company

Waar is een exfoliant goed voor?

Jotti Geschreven door Jotti - - Verzorging & Hygiëne

Wist je dat onze huid elke dag duizenden huidcellen verliest? De opstapeling van deze dode huidcellen kan al snel zorgen voor een doffe en grauwe uitstraling en zal onzuiverheden veroorzaken. Door het gebruiken van een exfoliant worden de dode huidcellen verwijderd en zal de huid terug stralen. Maar hoe werkt een exfoliant juist en wat is het verschil met een scrub? Dit ontdek je allemaal in deze blog. 

Gezicht zuiveren met exfoliant

Wat doet een exfoliant?

Een exfoliant werkt op basis van huidvriendelijke zuren die de dode huidcellen van je huid op een milde wijze zullen verwijderen. Deze zuren spelen in op de verbinding tussen de laag dode huidcellen en de gezonde huidlaag eronder. Hierdoor zullen de dode huidcellen zich loslaten zonder de gezonde huidlaag te beschadigen.

Door de dode huidcellen te verwijderen, zal je huid een nieuwe schone laag vormen wat zorgt voor een gezonde, stralende en egale huid. Het verwijderen van de bovenste laag dode huidcellen zal er ook voor zorgen dat andere verzorgingsproducten beter kunnen worden opgenomen. Een exfoliant zorgt dus voor tal van voordelen: 

  • Ontstopt poriën en gaat onzuiverheden tegen
  • Vermindert de zichtbaarheid van rimpels
  • Vervaagt pigmentvlekken
  • Houdt vocht vast waardoor de huid gehydrateerd blijft

Soorten exfoliant

Een exfoliant kan bestaan uit fruitzuren (AHA), salicylzuren (BHA) of beide. Deze zuren zullen er voor zorgen dat de dode huidcellen losweken van de huid. 

Exfoliant met BHA

Een BHA-exfoliant bestaat uit salicylzuur. Dit wordt vooral aangeraden bij een vette, gevoelige acne-huid met grove poriën. Naast het verwijderen van dode huidcellen heeft salicylzuur ook een ontstekingswerende en antibacteriële werking, ideaal dus wanneer je last hebt van acne of bij een rode gevoelige huid.

Exfoliant met AHA

Een exfoliant met AHA bestaat uit melkzuur of glycolzuur en wordt eerder aangeraden bij een droge huid en/of een oudere huid. Het zal de huid hydrateren en tekenen van huidveroudering verminderen. 

Hoe moet je exfoliëren?

Het gebruik van een exfoliant bouw je best langzaam op, dit omdat deze vrij krachtig kan zijn. Zo kan je zien of je huid goed reageert op het product. Start bijvoorbeeld met het product te gebruiken om de drie dagen. Reageert je huid hier goed op? Dan kan je het product om de dag te gebruiken en uiteindelijk één of twee keer per dag.

Hoe gebruik je een exfoliant?

  • Reinig je huid
  • Breng de exfoliant aan op je gezicht en hals en spoel deze niet af
  • Breng je serum, dag – en/of nachtverzorging aan
Tip: Een exfoliant verhoogt de gevoeligheid voor zonlicht daarom is het belangrijk om altijd een goede zonnecrème te gebruiken met minimum factor 30. 

 

Verschil tussen scrub en exfoliant

Scrubben is een mechanische handeling waarbij je een product gebruikt met korreltjes in. De korreltjes zullen namelijk de dode huicellen van je huid afschuren. Een nadeel bij scrubben is dat je naast het verwijderen van de dode huidcellen, ook de gezonde cellen kan aantasten en zo de huid beschadigd. Daarnaast werkt een scrub ook eerder oppervlakkig en zal een exfoliant dieper in de huid werken wat zorgt voor een beter resultaat.

Ga je toch liever voor een scrub? Gebruik dan best een milde scrub met een fijne korrel. Het is ook niet aan te raden om een scrub dagelijks te gebruiken, één of twee keer per week is meer dan voldoende.

Twijfel je nog welke exfoliant of scrub het best past bij jouw huidtype? Wij geven je graag advies. Neem gerust contact met ons op via mail of chat. 

Onze Keuze
La Roche-Posay Effaclar Exfoliërend Serum Onzuiverheden 30ml
28,32
44,95 Adviesprijs

info

Serum voor de onzuivere, acnégevoelige huid

Isdinceutics Glicoisdin 25 Intense Facial Gel 50g
44,96
49,95 Adviesprijs

info
Avène Milde Gezichtspeeling Gel 75ml
21,29
22,90 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Eucerin DermoPure Scrub Acne Onzuivere Huid 100ml
11,89
17,95 Adviesprijs

info
CeraVe Gel Anti Onzuiverheden 40ml
10,64
15,95 Adviesprijs

info
+ Cadeau


Terug naar overzicht