€ 5 korting* bij één bestelling
vanaf € 50

WELKOM5 Vul deze code
in bij uw betaling

company

Zelfbruiner: in 6 stappen naar een egaal bruin kleurtje zonder zon!

Marlies Geschreven door Marlies - - Schoonheid & Hygiëne

De eerste zonnestralen treden in aantocht, maar die mooie bruine teint bekomen we niet zo snel als we zouden willen. De oplossing? Zelfbruiner! Hierbij onze waterdichte handleiding voor een vlekkeloos resultaat.

Bruinen zonder zon

Hoe werkt een zelfbruiner eigenlijk?

Zelfbruiners of 'bruinen zonder zon' zorgen voor een tijdelijk bruin kleurtje dankzij het actieve bestanddeel dihydroxyaceton of kortweg DHA. Deze stof bindt aan eiwitten van cellen van de bovenste huidlaag, waardoor deze gaat verkleuren. Wanneer deze cellen afschilferen, verdwijnt de bruine kleur mee. Het is ook deze stof die de zelfbruiner dat typische geurtje geeft. Belangrijk om te weten is dat DHA je huid niet beschadigt, in tegenstelling tot schadelijke UV-stralen.

Opgelet! Bruinen zonder zon biedt geen bescherming tegen UV-stralen. Het is dus nog altijd zeer belangrijk om je goed in te smeren wanneer je in de zon komt! Hier vind je onze producten voor zonnebescherming.

Stap 1: Gebruiksaanwijzing lezen

Het lijkt onbelangrijk maar elk product heeft zo zijn specifieke samenstelling en te gebruiken hoeveelheid. Neem dus eerst goed de gebruiksaanwijzing van de zelfbruiner door. 

Stap 2: Huid scrubben

Duik onder de douche en scrub je huid. Op plaatsen waar zich veel dode huidcellen bevinden zal de zelfbruiner zich extra gaan hechten, met een vlekkerig resultaat als gevolg. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de huid grondig te scrubben met extra aandacht voor de ruwere zones zoals de ellebogen, knieën, enkels en voeten. Hier bevinden zich de meeste dode huidcellen! 

Stap 3: Hydrateren en goed afdrogen

Na het scrubben is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. Je huid moet helemaal verzadigd zijn met de crème zodat de drogere plaatsen op je lichaam de zelfbruiner niet méér absorberen dan andere. Besteed hierbij opnieuw extra aandacht aan de ellebogen, knieën, enkels en voeten. Op deze manier voorkom je vlekken en ben je zeker van een egaal resultaat. Wacht lang genoeg tot de bodylotion volledig is ingetrokken in je huid voor je de zelfbruiner aanbrengt.

Stap 4: Werk in dunne laagjes

Aan de slag nu! Overdrijf zeker niet bij het aanbrengen van de zelfbruiner. Je brengt het best meerdere dunne laagjes aan verspreid over meerdere dagen om je bruine kleur geleidelijk op te bouwen. Zo krijg je makkelijker een mooi egaal resultaat. Let goed op bij de droge zones! Het best werk je met een cirkelvormige beweging richting de droge zones toe, zodanig dat hier minder zelfbruiner terecht komt. Het risico op donkere vlekken is hier namelijk het grootst.

Stap 5: Was na het insmeren goed je handen

Na het insmeren van de zelfbruiner blijft heel wat product op je handen achter. Om oranje gevlekte handen te vermijden is het belangrijk om meteen je handen goed te wassen met zeep, vooral tussen je vingers! Natuurlijk wil je op je handen ook nog een licht gekleurd tintje achterlaten. Dit kan je doen door een kleine hoeveelheid zelfbruiner aan te brengen op de rug van je hand en beide handruggen over elkaar te wrijven.

Stap 6: Laat goed drogen

Vlekken willen we absoluut vermijden! Daarom is het belangrijk om de zelfbruiner zo lang mogelijk te laten drogen. Na 20 minuutjes voelt de huid al droog aan maar het duurt ongeveer 6u tot de zelfbruiner volledig ingetrokken is. Draag de eerste dag het liefst donkere loszittende kledij waarop vlekjes weinig kans maken, en ga niet meteen sporten of douchen. Wrijving, zweet en water werken namelijk vlekken in de hand!

Help, te veel gebruikt!

Wanneer je teveel product gebruikt hebt is er helaas niet veel meer aan te doen. Wachten is de boodschap. Daarom is het belangrijk om telkens in dunne laagjes de zelfbruiner op te bouwen. Je enige kans is het scrubben van de huid om zo veel mogelijk dode huidcellen te verwijderen.

Welke zelfbruiner past het best bij mij?

Zelfbruiners zijn in heel wat vormen te verkrijgen. Het is belangrijk om hierbij de juiste keuze te maken, want eenmaal je zelfbruiner aangebracht hebt, krijg je die er niet zo gemakkelijk meer af. 

Let bij het kopen van een zelfbruiner er altijd op of deze geschikt is voor het gelaat, lichaam of beide. Gebruik een product die enkel bedoeld is voor het lichaam zeker niet op het gelaat, want dit kan zorgen voor een veel te sterke verkleuring!

Met deze tips ben je nu helemaal klaar om dat stralende bruine kleurtje te bekomen, en dat zonder vlekken!

Let’s do this!

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht