Gratis levering vanaf € 49
€5 welkomstkorting WELKOM5
Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten

Mannavital Darmoton 300g12,99 10,39

-20% info

Je bespaart € 2,60

Snel leverbaar

Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

Direct leverbaar

Bestel voor 15u, vandaag verzonden

Snel leverbaar

Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

Tijdelijk niet beschikbaar

Dit product is tijdelijk niet voorradig

Uit handel

Dit product is uit handel

Nu 2% extra korting vanaf 3 producten

Voor dit product geldt een maximum bestelhoeveelheid van 50 stuks. Voor een grotere bestelling, gelieve de klantendienst te contacteren.

  • Echte Belgische apotheek
  • Gratis thuisbezorging vanaf € 49,-
  • Beoordeling van klanten: 9.2/10 - 20.731 beoordelingen

Verzendmethode: Bpost Betaalmethode: Bancontact Betaalmethode: Visa Betaalmethode: Mastercard Betaalmethode: Paypal


Totaalpreparaat voor een vlotte stoelgang, een gezonde darmflora en ter sanering van het darmkanaal

• met de combinatie van ruwvezels uit kokosmeel en oplosbare met de combinatie van ruwvezels uit kokosmeel en oplosbare vezels uit psylliumzaadhulzen

• met de combinatie van kortketenige fructo-oligosacchariden (sc-FOS) als prebiotica en Lactobacillus acidophilus als

probioticum voor een gezonde darmflora

• reinigt en saneert het darmmilieu

• natuurlijke hulp bij constipatie, verstoorde darmflora, opgeblazen gevoel, aambeien en anuskloven

Het belang van een gezonde darm

Het belang van een gezonde darmfunctie voor een goede gezondheid is genoegzaam bekend. Eeuwen geleden stelden de Egyptenaren al: "de dood huist in de darm", doelend op het feit dat het uitblijven van een regelmatige stoelgang leidt tot een zelfintoxicatie van het organisme door het ophopen van afvalstoffen. Tegenwoordig weten we dat naast het belang van de darmtransit ook het interne darmmilieu een grote rol speelt. In ideale omstandigheden bestaat er met de goede "darmflora" een natuurlijk ecosysteem van minimum 1013 gunstige bacteriën, dat zich vooral situeert in het terminale deel van het ileum (2e deel dunne darm) en in het colon (dikke darm). Deze goede darmflora vervult talrijke functies voor de gastheer zoals het verhogen van de weerstand tegen pathogene kiemen, het bevorderen van de darmtransit, het voorkomen van diarree, het verminderen van voedingsallergieën en atopische verschijnselen, het beter verwerken van lactose, het afremmen van de vorming van carcinogene stoffen, het ondersteunen van de spijsvertering, het reinigen van de darm, het aanmaken van bepaalde vitaminen (biotine, vit B1, vit B2, foliumzuur, vit B12, PABA…), de opname van nutriënten…. Helaas zijn er heel wat factoren die deze goede darmflora kunnen verstoren. Gekend is het nefaste effect van bepaalde antibiotica, maar ook andere medicijnen (zoals antiflogistica of ontstekingswerende medicijnen), radiotherapie, chemotherapie, stress, verouderen, een gebrek aan vezels in de voeding, een overmaat van suiker en/of alcohol in de voeding… kunnen de darmflora ondermijnen. Met DARMOTON van Mannavital bestaat een formule op basis van kokosvezels, psylliumvezels, prebiotica en probiotica om het darmmilieu grondig te saneren, regelmaat in de stoelgang te brengen en de goede darmflora te herstellen en te versterken.

Kokosmeel, topbron van ruwvezels zonder gluten of fytinezuur

Het kokosmeel in DARMOTON is afkomstig van onbehandelde kokosnoten. Na koud persen van het verse vruchtvlees, waarbij de hoogwaardige kokosolie wordt afgescheiden, wordt de overblijvende pulp "gewassen" (om overtollige suikers te verwijderen) en bij een lage temperatuur gedroogd. Fijn malen van deze pulp levert vervolgens een vezelrijk poeder op met een zachte kokossmaak. Dit kokosmeel lijkt qua consistentie op andere meelsoorten zoals tarwemeel, maar daarmee houdt de vergelijking ook op. Want kokosmeel is veel rijker aan vezels, heeft een veel lagere calorische inhoud en bevat helemaal geen gluten, de kleefstof die in veel granen voorkomt en waarop veel mensen verkeerd reageren. Kokosmeel bevat 60 % vezels of onverteerbare ballaststoffen, hoofdzakelijk ruwvezels. Een stuk meer dan lijnzaad (35 %), tarwezemelen (30 à 42 %), haverzemelen (16 %) en gedroogde pruimen (16 %). Bovendien zit er in kokosmeel geen fytinezuur, een storende component in granenvezels, die de opname van mineralen vermindert. Kokosmeel is dan ook een ideale bron van extra voedingsvezel voor de westerse mens, die eigenlijk dagelijks 25 à 35 g vezels nodig heeft, maar door het gebruik van geraffineerde meelproducten en een gebrek aan groenten en fruit gemiddeld slechts aan 10 tot 14 g komt. Kokosvezels hebben een laxerende werking bij constipatie, want ze absorberen heel wat water, waarbij door een volumetoename de darmperistaltiek gestimuleerd wordt. DARMOTON bevat per dagdosis 8 g kokosmeel.

Psylliumzaadhulzen (Plantago ovata), bron van oplosbare vezels

De zaadhulzen van Plantago ovata (Blonde psyllium, Ispaghula) staan bekend als een veilig en effectief laxeermiddel. Hun werking steunt vooral op de aanwezigheid van mucopolysacchariden, voor de mens onverteerbare koolhydratenketens, die bestaan uit een ruggengraat van D-xylosepolymeren met vertakkingen als L-arabinose, D-xylose en alfa-D-galacturonyl-Lrhamnose. Door hun sterke absorptievermogen kunnen zij veel water binden en zo tot 40 maal in volume toenemen. Als er dus voldoende vocht bij wordt ingenomen, zorgen deze slijmstoffen of "oplosbare" vezels voor een toename van gewicht en volume van de darmbrij, wat op een mechanische manier de darmperistaltiek stimuleert, de druk in de darm vermindert en leidt tot meer stoelgangdrang in het colon. Afhankelijk van het individu is er na één tot meerdere dagen een merkbare toename in volume en frequentie van de stoelgang. Heel interessant is ook het verzachten van de consistentie van de stoelgang en het gemakkelijker verglijden van de darminhoud door psylliumvezels, waardoor klachten als pijn door te harde stoelgang, door aambeien of door anuskloven afnemen. Bijkomende voordelen van de psylliumvezels zijn: verbetering van de goede darmflora (die de mucopolysacchariden als substraat gebruiken), binden en afvoeren van cholesterol via de stoelgang (en dus cholesterolverlaging), verzachten van geïrriteerde darmslijmvliezen, verbeteren van de mucosafunctie van het colon (door kortketenige vetzuren, die worden gevormd door fermentatie van de mucopolysacchariden), ontgifting door het binden van stofwisselingsgiften in de darm en het bevorderen van het verzadigingsgevoel, indien ingenomen voor de maaltijd. Psylliumvezels bevatten geen gluten of mineralenbindend fytinezuur. DARMOTON bevat per dagdosis 8 g zaadhulzen van blonde psyllium. Voor een maximale absorptie van water en de grootst mogelijke zwellingindex, zijn deze zaadhulzen heel fijn gemalen.

Kortketenige Fructo-oligosacchariden (scF.O.S) als prebiotica en oplosbare vezels

DARMOTON bevat tevens prebiotica. Een prebioticum is per definitie "een niet-verteerbaar voedingsingrediënt, dat de gezondheid van de consument gunstig beïnvloedt door het selectief stimuleren van de groei en/of de activiteit van één of een beperkt aantal niet-pathogene colonbacteriën en waardoor pathogene bacteriën minder ontwikkelingskansen hebben" (Gibson en Robertfroid, 1995). Voor DARMOTON werd gekozen voor de kortketenige of short chain fructo-oligosacchariden (scFOS), die bestaan uit GF2 , GF3 en GF4 (waarbij G = glucose en F = fructose) en die worden verkregen door enzymatische omzetting van sucrose uit suikerbieten. ScFOS komen in de natuur ondermeer voor in uien, look, tomaten, bananen, asperges en schorseneren. Na inname worden de scFOS niet verteerd door menselijke enzymen (de bloedsuikerspiegel stijgt dus niet!), maar door het binden van water leveren ze een gelachtige of slijmerige consistentie op. Hierdoor fungeren ze als oplosbare vezels en dragen ze bij tot een toename van de frequentie en het volume van de stoelgang en tot een zachtere consistentie van de stoelgang. In het terminale deel van de dunne darm en in de dikke darm worden de scFOS vervolgens door de goede darmflora als voedingsbodem gefermenteerd, waardoor deze in aantal toenemen. Bij dit prebiotisch effect nemen vooral de gunstige bifidobacteriën in aantal toe(1,2), zoals Bifidobacterium infantis, B. pseudolongum, B. angulatum, B. breve, B. catenulatum, B. longum, B. adolescentis. Men bestempelt de scFOS hierdoor als "bifidogeen", terwijl pathogene kiemen als E. coli en Clostridium perfringens afgeremd worden. Door het verbeteren van de darmflora kan het spijsverteringscomfort toenemen(3) en kunnen spijsverteringsklachten als opgeblazen gevoel, winderigheid en chronische constipatie afnemen. In DARMOTON werd gekozen voor de kortketenige scFOS (ketenlengte 3 tot 5 eenheden) als prebiotica en niet voor de langere oligofructose (ketenlengte 3 tot 20 eenheden) of inuline (ketenlengte 3 tot 60 eenheden) om meerdere redenen: scFOS stimuleren meer selectief de groei van de goede darmflora (terwijl langere ketens ook minder interessante darmbacteriën in hun groei stimuleren), ze remmen meer de groei van pathogene bacteriën dan de langere fructoseketens en er zijn lagere dosis van nodig voor een bifidogeen effect (reeds vanaf 2,5 g per dag). ScFOS worden doorgaans zeer goed verdragen en geven zelden aanleiding tot flatulentie en opgeblazen gevoel. Op te merken valt dat de scFOS geen calorische inhoud hebben van 4,1 kcal/g zoals de meeste koolhydraten, maar slechts 1,5 kcal/g en dit door de kortketenige vetzuren (acetaat, butyraat, propionaat en lactaat), die ontstaan uit de fermentatie door de darmflora. Deze kortketenige vetzuren bevorderen trouwens de opname van mineralen(4) , voorop calcium, in de darm, verbeteren de immuniteit en verlagen mogelijk de kans op colonkanker(5,6). DARMOTON bevat per dagdosis 3,875g scFOS.

Lactobacillus acidophilus als probioticum

Omdat naast de bifidobacteriën, die door de scFOS in hun groei gestimuleerd worden, ook lactobacillen een essentieel onderdeel vormen van een gezonde darmflora, is aan DARMOTON Lactobacillus acidophilus toegevoegd. Per dagdosis bevat DARMOTON namelijk 2,5 miljard levende kiemen van deze humane stam van gunstige melkzuurbacteriën. Lactobacillus acidophilus is per definitie een probioticum: een levende cultuur van één of meer micro-organismen die, toegepast bij mens of dier, gezondheidsbevorderende effecten hebben, doordat ze eigenschappen van de darmflora verbeteren. Van Lactobacillus acidophilus mag in elk geval geclaimd worden dat ze darmflora verbetert(7) (onder andere na een antibioticakuur), dat ze de weerstand verhoogt en het immuunantwoord moduleert(8), dat ze diarree door antibiotica vermindert(9) en de kans op vaginale infecties vermindert(10). Ook de preventie van diarree (o.a. reizigersdiarree), het verminderen van lactose-intolerantie, het verminderen van atopische verschijnselen, het verminderen van de kans op urinaire infecties, het bevorderen van de spijsvertering, het verminderen van maag- en darmlast en het verminderen van de kans op colonkanker zouden tot de eigenschappen mogen gerekend worden.

1.Bouhnik Y, Achour L, Paineau D, Riottot M, Attar A, Bornet F. Four-week short chain fructo-oligosaccharides ingestion leads to increasing fecal bifidobacteria and cholesterol excretion in healthy elderly volunteers. Nutr J. 2007 Dec 5;6:42.

2.Bouhnik Y, Vahedi K, Achour L, Attar A, Salfati J, Pochart P, Marteau P, Flourié B, Bornet F, Rambaud JC. Short-chain fructo-oligosaccharide administration dose-dependently increases fecal bifidobacteria in healthy humans. J Nutr. 1999 Jan;129(1):113-6.

3.Paineau D, Payen F, Panserieu S, Coulombier G, Sobaszek A, Lartigau I, Brabet M, Galmiche JP, Tripodi D, Sacher-Huvelin S, Chapalain V, Zourabichvili O, Respondek F, Wagner A, Bornet FR. The effects of regular consumption of short-chain fructo-oligosaccharides on digestive comfort of subjects with minor functional bowel disorders. Br J Nutr. 2008 Feb;99(2):311-8. Epub 2007 Aug 13.

4.Ducros V, Arnaud J, Tahiri M, Coudray C, Bornet F, Bouteloup-Demange C, Brouns F, Rayssiguier Y, Roussel AM. Influence of short-chain fructo-oligosaccharides (sc-FOS) on absorption of Cu, Zn, and Se in healthy postmenopausal women. J Am Coll Nutr. 2005 Feb;24(1):30-7.

5.Bornet FR, Brouns F. Immune-stimulating and gut health-promoting properties of short-chain fructo-oligosaccharides. Nutr Rev. 2002 Oct;60(10 Pt 1):326-34. Review.

6.Boutron-Ruault MC, Marteau P, Lavergne-Slove A, Myara A, Gerhardt MF, Franchisseur C, Bornet F; Eripolyp Study Group. Effects of a 3-mo consumption of short-chain fructo oligosaccharides on parameters of colorectal carcinogenesis in patients with or without small or large colorectal adenomas. Nutr Cancer. 2005;53(2):160-8.

7.Montes et al. 1995. J. Dairy Sci. 78:1657-1664; Dunn et al. 1998. Int. Dairy J. 8:545-553 ; Simenhoff et al. 1996. Mineral Electrolyte Metab. 22:92-96.

8.Schiffrin EJ, Rochat F, Link-Amster H, Aeschlimann JM, Donnet-Hughes A., Immunomodulation of human blood cells following the ingestion of lactic acid bacteria., J Dairy Sci. 1995 Mar;78(3):491-7. Probiotics Sci Basis by Fuller and R. Fuller; Kluwer Academic Publishers

9.Nord CE, Lidbeck A, Orrhage K, Sjostedt S. Oral supplementation with lactic acid-producing bacteria during intake of clindamycin. Clin Microbiol Infect. 1997 Feb;3(1):124-132

10.Sieber R, Dietz UT (1998), Lactobacillus acidophilus and yogurt in the prevention and therapy of bacterial vaginosis. Int Dairy J, 8: 599-607.

Indicatie

Door de werkzame synergie van kokosvezels, psylliumvezels, fructo-oligosacchariden als prebiotica en Lactobacillus acidophilus als probioticum, kan DARMOTON breed ingezet worden:

• als veilig, niet prikkelend laxeermiddel bij constipatie

• voor een zachte darminhoud bij harde stoelgang, bij aambeien en anuskloven

• ter versterking en vermeerdering van de goede darmflora

• ter herstel van de goede darmflora na antibiotica of andere medicijnen, na radio- en chemotherapie, door reizen, onvolwaardige voeding en ouderdom

• ter preventie van reizigersdiarree

• voor de sanering van het darmmilieu

• bij winderigheid, bij een opgeblazen gevoel

• ter verbetering van de mucosafunctie van de dikke darm

• ter preventie van colonkanker

• bij een zwakke weerstand

• bij een zwakke spijsvertering

Gebruik

2 maal per dag een maatlepel met 10 g roeren door een glas water, vruchtensap of groentesap en opdrinken. Bij voorkeur daarna nog een glas water drinken. Bij gewenst effect volstaat één maatlepel per dag of twee maal een halve maatlepel. Bij gevoelige darmen eerst een aantal dagen 2 maal een halve maatlepel gebruiken.

Samenstelling

Actieve ingrediënten per 100 g:

  • 40 g blonde psyllium (Plantago ovata), fijngemalen hulzen

  • 40 g kokosmeel (Cocos nucifera) met 60% vezels

  • 19,4 g korte keten fructo-oligosacchariden

  • 0,6 g humane darmbacteriën van de stam Lactobacillus acidophilus (12,5 miljard levensvatbare kiemen)

Artikelcode: 2609139

Opgelet Contacteer je behandelende arts wanneer er bijwerkingen optreden.