€ 5 korting bij één bestelling
vanaf € 30

WELKOM2019 Vul deze code
in bij uw betaling

Gewijzigde levertijden

company

Haaruitval? Niet panikeren maar reageren!

Petra Geschreven door Petra - - Vitamines & Voedingssupplementen

Je vindt tientallen haren in de wasbak, op je hoofdkussen of in je haarborstel en je raakt in paniek! Wanneer kunnen we over haaruitval spreken en wat kunnen we eraan doen?

Eerst en vooral wordt er een onderscheid gemaakt in haaruitval bij mannen en vrouwen. Bij mannen is het probleem vaak hormonaal bepaald. Het haarverlies gebeurt vaak geleidelijk, eerst op het voorhoofd en de inhammen en vervolgens op de top van de schedel. Bij vrouwen is het meestal aan externe factoren gelegen: stress, emotioneel trauma, bevalling, maar ook voedingstekorten.

Haaruitval? Niet panikeren maar reageren!

Wat is normaal?

Haren vernieuwen zich op natuurlijke en op permanente wijze. Als een haar uitvalt, is er al een volgend haar gevormd om zijn plaats in te nemen. Volgens verschillende centra gespecialiseerd in haar en haaruitval bestaat een gezonde haardos uit 90 tot 95 % “actieve” haren en zijn bijgevolg 5 tot 10 % van de haren “inactief”. Actieve haren zijn haren die zich in de groeifase bevinden en inactieve haren zijn haren die klaar zijn om uit te vallen. Dit maakt onderdeel uit van de normale haarcyclus.
Geen reden dus om alarm te slaan wanneer er een tiental haren op uw borstel terug te vinden zijn. Maar bij een aanzienlijke stijging (van 5 tot 10%) moet er toch een belletje gaan rinkelen. In twee situaties is een plotselinge haaruitval echter niet zo vreemd: namelijk bij seizoenshaaruitval, waarbij tijdens de herfst en de lente onze haren gemakkelijker uitvallen, en bij haaruitval na een zwangerschap.

Oorzaken onder de loep

- Specifiek voor vrouwen

De oorzaken van overmatig haarverlies kunnen heel divers zijn. Factoren die vaak worden genoemd zijn overmatige stress of een trauma. Haarverlies hoeft dan niet onmiddellijk op te treden, het kan zich ook voordoen nadat de stressvolle periode al achter de rug is. Denk hierbij ook aan het ondergaan van een operatie of een stevige infectie, dat is voor je lichaam ook een vorm van stress.
Wat echter heel vaak over het hoofd wordt gezien, is dat crashdiëten en alle andere vormen van eenzijdige diëten ook een belangrijke oorzaak zijn van overdreven haaruitval. Je lichaam heeft een grote variatie aan voedingsstoffen nodig. Wat bij haaruitval vaak wordt genoemd is gebrek aan de vitamines A, B6, B8 (=biotine) en B12, vitamine C, vitamine D, foliumzuur, ijzer, koper, silicium en zink.
Zwangere vrouwen hebben vaak een vollere en mooi glanzende haardos. Door het verhoogde oestrogeengehalte vallen de haarvezels namelijk minder snel uit. Maar na de bevalling, wanneer het oestrogeengehalte weer daalt, is een overmatig haarverlies geen uitzondering. 

- Specifiek voor mannen

Haarverlies bij mannen is voornamelijk te wijten aan de productie van mannelijke hormonen: androgenen. De zogenaamde androgene haaruitval treft vooral mannen met een erfelijke aanleg en met een verhoogde androgene hormoonspiegel. Slechts het samengaan van deze twee factoren leidt tot haaruitval.
Mannen met deze vorm van haaruitval kunnen al vroeg in hun tienerjaren of begin twintig aan haarverlies lijden.

Oorzaken onder de loep

Wat te doen tegen haaruitval?

Onze haardos is een weerspiegeling van onze levenswijze en deze hangt nauw samen met ons dagelijks voedingspatroon. Een gevarieerde en evenwichtige voeding draagt bij aan de schoonheid van ons haar.
Wanneer ondanks een evenwichtige voeding - rijk aan vitaminen en proteïnen - jouw haar nog steeds droog en breekbaar blijkt, kan een voedingssupplement een duw in de goede richting betekenen.
We geven de voorkeur aan Alline Procap die zuivere en natuurlijke keratine bevat samen met 10 vitaminen en mineralen. Omnivit Hair Pro Nutri-Repair bevat ook talloze bestanddelen die noodzakelijk zijn voor de gezondheid, de weerstand en groei van het haar. Uiteraard is er een breder aanbod anti-haarval producten, we zetten ook graag eens PriorinOenobiol, Cystiphane en Vichy Dercos in de kijker.

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht