Vooral de haargrens krijgt te maken met een dikke, vastzittende schilferlaag. De haren kunnen uitvallen, maar de haarwortel blijft behouden. Na een behandeling zal de haargroei zich herstellen. 

Wat zijn de psoriasis oorzaken?

Het is voorlopig nog gissen waardoor psoriasis precies veroorzaakt wordt. Wat we wél weten, is dat de aandoening niet besmettelijk is. Er zijn wel verschillende risicofactoren die de huidziekte in de hand kunnen werken. Denk hierbij aan roken, stress, infecties of verwondingen van de huid (zoals schaaf- en snijwonden). Ook erfelijkheid speelt een rol. Heeft één van je ouders psoriasis? Dan heb jij 10 % kans om deze huidziekte te ontwikkelen. Wanneer je beide ouders met de aandoening kampen, stijgt het percentage naar 50 %. 

Hoe kan je psoriasis behandelen?

Psoriasis is een chronische ziekte, waarvan je op regelmatige basis opstoten ervaart. Genezing is jammer genoeg niet mogelijk. Er zijn echter wel verschillende manieren om de aandoening onder controle te houden. We gidsen je doorheen de opties om psoriasis te behandelen.

  • Zoek de zon op
    Zonlicht heeft een gunstig effect op psoriasis, omwille van de uv-straling. Dit kan de klachten van de huidziekte afzwakken. Let er wel op dat je de huid niet laat verbranden! En smeer de huid in met een vette zonnecrème.
  • Volg lichttherapie
    Lichttherapie bootst het uv-licht van de zon na: daarom kan deze behandeling dezelfde positieve impact hebben.
  • Krab niet
    Knip je nagels kort en weersta aan de neiging om te krabben. Ben je toch gezwicht? Verzorg de letsels goed om littekens te vermijden.
  • Laat je huid niet uitdrogen
    Vermijd lange, hete douches, wees zuinig met zeep en droog jezelf al deppend af. Wrijven met de handdoek, doe je beter niet.
  • Hydrateer je huid
    Houd je huid gehydrateerd met een vette crème. Zo kan je verdere schilfervorming vermijden en de jeuk lichtjes verminderen.
  • Ontspan voldoende
    Probeer stress tot een minimum te beperken. Wanneer je onder spanning staat, kunnen de psoriasis symptomen verergeren.
  • Smeer zalf met medicijnen
    Zalf met salicylzuur of ureum zorgt ervoor dat een dikke schilferlaag loslaat. Bij een sterke opstoot van psoriasis kan je opteren voor een crème op basis van corticosteroïden. Dit vermindert de schilfering, de jeuk en de zwelling. Of gebruik zalf met vitamine D-analoog, een stof die lijkt op vitamine D en net zoals de zon een gunstige invloed heeft.

Een psoriasiscrème smeren, is doorgaans de standaardprocedure. Schiet deze behandeling tekort? Raadpleeg je huisarts om mogelijke alternatieven te bespreken. Zo kan je vitamine A-zuur of ditranol (een celgroeiremmer) overwegen. In ernstige gevallen worden reumageneesmiddelen aangewend. Zij zwakken de afweerreactie van de huidcellen af.

Op zoek naar een doeltreffende psoriasiszalf voor jouw huid? Onze expertise is ruim, ons assortiment is breed. Wij zoeken vastberaden naar een crème die jouw symptomen in de kiem smoort. Aarzel dus niet om ons te contacteren.

Dexeryl Verzachtende Creme 500g
11,19
19,89 Adviesprijs

info
Vichy Dercos Psolution Shampoo 200ml
12,55
18,50 Adviesprijs

info
Eucerin pH5 Douche Olie Zeer Droge en Gevoelige Huid Pompfles 400ml
11,85
20,95 Adviesprijs

info
Uriage Xémose Syndet Milde Reinigingsgel 500ml
14,18
20,25 Adviesprijs

info
Uriage Xémose Pso Kalmerend Concentraat Jeukende Huid 150ml
16,36
20,20 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Avène Xeracalm A.d. Concentraat Eczeem en Jeukende Huid 50ml
13,91
18,89 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Avène Xeracalm A.D Relipiderende Wasolie Eczeem en Droge Huid 400ml
16,40
22,50 Adviesprijs

info
La Roche-Posay Lipikar Balsem Ap+m Eczeem en Droge Huid 400ml
17,84
28,95 Adviesprijs

info
La Roche-Posay Lipikar Ap+ Wasolie Eczeem en Droge Huid 400ml
14,96
22,50 Adviesprijs

info
Ducray Kertyol Pso Concentraat 100ml
16,40
17,90 Adviesprijs

info
Ducray Kertyol Pso Reinigende Gel 400ml
22,95
25,50 Adviesprijs

info
Ducray Kelual DS Hardnekkige Schilfers Shampoo Anti Roos 100ml
11,35
16,00 Adviesprijs

info
Ducray Elution Zachte Shampoo Anti-Roos 200ml
14,40
16,00 Adviesprijs

info
Psoriatec Vao Breekbare Nagels 3,3ml
12,15
13,50 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht