company

Schaam je niet langer voor je stinkende zweetvoeten

Jolien Geschreven door Jolien - - Verzorging & Hygiëne

Zweten is de normaalste zaak van de wereld om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Sommige mensen hebben echter last van overmatige transpiratie. Ook je voeten kunnen gevoelig zijn voor overmatig zweten en verspreiden dan een typische zweetgeur. Heb jij last van natte voeten of stinkende voeten? Ontdek hier alles wat je kan doen tegen zweetvoeten.   

Vrouw knijpt neus dicht voor stinkende zweetvoeten

Wat is de oorzaak van zweetvoeten?

Zweten is een natuurlijk proces van het lichaam om oververhitting tegen te gaan: door de verdamping van vocht, koelt je lichaam af. Zweetklieren zitten over heel je lichaam, maar in je handen, voeten en oksels zijn de meeste zweetklieren aanwezig.

Daarnaast hebben de voeten een dikke hoornlaag die bestaat uit afschilferende, afgestorven huidcellen én sluiten we onze voeten een groot deel van de dag op in schoenen. De afschilferende cellen vormen in combinatie met een warme en vochtige omgeving een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Bacteriën die in aanraking komen met het gevormde zweet kunnen bestanddelen ervan omzetten in stinkende geurstoffen.

Stinkende zweetvoeten zijn niet alleen erg onaangenaam, ze vormen dankzij hun vochtige omgeving een makkelijke prooi voor het ontstaan van schimmels. Hoog tijd dus om er iets aan te doen!

Beschaamde voeten

Zweetvoeten behandelen doe je zo:

Er zijn verschillende manieren om je zweetvoeten aan te pakken. 

  • Loop indien mogelijk op blote voeten, zodat de voeten zoveel mogelijk kunnen ademen
  • Draag elke dag een vers paar sokken en kies voor een paar uit bamboe of katoen.
    Katoenen, bamboe of wollen sokken kunnen namelijk meer vocht opnemen.
  • De juiste schoenen kiezen. Om zweetvoeten tegen te gaan, moet je je voeten zoveel mogelijk droog proberen te houden. Heb je last van natte voeten in schoenen? Dat kan je oplossen door open schoenen te dragen, zoals slippers en sandalen, of schoenen gemaakt van een materiaal dat goed ademt. Goed ventilerende schoenen zijn leren schoenen, want leer ademt en isoleert goed. Vermijd schoenen gemaakt uit kunststof materialen zoals rubber of nylon.
    Wissel ook regelmatig van schoenen om je lievelingspaar af en toe te laten luchten.
  • Verzorg je voeten goed: was je twee stappers regelmatig. Het zijn namelijk de bacteriën die de slechte geur bij zweetvoeten veroorzaakt. Een goede hygiëne zorgt voor het verwijderen van een deel van de bacteriën, maar je kan ze nog beter bestrijden door een antibacteriële zeep (zoals Iso-betadine zeep) te gebruiken. Droog je voeten nadien goed af, ook tussen de tenen!
  • Verwijder eelt. Je kan de huid scrubben met een scrubgel of scrubhandschoen. Zo worden de dode huidcellen, die een ideale voedingsbodem voor de bacteriën vormen, verwijdert. Het overtollige eelt kan je verwijderen met een puimsteentje, eeltrasp of -vijl.
  • Je kan ook gebruik maken van een deodorant speciaal voor je voeten, zoals deze van Hansaplast. Voetendeodorants helpen tegen overmatig zeten, onaangename geurtjes en warme voeten.
  • Heb je al gehoord van sprays, crèmes of lotions op basis van aluminiumzouten, zoals de voetspray van Axitrans? Deze producten gaan overmatige transpiratie van je voeten tegen. Aluminiumzout laat de bloedvaatjes in de huid samentrekken, zodat de afscheiding van vocht wordt geremd. Bovendien verstopt het de zweetkliertjes in de huid, zodat de huid minder zweet kan afgeven.
  • Slechte geurtjes en overmatig zweten kunnen ook door schimmels worden veroorzaakt. Met een crème of poederspray van Daktarin kan je dit behandelen. De poederspray kan je op je voeten, maar ook in je schoenen spuiten. 

Meer advies over het uitzicht en de behandeling van een voetschimmel kan je lezen in de blog: 'Alles wat je wil weten over voetschimmel'.  

Probeer onze tips eens uit en zeg je zweetvoeten vaarwel! Toch nog nood aan extra uitleg? Onze experts staan voor je klaar, contacteer ons via chat of mail. 

Producten in dit artikel

Ducray Hidrosis Control Creme 50ml
12,60
14,00 Adviesprijs

info
Hansaplast Silver Active Anti-Transpirant Voetspray 150ml
4,12
7,49 Adviesprijs

info
Axitrans Voetspray Mycos 30ml
15,83
19,79 Adviesprijs

info
Oy Deo Scrub Tube 100ml
18,11
22,40 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht