company

Pillen om te vermageren: doelloos of doeltreffend?

Elien Geschreven door Elien - - Sport & Afslanken

Heel wat mensen voeren een eindeloze strijd tegen de kilo’s. Maar afvallen vraagt heel wat engagement en doorzettingsvermogen. Een wondermiddel om in recordtempo in shape te geraken, heeft men voorlopig nog niet gevonden. Zijn pillen om te vermageren de moeite waard? Kunnen ze je ondersteunen in het dieetproces of zijn de effecten minimaal? In deze blog brengen we de mogelijkheden in kaart. 

Pillen om af te vallen

Vermageren: een proces op maat

Voor de één een koud kunstje, voor de ander een immense uitdaging: iedereen is anders en vermagert op eigen tempo. Het metabolisme speelt hierbij een sleutelrol. Dit is het geheel van processen in het lichaam dat voedsel afbreekt en omzet in energie. Wie gezegend is met een snel metabolisme, zal vlugger energie – en dus ook calorieën – verbruiken, waardoor vermageren vlot verloopt.

Verder is het belangrijk om te beseffen dat het lichaam grotendeels uit water bestaat. Heb je flink gezweet tijdens een stevige sportsessie? Genoot je van enkele alcoholische drankjes tijdens een avondje uit? De volgende ochtend lijkt het misschien alsof je een kilo kwijt bent, maar laat je niet vangen: het gaat hier om een daling van het vochtpercentage, niet om een verlies van vet.

Houd ten slotte in het achterhoofd dat spieren meer wegen dan vetweefsel. Volg je een intensief trainingsschema, maar blijft het cijfer op de weegschaal onveranderd? Dan heeft je vetgehalte mogelijks een duik genomen, maar wordt dit gecompenseerd omdat je spieren kweekt. 

Hoe kan je afvallen?

De beste manier om te vermageren, is door een gezond voedingspatroon te combineren met een actieve levensstijl. Dat eerste is cruciaal: sport je regelmatig, maar rijg je de calorierijke snacks aan elkaar? Dan zal je maar weinig effect ondervinden. Zet dus veel groenten op tafel, geniet van twee stukken fruit per dag en ruil witte voedingsproducten (brood, pasta, rijst …) in voor een volkoren variant.

Kan je enkele concrete afslanktips gebruiken? In onze blogpost ‘Wil je vermageren? Tien tips die je meteen kan toepassen!’ delen we heldere adviezen om gewicht te verliezen. 

Pillen om te vermageren

Om het proces een handje toe te steken, kan je pillen om te vermageren slikken. Verwacht echter geen mirakels: een evenwichtig dieet en lichaamsbeweging blijven de boventoon voeren! Afslankpillen zijn eerder een hulpmiddel om de overtollige kilo’s te tackelen. Hieronder lijsten we de mogelijkheden op. 

  • Vetverbranders
    Vetverbranders geven het metabolisme een stevig duwtje in de rug. Het lichaam wordt namelijk gestimuleerd om meer calorieën te verbruiken. Hierdoor ga je overtollige vetten sneller verwerken en afvoeren. Deze pillen om te vermageren zijn vooral effectief bij buikvet en vetophopingen rond de heupen of dijen.
  • Vetbinders
    Een ander type afslankpillen zijn vetbinders. De naam zegt het zelf: ze binden zich letterlijk aan vetten uit onze voeding, nog voordat het lichaam de kans krijgt om ze op te nemen. Bijgevolg worden de vetten niet verteerd, maar afgescheiden via de stoelgang. Zo blijft de calorieopname op een laag pitje staan. Voor een optimale werking worden vetbinders een kwartier voor de maaltijd ingenomen.
  • Eetlustremmers
    Eetlustremmers helpen om een hongergevoel te onderdrukken. Dat kan op verschillende manieren. Sommige hongerstillers zitten boordevol vezels. Wanneer die in de maag terechtkomen, gaan ze water absorberen en vervolgens opzwellen. Het resultaat? Een verzadigd gevoel dat lang aanhoudt, want vezels verteren aan een traag tempo. Andere eetlustremmers sturen dan weer signalen naar de hersenen die het hongergevoel stillen, zodat je geen nood hebt aan eten. Ideaal voor wie het moeilijk vindt om na de maaltijd te weerstaan aan een ongezonde snack!

    Eetlustremmers zijn verkrijgbaar in allerlei vormen: van pillen, over capsules, tot gels. Wie opteert voor hongerstillers in poedervorm, kan bovendien kiezen uit verschillende smaken. Idealiter worden hongerremmers zo’n 15 à 20 minuten voor de maaltijd ingenomen. Essentieel is wel dat je de aanbevolen dosis respecteert. Doe je er consequent een schepje bovenop? Dan blijven gunstige resultaten op de weegschaal uit.
  • Vochtafdrijvers
    Als je veel vocht ophoudt, grijp je misschien naar vochtafdrijvers als beste afslankpil. Vaak bevatten ze extracten van groene thee, citroenthee, paardenstaart, brandnetel … Deze hulpmiddelen triggeren de nieren en boosten de urineproductie. Je moet regelmatig naar het toilet, het vochtpercentage daalt razendsnel en de kilo’s vliegen eraf. Het minpunt van deze pillen om te vermageren? Het effect is slechts van korte termijn. Zodra je de vochtafdrijvers links laat liggen, zal de vochtbalans zich herstellen en je gewicht opnieuw toenemen.

    Vocht ophouden, kan verschillende oorzaken hebben. Zwangerschap, gezouten voeding, een teveel aan cafeïne, bepaalde geneesmiddelen … Veel mensen kampen hierdoor bijvoorbeeld met zware benen of een hoge bloeddruk. In dat geval zijn vochtafdrijvers wel een verstandige piste.
  • Combinatiepreparaten
    De voorgaande pillen om te vermageren hebben telkens een specifieke functie. Maar je kan ook kiezen voor combinatiepreparaten, die meerdere doeleinden bundelen: vet verbranden, honger stillen, vocht afdrijven … Handig om meerdere dieetuitdagingen in één keer aan te pakken! 

Alternatieven voor afslankpillen

Zijn pillen om te vermageren niets voor jou? Dan zijn maaltijdvervangers een goed alternatief om toch je streefdoel te bereiken. Repen, puddings, shakes om te vermageren … Deze dieetvoeding consumeer je in de plaats van je gebruikelijke ontbijt, lunch of avondmaal. Ze zitten boordevol proteïnen, eiwitten en mineralen, maar bevatten slechts 200 tot 400 kilocalorieën, waardoor je gewicht kan verliezen. Onze raad? Spring voorzichtig om met maaltijdvervangers: gebruik ze niet vaker dan twee keer per dag en vul verder aan met voldoende groenten en fruit.

Ten slotte kan je fytotherapeutische middelen overwegen. Zo geven blaaswier en johannesbrood een gevoel van verzadiging, waardoor je minder snel honger krijgt.

Pillen om te vermageren zijn dus geen magisch wondermiddel, maar vormen wel de perfecte aanvulling op een actieve levensstijl en een gevarieerd eetpatroon. Twijfels over de beste afslankpillen voor jou? Onze experts helpen je graag om de knoop door te hakken. 

Onze Keuze
The Akkermansia Company Gewichtscontrole 30 Tabletten
43,49
65,00 Adviesprijs

info

Combinatiepreparaat voor betere gewichtscontrole

Berberine 250mg 120 Capsules
18,91
25,90 Adviesprijs

info
Onze Keuze

Voor een hogere vetverbranding en verminderde zin in zoetigheid

Bional Ideaal Gewicht 80 Capsules
10,55
15,99 Adviesprijs

info
Fytostar Appelazijn New Tabl 60
22,65
25,95 Adviesprijs

info
Modifast Protein Shape Reep Choc.6x27g Cfr.2901866
8,50
9,44 Adviesprijs

info
XL-S Medical Vetbinder 180 Tabletten
89,99
99,99 Adviesprijs

info
Phyto-Drops Druppels 30ml
9,58
14,95 Adviesprijs

info
Onze Keuze
A.Vogel Solidago Forte Goede Vochthuishouding 60 Tabletten
14,27
20,79 Adviesprijs

info

Vochtafdrijver voor een goede vochthuishouding

Pharma Nord Bio-Chromium 150 Tabletten
27,03
36,95 Adviesprijs

info
Fytostar Appelazijn 1200 100+20 Tabletten Gratis
38,93
43,25 Adviesprijs

info
Oenobiol Platte Buik Caps 60
13,99
22,50 Adviesprijs

info
Klixx 90 Tabletten
14,96
19,95 Adviesprijs

info
Onze Keuze
DeBa Pharma Citriplex 120 Capsules
20,93
27,90 Adviesprijs

info

Als eetlustremmer

Metagenics Ultraclear Plus pH Voedingssupplement 38 Porties
59,56
78,70 Adviesprijs

info
Beauty Science Lean Shake 50% Double Choco 700g
34,33
37,00 Adviesprijs

info
XL-S Medical Afslankingsthee Muntsmaak 20 Zakjes
8,07
9,49 Adviesprijs

info
Elimin Draine Rode Vruchten Tea-bags 20
4,83
7,50 Adviesprijs

info
Elimin Afslankritueel 3x14 Theezakjes
14,33
19,90 Adviesprijs

info
Biolys Guarana Gr. Thee Exotisch Vruchten Zakje 24
3,77
5,50 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht