Hoofdpijn

Heb je soms last van hoofdpijn? Van een bonzend gevoel, tot hevige migraineaanvallen. Van occasionele ongemakken, tot regelmatige hinder. Hoofdpijn heeft een verbazingwekkend gamma aan verschillende soorten pijn. De klachten zijn uiteenlopend, maar kunnen wel tot bezorgdheid leiden. Het liefst wil je een snelle en effectieve behandeling. Helaas verdwijnt niet elke hoofdpijn zo snel als ze verschijnt. 

In onze uitgebreide gids ‘Hoofdpijn van A tot Z’ kan je terecht voor deskundige info.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen tegen hoofdpijn bestrijden enkel de symptomen, niet de oorzaak. Bovendien mogen deze geneesmiddelen slechts zelden worden gebruikt, want overmatig gebruik van pijnstillers tegen hoofdpijn kunnen ook hoofdpijn veroorzaken.

  1. Paracetamol  
    Paracetamol is een medicijn dat zowel pijnstillend als koortsverlagend werkt. Deze pijnstiller is volkomen veilig, veroorzaakt nauwelijks bijwerkingen en geldt volgens artsen als voorkeursbehandeling bij hoofdpijn, ook bij kinderen, zwangerschap of borstvoeding. Het bestaat in verschillende vormen (tabletten, zetpillen, poeder, siroop) en is verkrijgbaar zonder voorschrift.
  2. Combinatiepreparaat paracetamol & coffeïne 
    Deze combinatie kan het pijnstillend effect vergroten, maar geeft meer risico op bijwerkingen zoals hartkloppingen, onrust of slaapproblemen. Daarom wordt er in eerste instantie geopteerd voor enkel paracetamol.
  3. NSAID
    NSAID is een verzamelnaam voor niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals ibuprofen, diclofenac en meloxicam. Deze medicijnen hebben in de eerste plaats ontstekingsremming als doel, maar werken daarnaast ook pijnstillend en koortsverlagend. Toch zullen ze nooit bestempeld worden als voorkeursbehandeling bij hoofdpijn. Het gebruik ervan houdt meer risico’s in dan bij paracetamol. Zo kunnen er maagklachten, zoals een maagzweer of -bloeding, ontstaan. Niet iedereen mag daarom ontstekingsremmers nemen, bijvoorbeeld bij hoge bloeddruk, nierproblemen of zwangerschap. Sommige NSAID’s zijn ook enkel op voorschrift verkrijgbaar.
  4. Zwaardere medicatie
    Er bestaat ook zwaarder medisch geschut (bv. tramadol) om langdurige of felle hoofdpijn te bestrijden. Omwille van de zware verdovende en mogelijks verslavende werking moet je een voorschrift in handen hebben.

Tips

Niet enkel pijnstillers kunnen helpen bij het verlichten van hoofdpijn, probeer ook volgende tips:

  • Houd een hoofdpijndagboek bij om eventuele triggers te kunnen achterhalen
  • Neem voldoende ontspanning
  • Beweeg voldoende
  • Eet gezond en gevarieerd, vermijd verzadigde vetten
  • Drink voldoende water
  • Warmte of koude: een warm bad kan verlichting bieden, maar ook het leggen van een koud washandje op je voorhoofd
  • Thee kan een goed hulpmiddel zijn
  • Vermijd cafeïne (koffie, cola, …)
  • Vermijd alcohol
  • Stop met roken
  • Volg kinesitherapie wanneer een fysieke oorzaak (gespannen spieren, geknelde zenuw, verkeerde lichaamshouding, …) aan de grondslag van je hoofdpijn ligt

Loading animation
van de producten

Geneesmiddel

Geneesmiddel