company

Wat is ginkgo biloba?

Julie Geschreven door Julie - - Vitamines & Voeding

Eeuwenoud en mogelijks effectief bij tal van gezondheidsproblemen: ginkgo biloba is een populair begrip in de fytotherapie. Wat is ginkgo biloba precies? En is de werking daadwerkelijk bewezen? Wij zetten alle feiten zorgvuldig op een rij.

Gingko Biloba als voedingssupplement

Wat is ginkgo biloba precies?

Ginkgo biloba ken je misschien onder de naam Japanse notenboom. Het is één van de oudste levende boomsoorten ter wereld, die al meer dan 200 miljoen jaar meegaat. De stam is grijsbruin, de bladeren zijn waaiervormig en de boom kan tot 40 meter hoog worden. Vandaag staat ginkgo biloba vooral bekend om haar geneeskrachtige extracten, voornamelijk afkomstig uit de bladeren. Het is verkrijgbaar als tabletten, capsules, druppels of theekruiden, soms gecombineerd met andere planten of kruiden.

Wat zijn de effecten van ginkgo biloba?

Ginkgo biloba zou de gezondheid op allerlei vlakken verbeteren. Al moeten we een belangrijke kanttekening maken, want voor geen enkel scenario bestaat sluitend bewijs. Er zijn meer studies nodig om de werking volledig te doorgronden. Hieronder vatten we samen welke positieve effecten mogelijks toe te schrijven zijn aan de extracten.

  • Beter cognitief vermogen
    Ginkgo biloba zou het denkvermogen, het geheugen en de concentratie stimuleren. Daarnaast zou het gunstige resultaten opleveren bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer.
  • Betere doorbloeding
    Men vermoedt dat ginkgo biloba de bloedvaten verwijdt en de bloedstolling vermindert, zodat het bloed vlotter stroomt. Dit kan van pas komen wanneer je bijvoorbeeld snel last hebt van koude handen of voeten tijdens de winter.
  • Verlichting bij etalagebenen
    Deze vaatziekte wordt gekenmerkt door vernauwde slagaders in de benen. De beenspieren krijgen onvoldoende zuurstof, wat een zwaar gevoel of pijn veroorzaakt. De klachten duiken vooral op tijdens het wandelen: daarom blijven mensen vaak even stilstaan voor een etalage totdat de pijn verdwijnt. Vandaar de naam etalagebenen.
  • Minder hinder bij neuronale aandoeningen
    De extracten zouden toegepast kunnen worden om tinnitus of de ziekte van Ménière te behandelen. Tinnitus, ook oorsuizen genoemd, is een aandoening waarbij de patiënt geluiden waarneemt (suizend, rinkelend, zoemend …) in het oor of het hoofd, zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is.
  • Verhelpen van gewrichtspijn en duizeligheid
    Ook hier zijn onderzoekers er nog niet uit of ginkgo biloba een genezende werking heeft.

Ginkgo biloba mag enkel aangewend worden door volwassenen. Bij zwangerschap of borstvoeding is het gebruik uit den boze. We adviseren om je huisarts te raadplegen, voordat je ginkgo biloba in huis haalt.

Meer weten over tinnitus? In onze blogpost ‘Oorsuizen, een doorn in je oor’ doen we deze aandoening volledig uit de doeken.

Wat zijn de bijwerkingen van ginkgo biloba?

Ginkgo biloba kan maag-darmklachten, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen veroorzaken. Wie overgevoelig is voor de actieve stof ginkgotoxine kan dan weer huiduitslag, jeuk en galbulten zien verschijnen. Heb je diabetes? Wees alert voor veranderingen in je bloedglucosespiegel. Daarnaast kan ginkgo biloba nadelige gevolgen hebben in combinatie met bepaalde geneesmiddelen. Zo kan de bloedstolling vertragen wanneer je tegelijkertijd antistollingsmiddelen slikt, zoals bloedverdunners. Ook de mix met ontstekingsremmers houdt bloedingsrisico’s in. Ten slotte kan ginkgo biloba de werking van angstremmers, antidepressiva en statines (cholesterolverlagende geneesmiddelen) verstoren.

Twijfels of je ginkgo biloba zou gebruiken? Leg je vraag voor aan onze experts, wij formuleren graag een glashelder antwoord.

Ginkgo Forte Caps 120x60mg Deba
18,51
25,90 Adviesprijs

info
Ginkgo Biloba Tabl 90x60mg 1647 Metagenics
16,19
20,30 Adviesprijs

info
Nutritic Vitamines A & D + Ginkgo biloba 30 Tabletten
11,39
12,65 Adviesprijs

info
Arkocaps Ginkgo Bio Caps 150
29,60
33,80 Adviesprijs

info
Biolys Ginkgo Groene Thee Sach 24
4,56
5,50 Adviesprijs

info
Soria Ginkgo Biloba Xxi Extr.fl. 50ml
14,76
17,95 Adviesprijs

info
Be-Life Ginkgo 3000 180 Capsules
26,91
29,90 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht