Gratis levering vanaf € 39
5% welkomstkorting WELKOM5
5% welkomstkorting WELKOM5
Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten
company

Wat te doen tegen een droge huid?

Julie Geschreven door Julie - - Schoonheid & Hygiëne

Voelt je huid ruw en trekkerig aan? Vertoont ze schilfers, kloven of barstjes? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een droge huid. Kom hier meer te weten wat de oorzaken ervan kunnen zijn én vooral wat je eraan kan doen.

Droge huid rond elleboog

Wat is een droge huid?

De huid is opgebouwd uit drie lagen: de opperhuid, lederhuid en onderhuid. Het buitenste laagje van de opperhuid is de hoornlaag, ook wel het stratum corneum genoemd. De hoornlaag is verantwoordelijk voor één van de belangrijkste functies van de huid: de barrièrefunctie. Deze laag voorkomt immers dat vocht uit het lichaam kan ontsnappen en verhindert dat schadelijke stoffen het lichaam kunnen binnendringen.

De huidcellen in de hoornlaag worden bijeen gehouden door lipiden. Deze lipiden of vetcellen vormen een beschermende barrière en houden vocht vast. Bij een normale huid zorgen de lipiden voor een juiste verdamping van vocht in de huid en is de waterhuishouding van de huid met de omgeving in evenwicht. Wanneer er een tekort is aan lipiden in de hoornlaag, wordt er te weinig vocht vastgehouden en verdampt er te veel vocht. Hierdoor wordt de natuurlijke barrière van de huid verstoord en komt haar beschermende functie in het gedrang. Het resultaat? Een droge huid.

Naast lipiden, speelt ook de productie van talg een belangrijke rol. Het talgsmeer bevat natuurlijke vochtinbrengende factoren die met water binden en helpen om de huid elastisch, stevig en soepel te houden. Te weinig talg kan dus ook leiden tot een schilferende droge huid.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

De ene persoon heeft meer aanleg voor het krijgen van een droge huid dan de andere. Toch is een droge huid meestal het gevolg van een verkeerde levensstijl of gewoonte bij de dagelijkse verzorging.

 • Water, zeep en andere reinigingsmiddelen
  Lang en heet douchen of baden, frequent de handen wassen, direct en veelvuldig (al dan niet beroepsmatig) contact met bepaalde reinigingsmiddelen… Dit zijn enkele voorbeelden die de huid kunnen uitdrogen. Water en zeep reinigen immers niet alleen de huid, maar spoelen ook het vetlaagje weg. Daarnaast kunnen ze ook de zuurtegraad van de huid wijzigen. Hierdoor wordt de barrièrefunctie verstoord en verliest de huid veel water waardoor ze droog kan worden.
 • Bepaalde cosmeticaproducten
  Ook het gebruik van cosmeticaproducten die bepaalde parfums of bewaarstoffen bevatten, kunnen de barrièrefunctie van de huid aantasten en de huid zo nog meer gaan uitdrogen.
 • Leeftijd
  Naarmate je ouder wordt, vermindert de aanmaak van vetzuren door de huid. Hierdoor werkt de barrièrefunctie van de huidminder goed en verliest de huid het vermogen om water vast te houden, met een drogere huid als resultaat.
 • Weersomstandigheden
  In de winter kan je meer last hebben van een droge huid. Koude temperaturen en wind drogen de huid extra uit van buitenaf. Daarnaast zorgt de centrale verwarming voor een droge atmosfeer. In de zomer kan een airco dan weer leiden tot een droge omgeving of kan een te hoge blootstelling aan zonlicht de huid uitdrogen.
 • Levensstijl
  Een ongezond voedingspatroon zorgt voor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen waardoor ook de huidfunctie aangetast kan zijn met een droge huid als gevolg. Ook te weinig water drinken, alcohol of roken kan je huid van binnenuit uitdrogen.
 • Erfelijkheid
  Een droge huid kan aangeboren zijn. Daarnaast kunnen ook sommige huidziekten gepaard gaan met een droge huid, zoals bijvoorbeeld atopisch eczeem.

Hoe ziet een droge huid eruit?

Een droge huid kan je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Een droog en trekkerig gevoel
 • Schilfering
 • Roodheid
 • Barstjes
 • Pijnlijke kloven
Rode, schilferende huid rond ogen

Wat kan je doen aan een droge huid?

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontwikkelen van een droge huid. De oorzaken kunnen zowel van buitenaf als van binnenuit komen. Een droge huid behandel je dus niet alleen met het smeren van een zalfje. Hier volgen een paar handige tips:

 • Verzachtende en beschermende crème of zalf
  Smeer minstens 2 keer per dag een crème of zalf op de droge huid om deze soepel te houden en verdere uitdroging te voorkomen. Je kan kiezen voor een barrièrecrème, een crème die een hoge concentratie ureum bevat of een crème die salicylzuur bevat. Barrièrecrèmes bevatten een beschermende stof zoals bijvoorbeeld vaseline. Deze leggen een soort van beschermingslaag. Crèmes op basis van ureum hebben een vochtinbrengende factor. Ureum trekt vocht aan, bindt met water en bevordert de opname van water door de huid. Crèmes met salicylzuur werken keratolytisch. Dit betekent dat schilfers of dode huidcellen worden losgeweekt en de huid wordt gestimuleerd om nieuwe huidcellen aan te maken.
 • Pas je bad- of doucheritueel aan
  Probeer het contact met water zo kort mogelijk te houden en voorkom overmatig gebruik van zeep, shampoo en badschuim. Vermijd te heet water: stel de temperatuur van het water in op maximum 37 graden.
 • Draag handschoenen
  Bescherm je huid als je vaak in aanraking komt met chemische stoffen zoals schoonmaakproducten.
 • Voed je huid van binnenuit
  Kies voor een gezonde levensstijl: drink 1,5 tot 2 liter water per dag en eet gevarieerd. Zorg verder voor voldoende nachtrust, beweging en ontspanning. Wist je dat overmatig alcoholgebruik ook schade aan je huid kan toebrengen? Je leest er hier (linken naar blog wat doet alcohol met je huid) meer over. Daarnaast doet stoppen met roken ook wonderen voor je huid.
 • Bescherm jezelf tegen gure weersomstandigheden
  Koud en winderig weertje? Denk er dan aan om je gezicht, lippen en handen goed te beschermen. Zorg naast aangepaste kleding ook voor een laagje handcrème, gezichtscrème en lippenbalsem.

Veelgestelde vragen

Blijf je ondanks onze tips last hebben van een droge huid? Heb je last van een extreem droge huid die neigt naar eczeem of psoriasis? Dan raden we je aan om je huisarts of dermatoloog te raadplegen. Hulp nodig bij het kiezen van de geschikte crème? Stuur ons een mailtje, we helpen je graag verder. Hier geven we je alvast onze meestgestelde vragen in verband met een droge huid:

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht