company

How to: diepgaande hydratatie van je huid

Jolien Geschreven door Jolien - - Verzorging & Hygiëne

Kamp je regelmatig met een droge huid? Stoor je je aan de fijne rimpels in je gezicht? Misschien heeft je huid wel een tekort aan vocht. Hydratatie is key voor een gezond en stralend voorkomen! Van een stapsgewijs verzorgingsritueel, tot het aanbrengen van de juiste, voedende stoffen: met onze tips word je een krak in hydratatie.

Hydratatie huid

Wat is hydratatie?

Hydratatie betekent dat je vocht gaat inbrengen. En daar heeft je huid nood aan! De huid wordt gehydrateerd van binnenuit, namelijk vanuit de diepere huidlaag. Wanneer de huidcellen onvoldoende vocht bevatten, ziet de huid er doffer uit, voelt hij droog aan en kan je last hebben van schilfers. Bovendien zijn rimpels sneller zichtbaar. Heb je eerder een vette huid? Dan denk je misschien dat hij goed gehydrateerd is, maar je kan nog steeds een tekort aan vocht hebben. Mogelijks wordt er meer olie geproduceerd om te compenseren voor het vochtverlies. Je huid hydrateren is dus essentieel voor een gezond, glad en elastisch resultaat, ongeacht je huidtype.

Wat droogt je huid uit?

Er zijn verschillende factoren die de huid kunnen uitdrogen. Hieronder sommen we de meest courante oorzaken op:

  • Vochtafdrijvende dranken
    Onder andere alcoholische dranken, koffie, groene en zwarte thee zorgen ervoor dat je vocht verliest.
  • Ongezonde levensstijl
    Denk hierbij aan regelmatig roken of het volgen van een ongezond voedingspatroon.
  • Ouderdom
    Naarmate je ouder wordt, boet de huidbarrière aan effectiviteit in. De huid sluit minder goed af en krijgt het moeilijker om water vast te houden.
  • Uitgebreid en regelmatig contact met water
    Zwemmen, veel zweten, lang douchen … 
  • Bepaalde verzorgingsproducten
    Verkeerde of foutief gebruikte cosmetica zoals sterk basische zepen (met een pH-waarde hoger dan 7) kunnen de huidbarrière uitdrogen en schaden, waardoor je meer vocht verliest via de huid.
  • Weersomstandigheden
    Koude wind, felle zon, hoge temperaturen … Onder invloed van deze weersomstandigheden verdampt er meer vocht, met dehydratatie van de huid als gevolg.

Het beste verzorgingsritueel voor een gehydrateerde huid.

Door de juiste verzorgingsproducten te gebruiken, houd je de huidbarrière in topconditie en voorkom je dat vocht nodeloos verloren gaat. In vier stappen effen je het pad voor een egale en gehydrateerde huid.

  • Reinig je huid
    Eerst verwijder je alle onzuiverheden van je huid. Laat basische zepen, warm water en alcohol achterwege en kies in de plaats voor reinigingsolie, -melk of micellair water. Sla deze stap nooit over en beperk het risico op huidproblemen tot een minimum.
  • Gebruik een serum
    Serums staan bekend om hun sterk geconcentreerde werking en dringen onmiddellijk diep door in de huid.
  • Smeer je dag- of nachtverzorging
    Wie een erg droge huid heeft, schaft best een rijke moisturizer aan. Een vette huid verzorg je met een lichte moisturizer die minder oliën bevat. Heb je last van rimpels? Dan kan je baat hebben bij stoffen als hyaluronzuur of  glycerine. Zij trekken vocht aan, vullen de openingen tussen de huidcellen op en houden het vocht vast.
  • Bescherm je huid tegen schadelijke uv-straling
    Daarom adviseren we om overdag steeds een SPF-factor aan te brengen op je gelaat.
Tip: wil je je huid extra in de watten leggen? Je kan regelmatig je gezicht hydrateren met een hydraterend masker, dat je enkele minuten laat inwerken.

Hydratatie met de juiste stoffen

Dag- en nachtcrèmes zitten boordevol voedende stoffen. Specifieke krachtpatsers geven de hydratatie van je huid een stevige duw in de rug. We bespreken vakkundig welke bestanddelen je kan smeren om succesvol te hydrateren.

Hydratatie door occlusieve, afsluitende stoffen

Occlusieve stoffen vormen een filmlaagje en sluiten de huid af, zodat vocht niet langer kan ontsnappen en de huid zachter aanvoelt. Voorbeelden hiervan zijn triglyceride, dimethicone (een soort silicone), cetylalcohol en paraffine. Deze methode is enkel aangewezen voor mensen met een droge huid. Ben je eerder acnegevoelig? Dan laat je occlusieve stoffen beter aan je voorbijgaan. Wanneer de uitgang van de poriën geblokkeerd wordt, kan talg zich opstapelen. In combinatie met dode huidcellen en bacteriën kan dit puistjes en mee-eters teweegbrengen.

Paraffine is een voorbeeld van een occlusieve stof. Meer weten hierover? We verwijzen je graag naar onze blogpost ‘Paraffine, wondermiddel voor je huid?’.

Hydratatie door vochtinbrengende ingrediënten

Een doeltreffende vochtinbrengende stof is hyaluronzuur. Het trekt vocht aan uit de lucht en houdt het vast in de huidcellen. Het resultaat? Een gladde huid die voller oogt en steviger aanvoelt. Net daarom wordt hyaluronzuur geregeld aangewend in cosmeticaproducten en antirimpelcrèmes.

Ook glycerine behoort tot de categorie vochtinbrengende bestanddelen. Net zoals hyaluronzuur trekt het water aan, uit de lucht of de diepere huidlagen, wat een sterk hydraterend effect teweegbrengt. Daarnaast remt het de verdamping van vocht op het huidoppervlak.

Hydratatie door antioxidanten

Vitamine A en C zijn antioxidanten die de huidbarrière versterken, zodat vocht niet langer ontsnapt. Bovendien beschermen ze je tegen vrije radicalen, die de huidcellen aantasten en huidproblemen veroorzaken. Vitamine A dringt diep door in de huid dankzij haar kleine molecuulstructuur. Het stimuleert de collageenproductie, verbetert de celvernieuwing en vermindert fijne lijntjes. Ook vitamine C wakkert de aanmaak van collageen aan. Daarbovenop maakt het pigmentvlekken minder zichtbaar.

Je huid hydrateren van binnenuit

Hydraterende crèmes zijn een slimme keuze, maar je kan je huid ook boosten van binnenuit. Dat doe je in de eerste plaats door voldoende water te drinken, zo’n twee liter per dag. Daarnaast streef je best naar een gezonde levensstijl waarbij je veel groenten en fruit eet. Dankzij de extra antioxidanten sta je sterk tegen vrije radicalen. Dit komt de hydratatie van je huid alleen maar ten goede. Ten slotte kan je voedingssupplementen slikken met collageenpeptiden, hyaluronzuur, vitaminen en mineralen.

Wil je meer tips om de hydratatie van je huid te verbeteren? Ons assortiment aan hydraterende crèmes is ruim, onze adviezen zijn persoonlijk. Neem vrijblijvend contact op.

CeraVe Hydraterende Reinigingscrème 473ml
10,34
16,95 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Vichy Minéral 89 Booster Versterkend en Hydraterend Serum 50 ml
17,69
27,95 Adviesprijs

info

Versterkend en hydraterend serum voor alle huidtypes

+ Cadeau
Eucerin Hyaluron-filler 3x Effect Serum Hydratatie Booster Anti Age 30ml
22,00
31,95 Adviesprijs

info
Filorga Hydra Hyal Serum 30ml
52,50

La Roche-Posay Hyalu B5 Anti-aging Serum Met Hyaluronzuur 30 Ml
29,85
48,95 Adviesprijs

info
Louis Widmer Zonnebescherming Gezicht SPF50+ Zonder Parfum Tube 50ml
20,72
25,90 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Eucerin Hyaluron-Filler 3x Effect Hyaluronzuur Intensief Masker 1 stuk
8,21
9,95 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Louis Widmer Dagcrème UV20 Geparfumeerd 50ml
22,62
31,90 Adviesprijs

info
Vital Proteins Collageen Peptiden 567g
41,72
47,50 Adviesprijs

info
Belène Collagen Anti-Age Beauty Drink 30x25ml
89,96
99,95 Adviesprijs

info
Uriage Lift Gladmakende en Beschermende Crème SPF30 40ml
30,47
37,00 Adviesprijs

info
Filorga Oxygen Glow 50ml
32,12
51,81 Adviesprijs

info
Eucerin Sun Photoaging Control Anti-Age SPF50+ 50ml
16,87
25,95 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Louis Widmer Rijke Dagcrème UV 30 Zonder Parfum 50ml
23,45
34,90 Adviesprijs

info
Vichy Neovadiol Post Menopauze Dagcrème 50ml
32,94
46,95 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht