Gratis levering vanaf € 39
5% welkomstkorting WELKOM5
Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten
company

Glijmiddel: wanneer en welke gebruik je het best?

Jotti Geschreven door Jotti - - Seksualiteit

Heb je last van vaginale droogte? Glijmiddel kan jou dan alvast helpen om je seksleven een boost te geven. Maar ook als je hier geen last van hebt kan glijmiddel plezier en genot verhogen tussen de lakens.

Voeten van koppel in bed

Wanneer gebruik je glijmiddel?

Glijmiddel is een gel of vloeistof die je tijdens de seks kan aanbrengen op de intieme delen om zo seks makkelijker te maken en om het genot en plezier te verhogen. Wanneer je seksueel opgewonden bent zal je lichaam ervoor zorgen dat je vagina op een natuurlijke wijze vochtig wordt. Door verschillende redenen kan deze natuurlijke vochtigheid afnemen, denk hierbij aan stress, het nemen van bepaalde medicatie, hormonale schommelingen, menopauze, … Glijmiddel kan in deze situaties dus zeker van pas komen. Ook zonder vaginale droogte kan je glijmiddel gebruiken om een extra sensatie te geven tussen jou en je partner. 

Glijmiddel tijdens en na de menopauze

Tijdens en na de menopauze hebben de meeste vrouwen last van vaginale droogheid. Doordat de oestrogeenproductie afneemt, gaan je slijmvliezen uitdrogen. Dit kan jammer genoeg een grote invloed hebben op je seksleven. De seks kan pijnlijk zijn waardoor je moeilijker kunt genieten. Het gebruiken van een glijmiddel kan hiervoor dus de oplossing zijn. 

Glijmiddel en zwanger worden

Gebruik je glijmiddel tijdens de seks en wil je zwanger worden? Het beste glijmiddel waarin het zaad kan overleven is het vaginale vocht van de vrouw omdat deze de ideale pH-waarde heeft. De meeste glijmiddelen kunnen de pH-waarde in de vagina verstoren waardoor de kans op zwangerschap kleiner kan worden. Glijmiddel kan dus de beweeglijkheid en kwaliteit van de zaadcellen aantasten. Wanneer je een glijmiddel gebruikt bij een kinderwens kijk je best voor een glijmiddel die de natuurlijke pH-waarde niet verstoort zodat de zaadcellen hun optimale kwaliteit behouden. 

Hoe gebruik je glijmiddel?

Wanneer en hoeveel glijmiddel je aanbrengt hangt af van je persoonlijke voorkeur. Zoek zelf uit wat je fijn vindt. Is het de eerste keer dat je glijmiddel uitprobeert? Begin met een klein beetje op je vingertoppen en breng dit aan op de gewenste plekken rondom je intieme delen. Wanneer je merkt dat de vagina terug droger kan aanvoelt, kan je altijd extra glijmiddel toevoegen. 

Wat is een goed glijmiddel?

Door de uitgebeide keuze glijmiddelen is het soms moeilijk te kiezen welke past bij jouw behoefte. De meeste glijmiddelen zijn op basis van water of siliconen. Naast dit kan je ook kiezen tussen verschillende smaken of zelfs glijmiddelen die extra stimulerend zijn. Zo zijn er glijmiddelen die een verwarmend, verkoelend of tintelend effect kunnen geven.

Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan je beter kiezen voor een glijmiddel met weinig ingrediënten. Op sommige glijmiddelen kan je allergisch reageren op één van de ingrediënten met jeuk als gevolg. Als je regelmatig last hebt van een vaginale schimmelinfectie kies je beter voor een glijmiddel zonder glycerine. Merk je toch irritatie op, spoel je dan goed af met lauw water, zonder zeep.

  • Glijmiddel op waterbasis
    Glijmiddelen op basis van water hebben een lichte, niet plakkerige textuur en laten geen vlekken achter op de kleren of lakens. Deze kunnen wel na verloop van tijd opdrogen, waardoor je wat extra glijmiddel zal moeten toevoegen. 
  • Glijmiddel op siliconenbasis
    Glijmiddelen op basis van siliconen hebben een dikkere structuur waardoor het niet snel door de huid wordt geabsorbeerd, hierdoor gaat deze veel langer mee dan een glijmiddel op waterbasis. Bij het gebruik van glijmiddel op siliconenbasis moet je er wel rekening mee houden dat je deze niet kan gebruiken in combinatie met seksspeeltjes, dit omdat ze het materiaal van de seksspeeltjes kunnen aantasten. 

Nu weet je alles over het veilig gebruiken van glijmiddel. Heb je toch nog een prankende vraag voor ons? Twijfel niet om contact op te nemen via e-mail

Lubrilan Glijmiddel Gel 40ml

9,50 6,10

Durex Ky Sensilube Glijmiddel 44ml

12,99 12,04

Ky Jelly Creme Glijmiddel Tube 82g

11,99 7,98

Mucogyne Vaginale Gel+applicator Tube 40ml

14,90 9,28

Durex Play Sensitive Glijmiddel Pompfl 50ml

9,99 5,49

Skyn All Night Long Fl 80ml

12,95 11,66

Durex Play Massage 2in1 200ml

12,49 9,12

Vagisan Vochtinbrengende Creme 50g

22,10 18,62

Conceive Plus Pre-conception Applicator 8x4g

21,99 18,80

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht