company

Ziekte van Crohn: levensverwachting en impact op het dagelijks leven

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

De diagnose van de ziekte van Crohn brengt heel wat vragen met zich mee. Welke invloed heeft dit op de levenskwaliteit? Welke geneesmiddelen zijn er voorhanden? En wat is de ziekte van Crohn levensverwachting? De aandoening laat zich op veel vlakken voelen, maar vaak kunnen de symptomen in zekere mate beheerst worden. In deze blogpost scheppen we meer helderheid!

Ziekte van Crohn

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische aandoening waarbij de darm ontsteekt. Meestal gaat het hierbij om de dunne darm, de dikke darm en/of de endeldarm. Bij sommige patiënten kan de infectie zich echter uitbreiden over het volledige spijsverteringsstelsel, van de mond tot aan de aars. Doorgaans wisselen gezonde en geïnfecteerde delen elkaar af. De ziekte van Crohn komt meestal aan het licht tussen het 15de en 30ste levensjaar.

De ziekte van Crohn is een chronische darmziekte, maar darmontstekingen kunnen evengoed acuut zijn en weer genezen. Meer daarover lees je in de blogpost ‘Hoe herken je een acute darmontsteking?'. 

Oorzaken van de ziekte van Crohn

Het is gissen naar de precieze oorzaak van de ziekte van Crohn. Verschillende elementen kunnen het ontstaan in de hand werken. Zo gaat men er bijvoorbeeld vanuit dat een ontregeld afweersysteem de goede darmflora aanvalt. Ook een afwijkende bacteriesamenstelling in de darm kan een rol spelen. Kampt iemand in je naaste familie met de darmziekte? Dan heb je zelf 20 % meer kans om de aandoening te ontwikkelen. Ten slotte heeft je levensstijl een invloed. Zo vergroten stress, roken en een Westers dieet het risico.

Wat zijn de ziekte van Crohn symptomen?

De ziekte van Crohn uit zich op verschillende manieren. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Diarree of dunne ontlasting, aangezien de ontstoken darm te weinig water opneemt
 • Ontlasting met bloedverlies, omwille van wondjes in de darm
 • Buikpijn
 • Koorts
 • Gewrichtsklachten
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Huidproblemen (pijnlijke, roodblauwe plekken)

Laten de ontstekingen zich sterk voelen? Dan kan er littekenweefsel ontstaan, waardoor de darm vernauwt. Wanneer de infecties tot in de diepere lagen van de darmwand doordringen, kunnen zich zweren en fistels vormen. Een fistel is een onnatuurlijke verbinding tussen twee organen, waar pus en/of ontlasting door kan lopen. 15 % van de crohnpatiënten wordt hiermee geconfronteerd.

De ernst en de frequentie van de klachten verschillen van persoon tot persoon. Meestal kent de ziekte een wisselend en onvoorspelbaar verloop. Periodes met weinig of geen kwaaltjes worden gevolgd door opstoten van de aandoening, waarbij er op korte tijd veel ontstekingen optreden.

Impact van de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn heeft een merkbare invloed op het dagelijks leven. Zo moet je regelmatig op controle. Zowel het bloed als de dikke darm worden hierbij onder de loep genomen. De ziekte van Crohn verhoogt namelijk het risico op darmkanker. Daarnaast moet je je levensstijl aanpassen om opflakkeringen te voorkomen. Het is essentieel om gezond en gevarieerd te eten en voldoende water te drinken, want dit stimuleert een vlotte spijsvertering. Een speciaal dieet is doorgaans niet aan de orde. Ook regelmatig bewegen, genoeg slapen en stress vermijden, behoren steeds tot de adviezen. Sigaretten en alcohol worden beter geweerd: zij kunnen immers een opvlamming van de ziekte van Crohn uitlokken.

Medicatie bij de ziekte van Crohn

Er bestaat voorlopig geen medicatie om de ziekte van Crohn te genezen. Het is wél mogelijk om de klachten in zekere mate te beperken, zodat je zoveel mogelijk rustige periodes zonder ontstekingen ervaart. Afhankelijk van de ernst, de locatie en de frequentie van de infecties zal de arts een behandeling op maat voorstellen. Hieronder lijsten we enkele potentiële pistes op:

 • Milde ontstekingsremmers
  Ontstekingsremmers op basis van mesalozine gaan infecties tegen. Bovendien zijn ze soms in staat om opstoten een halt toe te roepen.
 • Krachtige ontstekingsremmers
  Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers met een sterkere werking die opvlammingen van de ziekte van Crohn kunnen beletten. Dit kan echter gepaard gaan met bijwerkingen.
 • Immunosuppressiva
  Deze geneesmiddelen onderdrukken hevige reacties van het afweersysteem, zodat ontstekingen uitblijven of uitgesteld worden.
 • Overige geneesmiddelen
  Onder andere antibiotica, pijnstillers en diarreeremmers kunnen aangewend worden om de symptomen van de ziekte van Crohn in te tomen.
 • Voedingssupplementen
  De ziekte van Crohn verhoogt de kans op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Denk hierbij aan calcium, vitamine B12, vitamine D en ijzer. 

Een occasionele darmspoeling kan nuttig zijn om afvalstoffen uit de dikke darm te verwijderen. Wanneer medicatie en een aangepaste levensstijl niet baten en de klachten toenemen, dringt een operatie zich op. Een arts kan fistels, abcessen of een stukje van de zieke darm verwijderen. Moet de dikke darm weggenomen worden? Dan krijg je nadien (tijdelijk) een stoma. 

Wat is de ziekte van Crohn levensverwachting?

De ziekte van Crohn levensverwachting is hetzelfde als die van gezonde mensen. De levenskwaliteit daarentegen ligt vaak lager. Patiënten moeten hun levensstijl significant bijsturen in functie van de aandoening en ondervinden geregeld ongemakken zoals buik- en gewrichtspijn. De ontstekingen bemoeilijken bovendien de opname van bepaalde voedingsstoffen. De vermoeidheid die als resultaat optreedt, kan het normale functioneren belemmeren.

Heb je verdere vragen over de ziekte van Crohn levensverwachting? Wil je meer inzicht in de medicatie? Wij geven je graag meer informatie. Betrokken, begripvol en in mensentaal.

Metagenics Bactiol Plus 120 Capsules
Metagenics Bactiol Plus 120 Capsules
58,17
83,10 Adviesprijs

info
Imutis Max 60 Capsules
Imutis Max 60 Capsules
27,16
44,99 Adviesprijs

info
Gelsectan Caps 60
Gelsectan Caps 60
36,51
39,99 Adviesprijs

info
Deba Lactoferrine 400mg 60 Capsules
Deba Lactoferrine 400mg 60 Capsules
81,38
89,50 Adviesprijs

info
Intixx Calm V-caps 15 + Comp Pell 30
Intixx Calm V-caps 15 + Comp Pell 30
27,81
31,50 Adviesprijs

info
Curcuflora Forte Pq Tabl 60
Curcuflora Forte Pq Tabl 60
29,71
31,99 Adviesprijs

info
Pure Flora Digest 30 Capsules
Pure Flora Digest 30 Capsules
22,03
24,95 Adviesprijs

info
Alfa Permea Intest Pot Pdr 105g
Alfa Permea Intest Pot Pdr 105g
38,17
39,95 Adviesprijs

info
CalxPlus Vitamine D 60 Capsules
CalxPlus Vitamine D 60 Capsules
22,27
26,44 Adviesprijs

info
Metagenics Vitamine D 3000 IU 168 Kauwtabletten
Metagenics Vitamine D 3000 IU 168 Kauwtabletten
21,07
30,10 Adviesprijs

info
DeBa Pharma Vitamine B12-actief 1000mcg 100 zuigtabletten
DeBa Pharma Vitamine B12-actief 1000mcg 100 zuigtabletten
9,37
12,90 Adviesprijs

info
BariNutrics Vitamine B12 Framboossmaak 90 Kauwtabletten
BariNutrics Vitamine B12 Framboossmaak 90 Kauwtabletten
17,41
22,90 Adviesprijs

info
Boiron Nutridoses B-ijzer 50 Capsules
Boiron Nutridoses B-ijzer 50 Capsules
14,83
16,48 Adviesprijs

info
Pure Encapsulations Ijzer-c Caps 60
Pure Encapsulations Ijzer-c Caps 60
23,24
26,36 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht